Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

LIVIU DUMITRESCU, AUROM METAL INVESTMENT:"Piaţa aurului - alternativă la piaţa de capital, pe termen lung"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime /

"Piaţa aurului - alternativă la piaţa de capital, pe termen lung"

Piaţa aurului este cu siguranţă o alternativă la piaţa de capital, pe termen lung, este de părere Liviu Dumitrescu, director general al companiei "Aurom Metal Investment".

"Specialiştii spun că o parte din investiţiile pe care le avem trebuie să fie făcute în aur, iar cine doreşte să investească în aur trebuie să se îndrepte către aur pur", ne-a precizat domnia sa, adăugând că cei care au cumpărat aur în urmă cu cinci ani, plătind zece dolari pe gram, au avut de câştigat, în condiţiile în care, acum, gramul de aur costă 30 de euro.

Societatea Aurom a încheiat un parteneriat cu Rand Refinery, cel mai mare complex integrat de topire şi rafinare a metalelor preţioase, care şi-a anunţat, ieri, lansarea pe piaţa noastră.

Astfel, compania sud-africană urmează să pună la dispoziţie, prin Aurom Metal Investment, o serie de servicii destinate clienţilor autohtoni care doresc să investească în aur.

Rand Refinery intenţionează să vândă aur prin intermediul băncilor.

În acest sens, Liviu Dumitrescu a declarat: "Rand Refinery pune la dispoziţia băncilor din România aurul fizic de care acestea au nevoie pentru a satisface cerinţele clienţilor. Piaţa aurului în România se află în plin proces de dezvoltare, iar noi venim să întâmpinăm acest lucru prin serviciile pe care le vom oferi".

Compania Rand Refinery produce o gamă largă de produse finite, de la lingouri turnate, la lingouri ştanţate, monede, medalioane şi plancheţi, semi-fabricate pentru industria bijuteriilor şi industria producătoare.

Compania Aurom Metal Investment, înfiinţată în 2011, este partener exclusiv al Rand Refinery în România, fiind autorizată ca intermediar/vânzător de metale preţioase de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului - Departamentul de Metale Preţioase.

Potrivit lui Liviu Dumitrescu, piaţa aurului pur din ţara noastră se ridică la circa o tonă pe an: "Teoretic, cu un partener în spate ca Rand, ar trebui ca noi să atingem acest volum. Avem toate premizele să facem acest lucru, însă trebuie să găsim soluţiile necesare. Depindem foarte mult de parteneriatele pe care vom reuşi să le realizăm cu băncile". Potrivit domniei sale, Aurom are clienţi mari precum monetăria statului şi Unicredit, compania fiind în căutarea unui alt partener.

Analistul economic Aurelian Dochia spune că plasamentele în aur nu fac competiţie depozitelor, băncile având şi până acum clienţi care au investit în aur.

Domnul Dochia ne-a precizat: "Oricum băncile câştigă din tot ce vând. Plasamentele în aur vor constitui o linie nouă de business, însă nu una foarte dezvoltată. Cu câţiva ani în urmă, când aurul ajunsese să coste 1.800 de dolari uncia, exista o cerere destul de mare, care prinsese rădăcini. Erau ţări care aveau bancomate de unde puteau fi cumpărate lingouri de aur. Acum, când preţul aurului a scăzut la circa 1.200-1.300 de dolari uncia, investitorii nu privesc cu foarte mare încredere acest produs. Chiar şi în condiţiile date, fără îndoială că aurul va rămâne un activ monetar important, aşa cum a fost de-a lungul anilor".

Din punct de vedere al clienţilor, este bine ca aceştia să aibă cât mai multe alternative de investiţii, ne-a mai spus Aurelian Dochia.

Comparativ cu investiţiile din piaţa de capital, unde acţiunile unei companii pot să nu mai existe peste 30-40 de ani, plasamentele în aur pot fi făcute pe termen foarte lung, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a spus: "Scăderile care au avut loc în ultima vreme pe piaţa aurului nu sunt neapărat semnificative, având în vedere că, în urmă cu câţiva ani, preţurile metalului galben crescuseră foarte mult în mod nerealist".

Aurul va fi utilizat mai ales de specialişti şi de către cei interesaţi în astfel de tranzacţii, cum ar fi fondurile de investiţii, în opinia domnului Cristian Pârvan, care speră ca ţara noastră să colaboreze cu societăţile ce exploatează aur, având în vedere tradiţia noastră în domeniu de până în 1990.

Alessandro Amato, consultant Aurom Metal Investment, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că piaţa aurului este greu de abordat dacă nu există susţinere din partea pieţei financiare.

Domnia sa a precizat: "Interesul nostru este să promovăm aurul şi să fie folosit în mod activ în economie, să furnizăm servicii băncilor, care vor utiliza stocul nostru de aur, noi urmând să ne ocupăm de depozitarea aurului".

Alessandro Amato susţine că există interes din partea băncilor şi că, pe piaţa noastră, există cerere: "Am vorbit deja cu câteva bănci, sperăm să trezim mai mult interes în domeniu. Tradiţia este extrem de ridicată în România, unde există o piaţă încă mică, pentru că nu este potenţial financiar. Important este că cererea fizică există. Încă nu am discutat cu BNR, dar ne interesează foarte mult părerea Băncii Centrale din România cu părere la intenţia noastră de colaborare cu băncile, în acest domeniu".

Pentru colaborarea cu Rand Refinery, Aurom va construi un laborator în Pipera şi va dezvolta platforme IT. Investiţia, care nu va depăşi câteva sute de euro, ar urma să fie amortizată într-o perioadă de câţiva ani, potrivit domnului Amato. Laboratorul ar trebui să fie gata spre sfârşitul anului în curs.

De la înfiinţare, societatea sud-africană a rafinat aproape 50.000 de tone de aur pur, adică 30% din cantitatea totală de aur rafinată din lume, din antichitate până în prezent. În prezent, Rand Refinery îşi extinde activitatea şi în alte ţări din Europa.

Cifra de afaceri netă realizată de companie în 2012 a fost de 108,75 milioane de dolari, profitul net fiind de 31,7 milioane de dolari.

Potrivit reprezentanţilor societăţii, în 2012, EBITDA s-a ridicat la 43,5 milioane dolari, numărul de angajaţi ajungând la 542.

Înfiinţată în anul 1920, în Africa de Sud, de către Ministerul Minelor, cu scopul de a rafina aurul din minele naţionale, Rand Refinery a devenit o companie independentă în 1993, când membrii boardului director au fost aleşi direct de acţionarii companiei.

În prezent, acţionarii companiei sunt AngloGold Ashanti Limited (53%), Gold Fields Limited (35%), DRDGOLD Limited (10%) şi Avgold Limited (2%).

În Europa de Est, Rand Refinery este prezentă prin International Gold Trust.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. .... si nici nu se va mai intoarce in era noastra ! 

    1. momentumu' s-o fi dus pentru tine, altii asteapta sa cumpere masiv in cateva saptamani la 1000-1050 pentru ca sa ne pregatim la anul de minimum 2500-3000 dolari uncia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie