Unul din opt români afirmă că a participat, recent, la acţiuni politice desfăşurate pe Internet, potrivit celei de-a doua ediţii a BAROMETRULUI Informat.ro - INSCOP Research.
Studiul este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de ştiri Informat.ro, în parteneriat cu think-tank-ul Strategic Thinking Group. Pachetul de întrebări referitoare la participarea politică online a fost elaborat în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe).
Demersul îşi propune să aducă în atenţia publicului teme de interes pentru stimularea conversaţiilor naţionale privind politici publice esenţiale pentru prezentul şi viitorul ţării, pornind de la opiniile românilor.
Potrivit rezultatelor, 13,2% dintre respondenţi declară că au participat recent la acţiuni politice pe Internet, în timp ce 86,3% afirmă contrariul, iar 0,4% nu ştiu sau nu răspund. Votanţii AUR, bărbaţii, tinerii sub 30 de ani se regăsesc într-o proporţie mai mare în rândul celor care au participat online la astfel de acţiuni politice.
În ceea ce priveşte transmiterea mesajelor de campanie politică prin e-mail sau reţele sociale, 8,9% spun că au făcut acest lucru, în timp ce 90,7% neagă. Ponderea non-răspunsurilor este de 0,3%. Cei care declară că au transmis astfel de mesaje sunt, într-o proporţie mai mare decât media, votanţi USR şi AUR, bărbaţi, tineri sub 30 de ani şi persoane cu studii superioare.
Profesorul universitar dr. Ioan Hosu, de la Centrul de Cercetare şi Inovare Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a declarat: „Cercetarea participării politice în mediul online reprezintă un demers care permite înţelegerea mai bună a modului în care tehnologiile digitale contribuie la funcţionarea sistemelor democratice participative. Deşi există o serie de provocări importante pentru democraţia digitală - aici menţionăm doar nivelul scăzut de participare activă - observăm şi aspecte pozitive care pot conduce la creşterea participării civice în direcţia consolidării proceselor democratice.”
Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025, prin interviuri telefonice (metoda CATI), pe un eşantion de 1.150 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Eroarea maximă admisă este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%.
Opinia Cititorului