Unii analişti avertizează că pieţele globale subestimează seriozitatea intenţiei preşedintelui Donald Trump de a impune tarife comerciale de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană şi Mexic începând cu 1 august, transmite CNBC, de la care redăm cele ce urmează.
Deşi anunţul a generat îngrijorări, reacţiile burselor europene au fost moderate: indicele Stoxx 600 a scăzut cu doar 0,06% luni şi cu încă 0,4% marţi, pe fondul temerilor legate mai degrabă de inflaţia din SUA. Această reacţie calmă contrastează cu volatilitatea din aprilie, când ameninţarea unor tarife de 20% a dus la scăderi de până la 5%.
Strategia „TACO” („Trump Always Chickens Out”) pare să se menţină în rândul investitorilor, mulţi mizând pe faptul că liderul american va renunţa în cele din urmă. Totuşi, analişti precum Anthony Esposito (AscalonVI Capital) cred că de această dată măsura va fi aplicată, ceea ce ar putea afecta creşterea globală, mai ales în contextul datoriilor suverane ridicate din Europa.
UE a declarat că doreşte un acord comercial, dar este pregătită să reacţioneze dacă interesele sale vor fi afectate. Kevin Yin (Asterozoa Capital) subliniază că Trump are acum mai multă libertate de acţiune, în contextul în care bursele americane se află aproape de maxime istorice.
Europa a avut un început de an robust pe burse, cu Stoxx 600 în creştere cu peste 7%, DAX cu 21% şi FTSE MIB cu 17%. Însă tarifele de 30% ar putea încetini acest avans, avertizează Michael Field (Morningstar), care consideră că niveluri mai mici, precum cele de 10%, sunt suportabile, dar pragul actual ar putea afecta serios PIB-ul european.
Dan Coatsworth (AJ Bell) atrage atenţia că ameninţarea tarifelor ar putea duce la o reevaluare bruscă a pieţei europene, în timp ce Anthony Willis (Columbia Threadneedle) menţine o perspectivă mai moderată, invocând ponderea relativ mică a exporturilor UE către SUA (18-20%) şi posibilele reorientări comerciale.
Într-un scenariu cu tarife ridicate, majoritatea activelor europene ar resimţi presiunea, dar anumiţi factori - cum ar fi cheltuielile de apărare, politica monetară a BCE şi cererea de metale preţioase - ar putea susţine sectoarele defensiv, financiar şi minier, conform sursei citate.
În SUA, tarifele ar putea genera vânzări de obligaţiuni americane, dar şi creşteri pentru aur şi industriile grele. În schimb, industria auto europeană ar putea fi printre cele mai afectate, avertizează Kevin Yin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 11:09)
Let's go Trump !!!