Ministerul Educaţiei caută experţi pentru evaluarea manualelor

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură /

Ministerul Educaţiei caută experţi pentru evaluarea manualelor

Povestea manualelor şcolare, continuă cu un nou episod. Ministerul Educaţiei a lansat un apel pentru selecţia cadrelor didactice în grupurile de lucru care vor evalua proiectele de manuale şcolare pentru anul şcolar următor.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) organizează până pe 16 martie 2019, o procedură de selecţie a cadrelor didactice în vederea constituirii grupurilor de lucru (pe dis-cipline) care vor evalua proiectele de manuale şcolare: "Etapa de înscriere este deschisă începând din 20 februarie, şi se derulează exclusiv online, până în data de 4 martie 2019. Selecţia propriu-zisă şi anunţarea rezultatelor (individual, doar pentru candidaţii admişi) vor avea loc în intervalul 9 - 16 martie 2019. Misiunea experţilor/specialiştilor selectaţi este aceea de a analiza şi evalua calitatea proiectelor de manuale şcolare propuse de autori/grupuri de autori. Principiile care stau la baza selecţiei sunt competenţa şi experienţa acumulate/probate, precum şi disponibilitatea manifestată pentru implicarea în activităţile de evaluare a proiectelor de manuale şcolare din anul şcolar anterior. Din grupurile de lucru pot face parte cadre didactice angrenate în activităţi de predare-învăţare-evaluare în învăţământul preuniversitar, corespunzătoare ciclului de învăţământ şi disciplinei pentru care se evaluează proiecte de manuale şcolare. De menţionat că, începând cu anul 2019, pot fi cooptaţi evaluatori şi din rândul cadrelor didactice din învăţământul superior. Vor avea prioritate, în procesul de selecţie a evaluatorilor cooptaţi, cadrele didactice care deţin fie gradul didactic I în domeniul disciplinei/în domenii conexe celui pentru care se înscriu, fie titlul ştiinţific de doctor în aria de expertiză/arii conexe sau au absolvit cursuri/module specifice activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces. Activitatea grupurilor de lucru este în responsabilitatea CNEE."

Procesul de selecţie a profesorilor cu statut de experţi cooptaţi şi de specialişti externi în grupurile de lucru pe discipline se va derula conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.103/2019. Ordinul reglementează regimul manualelor şcolare, asigurate conform următoarelor metodologii: "Metodologia de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Metodologia de asigurare şi de gestionare a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Metodologia de achiziţie a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar". Pentru achiziţionarea de manuale se va organiza licitaţie deschisă, iar pentru fiecare disciplină vor fi declarate câştigătoare cele mai bune trei oferte, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute în urma unei evaluări. Contractele cu câştigătorii licitaţiei vor fi pe o perioadă de 4 ani, la fel ca până acum. Licitaţia va fi anunţată pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice). Potrivit actului normativ, organizarea evaluării proiectelor de manuale şcolare este asigurată de Consiliul Naţional pentru Evaluare şi Acreditare (CNEE). Evaluarea calităţii ştiinţifice şi a criteriilor de conformitate se face de către experţii cooptaţi, iar în cazul proiectelor declarate câştigătoare ofertanţii au obligaţia să remedieze toate erorile ştiinţifice semnalate şi consemnate în fişele tip de evaluare. De asemenea, experţii care au avut erori în activitatea desfăşurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectaţi în evaluările proiectelor de manuale şcolare viitoare şi nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naţionale, bacalaureat, titularizare şi definitivare în învăţământ, pentru următorii 5 ani calendaristici.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS