Inflaţia s-a menţinut neaşteptat la 4,9% în aprilie

Calin Rechea
Piaţa de Capital / 13 mai

Inflaţia s-a menţinut neaşteptat la 4,9% în aprilie
Calin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu o rată anuală de 4,9% în luna aprilie 2025, după o creştere similară în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o rată a inflaţiei de 5%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 5%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

De la începutul anului 2020, IPC a înregistrat o creştere cumulată de 47,1%, cu efect de erodare permanentă a puterii de cumpărare a populaţiei.

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 0,3% în aprilie 2025, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a înregistrat o creştere de 0,6%.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,6%, de la 5,1%, în condiţiile unei noi creşteri lunare de 0,8%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 3,5%, de la 3,8%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,7%. Preţurile serviciilor şi-au temperat creşterea anuală până la 6,8%, de la 7%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%.

La nivelul produselor alimentare, preţurile fructelor proaspete şi ale citricelor au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 12,3%, pe fondul unor creşteri lunare de 3,5%, respectiv 3,6%. Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 6%, pe fondul unei scăderi lunare de 1%.

Preţul energiei termice a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 13,6%, după o creştere de 6,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 11%.

Preţul energiei electrice a crescut cu o rată anuală de 3,7%, după o scădere de 1,8% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 1,2%, iar preţurile combustibililor au scăzut cu o rată anuală de 0,2%, după o creştere de 2% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 2%. Preţul gazelor naturale şi-a accelerat scăderea anuală până la 3,7%, de la 2,3%, pe fondul unei scăderi lunare de 12,1%.

La nivelul serviciilor, preţurile biletelor CFR a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 16,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 11,7%, urmate de preţurile serviciilor de igienă şi cosmetică, cu o creştere anuală de 13,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 4,9%, de la 5,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%.

Dacă rata lunară medie din primele patru luni din 2025, de 0,53%, se va înregistra până la sfârşitul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 5,8% în iunie 2025 şi de 6,6% în decembrie 2025.

Pentru o rată a inflaţiei de 3,8% la sfârşitul anului, conform ultimei prognoze a BNR, creşterea lunară medie a preţurilor de consum nu trebuie să depăşească 0,2%.

În urma creşterii IPC din luna aprilie 2025, puterea de cumpărare a leului a înregistrat un declin de 60% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. În raport cu produsele din coșul de bază. Puțini oameni strâng bani pentru ceapă. :

    Inflația va continua să crească pe fondul deprecierii leului. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Noroc cu usturoiul din China si cartofii din Egipt.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      orice perioadă de scumpiri fanteziste se termină cu o dezinflație care pune ciobanii pe butuci. :

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cu asa deficite facute de guvernele ultimilor 5 ani + cresterile salariale bugetari si speciali, ma mir ca e doar 5%.

    Suntem in STAGFLATIE si asta ne va manca urmatorii 2-3 ani. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0993
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0501
Gram de aur (XAU)Gram de aur474.8048

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb