Justiţia contrazice Finanţele în privinţa datoriilor societăţii "Astra"

ANCA DOICIN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2004

Timpul a jucat feste societăţii de asigurare: crezînd, probabil, că nu va reuşi să obţină de la Finanţe un răspuns favorabil pentru datoriile de 100 de miliarde de lei, conducerea "Astra" s-a adresat instanţei

Efectul a fost tocmai pe dos: Finanţele au şters datoria, iar Tribunalul Bucureşti, sesizat chiar de societate, a hotărît că "Astra" este bună de plată!

Acţionarii societăţii au aprobat ieri contractarea unei linii de credit în valoare de 100 miliarde de lei de la Banca Franco-Română

Societatea de asigurări "Astra" are de achitat statului circa 100 de miliarde de lei, debite provenind din impozitul pe profit şi din majorări de întîrziere aferente acestui impozit. Aceasta este hotărîrea Tribunalului Bucureşti, care a emis, la finele anului trecut, o decizie definitivă, prin care respingea contestaţia formulată de "Astra" la actele de control ale Ministerului Finanţelor din 2002, ce stabileau datoriile în sarcina sa. Timpul a jucat însă feste societăţii de asigurare: pentru că a contestat actele de control, "Astra" şi-a subminat singură poziţia pe care o cîştigase, între timp, printr-o ho-tărîre a Direcţiei generale de îndrumare şi control a Ministerului Finanţelor, care spunea că "Astra" nu are nimic de dat către bugetul statului! Deşi am contactat în repetate rînduri biroul de presă al "Astra", nu am putut afla poziţia conducerii societăţii de asigurări cu privire la aceste aspecte. Acţionarii "Astra" au aprobat, ieri, contractarea unei linii de credit în valoare de 100 de miliarde de lei de la Banca Franco-Română, susţin surse din cadrul socie-tăţii. Sursele citate spun că decizia contractării creditului a fost impusă de hotărîrea Co-misiei de Supraveghere a Asigu-rărilor privind creşterea coeficientului de lichiditate la companiile de asigurare.

Ziarul "Bursa" a informat înainte cu aproape un an de zile că, în urma unor revizuiri repetate ale actelor de control de către unele direcţii ale Mi-nisterului Finanţelor, socie-tăţii de asigurări îi fuseseră şterse datoriile către stat, ce se ridicau la 100 de miliarde de lei. Mai precis, Direcţia generală de soluţionare a contes-taţiilor din Minis-terul Finanţelor a emis, pe 6 noiembrie 2002, o decizie prin care stabilea că "Astra" are de plătit doar două treimi din debitul iniţial, constatat de un act de control al Direcţiei Finanţelor Publice din Capitală.

O lună mai tîrziu, Direcţia generală de îndrumare şi control fiscal a constatat că societatea nu mai figurează cu obligaţii! Decizia a fost luată după doar opt ore, în care Direcţia respectivă procesase zece pagini de text şi 82 de anexe!

Nefiind sigură, probabil, de o decizie favorabilă din partea Fiscului, conducerea "Astra" a contestat în justiţie debitele, încercînd să obţină suspendarea titlurilor executorii (fără rezultat). Ba chiar, demersul societăţii s-a întors împotriva intereselor sale: Tribunalul nu i-a dat dreptate, în timp ce Finanţele răspunseseră favorabil!

Cînd ziarul "Bursa" a publicat articolul, anul trecut, vicepreşedintele societăţii, Dan Domniţanu, ne-a transmis un drept la replică, în care domnia sa comunica că operaţiunea prin care "Astra" scăpase de datorii era perfect legală: "Reprezentanţii Ministerului Finantelor au recunoscut, parţial, obiecţiile făcute de noi, iar cuantumul debitului a fost diminuat în consecinţă". În plus, domnia sa indica faptul că justiţia se pronunţase deja, executarea silită fiind anulată. Decizia Tribunalului de la sfîrşitul anului, infirmă însă poziţia conducerii "Astra" de atunci. Vicepreşedintele societăţii de asigurări spunea, în continuare, că "Astra" a înţeles să facă un efort financiar deosebit, onorîndu-şi obligaţiile de plată către stat, în cuantum de peste 100 de miliarde de lei (aici trebuie menţionat, însă, că ziarul nostru a cerut dovada prin care se făcea plata celor 100 de miliarde de lei, dar nu i-a fost remisă). Domnul Domniţanu mai dorea să sublinieze, în acelaşi timp, corectitudinea şi legalitatea operaţiunilor efectuate între «Astra» şi Ministerul Finanţelor, acestea putînd să constituie un exemplu de urmat şi pentru alţii.

Analizînd toate datele problemei, nu putem să nu ne întrebăm, acum, o dată în plus, cît de legală a fost, pînă la urmă, operaţiunea de anulare a datoriilor de către Direcţia Ministerului Finanţelor, de ce "Astra" a apelat la justiţie şi în ce a constat suma pe care "Astra" pretinde că a achitat-o încă din 2002 şi pe care Tribunalul Bucureşti îi cere să o plătească acum din nou?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro