LUCIAN CERNAT, COMISIA EUROPEANĂ:"PIB-ul României va creşte cu 0,25% anual, după ce TTIP va fi implementat pe deplin"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 mai 2015

Mai multe manifestaţii au avut loc la nivel internaţional, în special în ţări europene, unde mii de persoane au ieşit în stradă să protesteze faţă de acordul de liber schimb negociat între UE şi SUA, ce vizează desfiinţarea barierelor vamale şi a reglementărilor. Potrivit Reuters, oamenii se tem că TTIP va afecta calitatea alimentelor, a condiţiilor de muncă şi a mediului.

Mai multe manifestaţii au avut loc la nivel internaţional, în special în ţări europene, unde mii de persoane au ieşit în stradă să protesteze faţă de acordul de liber schimb negociat între UE şi SUA, ce vizează desfiinţarea barierelor vamale şi a reglementărilor. Potrivit Reuters, oamenii se tem că TTIP va afecta calitatea alimentelor, a condiţiilor de muncă şi a mediului.

Costin, BNS: "Sunt sceptic şi cred că vom avea mult de suferit în urma acestui acord"

Andrei, Terra Mileniul III: "Guvernul nu ne spune nimic despre impactul economic al TTIP"

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) au dat naştere la o dezbatere aprinsă între autorităţi şi societatea civilă, după ce un reprezentant al Comisiei Europene a publicat ieri un studiu de impact al TTIP asupra ţării noastre.

Lucian Cernat, economistul-şef al directoratului general pentru politici comerciale din cadrul Comisiei Europene, susţine că PIB-ul României va creşte cu aproximativ 0,25% anual, după ce va fi implementat pe deplin, respectiv în anul 2027.

Domnia sa a precizat: "Creşterea în PIB va însemna 400-500 de milioane de dolari anual. În acelaşi timp, balanţa comercială a României cu SUA este de aşteptat să se îmbunătăţească, exporturile urmând să crească cu aproape 35%, iar importurile cu 25%. Rata de schimb se va situa între 800 milioane dolari şi un miliard de dolari, începând cu anul 2027".

Economistul a spus că există 150.000 de firme europene care exportă în Statele Unite ale Americii, iar circa o mie sunt din ţara noastră. În opinia domniei sale, 40.000 de români îşi datorează locurile de muncă prin investiţiile americane.

"Noi ne dorim să depăşim acest număr după implementarea TTIP", a spus Lucian Cernat, subliniind: "Avem mobilă produsă la Baia Mare care ajunge în Brooklyn, New York, sau produse metalurgice care pleacă de la Zalău până la Houston. Este încurajator că peste 50% din firmele exportatoare din ţară sunt IMM-uri, dar numărul lor este foarte mic faţă de potenţialul economic".

La rândul său, Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, consideră că un proiect precum TTIP are nevoie de susţinere din partea tuturor părţilor interesate.

Domnia sa a precizat că încheierea acestui acord între UE şi SUA este una dintre cele zece priorităţi ale comisiei Juncker, obiectul principal fiind relansarea economică şi crearea locurilor de muncă. "TTIP ar conduce la crearea celei mai mari pieţe comune din lume", a spus Angela Filote, subliniind: "Noi ne propunem ca, prin astfel de acorduri, să liberalizăm două treimi din comerţul Uniunii Europene, în următorii ani".

Vodiţă, Ministerul Economiei: "Am alocat 60 milioane lei pentru sprijinirea firmelor locale să iasă pe piaţa americană"

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii este o prioritate pentru autorităţile noastre, aşa cum în trecut ne doream să aderăm la Uniunea Europeană sau NATO, după cum a spus, ieri, Florin Vodiţă, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Domnia sa a lansat o previziune optimistă şi consideră că PIB-ul Uniunii Europene va creşte cu 0,5% anual, după implementarea tratatului amintit.

Florin Vodiţă susţine că, în 2015, au fost alocate 60 de milioane de lei pentru sprijinirea firmelor româneşti să iasă pe piaţa americană. "Însă am cheltuit doar 30% din suma pe primele cinci luni, pentru că firmele se tem că nu vor fi competitive la export", a conchis domnia sa.

Deşi reprezentanţii autorităţilor noastre şi cei ai Comisiei Europene au subliniat importanţa tratatului de comerţ între UE şi SUA, sindicalistul Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care îl va avea TTIP asupra economiei noastre.

"Sunt sceptic cu privire la TTIP şi cred că vom avea foarte mult de suferit în urma acestui acord", a precizat domnul Costin, menţionând: "După apariţia noţiunii de globalizare, inginerul din mine a vrut să înţeleagă ce anume presupune acest mecanism. Vă dau un exemplu concret. Acum câteva zile, a fost o furtună puternică în Bucureşti, iar gropile din asfalt au fost umplute cu apă. Ca o comparaţie, România este ca o groapă pe harta Europei, unde se strâng toate gunoaiele de care europenii nu mai au nevoie. Mi-e teamă că această situaţie se va agrava după încheierea acestui acord de comerţ între UE şi SUA".

În plus, Lavinia Andrei, preşedintele Terra Mileniul III, susţine că fundaţia din care face parte strânge semnături la nivel european, împreună cu alte organizaţii non-guvernamentale, împotriva TTIP, întrucât "acest acord se negociază total netransparent".

Domnia sa a declarat: "Am trimis solicitări către autorităţile noastre să vedem dacă există un studiu de impact al acordului asupra economiei. Ministerul de Externe ne-a trimis la Ministerul Economiei, Ministerul Muncii ne-a spus că nu e treaba lui să facă studii de impact şi aşa mai departe. Guvernul nu ne spune nimic despre impactul TTIP, dar ne asigură că vom primi toate răspunsurile pe care ni le dorim de acum încolo".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro