Trebuie să facem eforturi pentru a primi noi state în familia Uniunii Europene în câţiva ani, a declarat ministrul român de Externe, Oana Ţoiu, în cadrul conferinţei care a marcat începutul preşedinţiei daneze a Consiliului UE, relatează Agerpres.
'Trebuie să facem eforturi pentru a primi noi state în familia Uniunii Europene în câţiva ani. Statele performante ar trebui să ni se alăture cât mai curând, nu în viitorul depărtat, ci în viitorul apropiat. Aţi observat probabil că în Programul guvernamental, unul dintre obiectivele strategice este ca, în mai puţin de 10 ani, graniţa UE nu se va opri în România iar acesta este un obiectiv susţinut de Parlament, prin votul de încredere. Este un obiectiv pe care l-am transmis clar şi vrem să îl susţinem şi mai puternic', a arătat şefa diplomaţiei române.
Ea a subliniat şi nevoia de apărare în faţa noilor ameninţări hibride şi a interferenţelor în procesele democratice.
'Avem experienţa recentă din România, ceea ce ne face să fim vocali şi să contribuim atunci când acelaşi lucru se întâmplă în alte state din regiune - vom ajuta, vom împărtăşi experienţa noastră şi lecţiile învăţate', a mai arătat ministrul român.
Potrivit sursei, Ambasadorul Danemarcei, Uffe Andersson Balslev, a evocat susţinerea pe care ţara noastră a acordat-o Republicii Moldova.
'Efortul României pentru includerea Moldovei în UE nu a trecut neobservat. Angajamentul României legat de o extindere ambiţioasă, bazată pe merite ne inspiră. Abia aşteptăm să colaborăm pe asemenea teme în următoarele şase luni', a spus ambasadorul.
El a subliniat că, din cauza crizelor actuale, gestionarea situaţiei în contextul preşedinţiei Consiliului UE nu va fi una obişnuită.
'Siguranţa noastră, care la un moment dat era evidentă, nu mai este un bun dat. Trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate. Nu ne putem baza pe alţii să vină să ne salveze. Europa trebuie să se bazeze pe propriile forţe. De aceea, avem nevoie de o Europă puternică într-o lume în schimbare', a afirmat diplomatul.
A pledat pentru o Uniune competitivă şi mai puţin birocratică. 'În ciuda tuturor provocărilor, Europa rămâne unită. Ne-am mai confruntat cu schimbări, ne-am mai adaptat, putem să facem asta din nou. Provocările ne fac mai uniţi, ne fac să acţionăm. În timpul preşedinţiei daneze, vom duce agenda europeană mai departe, în aceste vremuri tumultuoase', a evidenţiat Balslev.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac, a apreciat că agenda preşedinţiei daneze este una curajoasă.
'Trăim vremuri în care lumea din jurul nostru se schimbă repede şi uneori brutal. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, instabilitatea globală care creşte şi ameninţările hibride ne amintesc că Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să reacţioneze conform propriilor puteri. Forţa noastră nu se regăseşte doar în fundamentul nostru economic şi instituţional, ci şi în unitatea noastră, în societăţile noastre deschise şi în rezilienţa noastră democratică. Iar preşedinţia daneză apelează la aceste puncte forte', a declarat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:23)
Bonjour Madame ! " Aţi observat probabil că în Programul guvernamental, unul dintre obiectivele strategice este ca, în mai puţin de 10 ani, graniţa UE nu se va opri în România " - foarte bine , să facă parte și RUSIA din marea familie europeană , chiar și TURCIA ! Ia vedeți mai bine de stârpiți mafia documentelor de identitate din România, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7000 de persoane născute în Rusia, Ucraina, Republica Moldova sau alte foste state sovietice. Cine știe câte zeci de mii de astfel de cazuri sunt în România ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:39)
Puțină demisie pentru doamna! Acum se discuta despre Putin, despre Trump, Israel,Iran și doamna vine cu o nouă perspectiva: lărgirea Europei spre...Spre ce doamna,spre statele islamice ?
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 01.07.2025, 15:40)
Hopa, creatoarea de vomă regurgitează repede pe rât după ce a înfulecat pe nemestecate tot ce a primit comandă din afară. Bineînțeles, gândul nespus al acestei tute useriste este la "democratica" Ucraină care nu trebuie să îndeplinească nici o condiție pentru a intra în colhozul UE.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 18:32)
Dna...Gogu stie ce arsenal de mojic rulezi?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 16:13)
Noi trebuie sa facem eforturi sau tarile respective?Sorosistii astia altceva nu mai stiu,de-aia voia poporul sa-l.aleaga pe unul ca Georgescu sau ca Simion!Vine o fufa din asta care ne reprezinta imbracata intr-un trening uzat cu un telefon in buzunar ca pe maidan!Ne spune ea ca trebuie sa facem noi eforturi pentru altii!Pentru noi cine a facut eforturi sa intram in UE?