Preţurile de consum în SUA au înregistrat în iunie cea mai mare creştere din ultimii 13 ani, din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare şi a redresării continue a costurilor serviciilor din domeniul călătoriilor, sever afectate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Luna trecută, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, cel mai semnificativ avans din iunie 2008, după o expansiune de 0,6% în mai, a anunţat marţi Departamentul american al Muncii.
Comparativ cu iunie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 5,4%, cel mai semnificativ avans din august 2008, după o expansiune anuală de 6% în mai.
Inflaţia de bază, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele pentru alimente şi energie, a accelerat la 0,9% în iunie, de la un avans de 0,7% în mai. În ritm anual, inflaţia de bază a urcat la 4,5%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1991, după o creştere de 3,8% în mai.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca în iunie indicele preţurilor de consum să urce cu 0,5%, iar inflaţia de bază cu 0,4%.
Succesul campaniei de vaccinare, ratele scăzute ale dobânzilor şi stimulentele masive ale administraţiei SUA de când a început pandemia în SUA, în martie 2020, au alimentat cererea, au afectat lanţul de aprovizionare şi au majorat preţurile în economie. Deficitul de semiconductori a redus producţia de vehicule, majorând preţurile pentru camioanele şi maşinile la mâna a doua - principalul motiv de creştere a inflaţiei în ultimele luni.
Cu aproape 160 de milioane de americani vaccinaţi, cererea pentru călătorii aeriene şi locuri de cazare este în creştere, afectând preţurile.
Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.
Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed) a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.