MODIFICĂRI OUG 144: Deputaţii au votat eliminarea preţurilor reglementate la gaze şi electricitate

I.M.A.
Politică / 27 august 2019

Deputaţii au votat eliminarea preţurilor reglementate la gaze şi electricitate

Deputaţii din Comisia pentru Industrii au votat marţi pentru eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea preţurilor la gaze şi energie electrică. Practic, au votat pentru revenirea la situaţia dinainte de apariţia acestei controversate OUG 114 când piaţa energiei era deja liberalizată, după un lung proces de eliminare a preţurilor reglementate. Autoritatea de reglementare va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a readuce piaţa aşa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a OUG 114, transmite Hotnews.ro.

A fost votată şi eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei. Urmează ca legea care modifică OUG 114 să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Deputaţii au votat eliminarea acelor prevederi din OUG 114, însă procesul de revenire la o piaţă liberă nu este chiar simplă. Liberalizarea pieţei a fost făcută în mai mulţi ani, treptat. Acum, autoritatea de relementare (ANRE) va fi obligată să facă această re-liberalizare în doar trei luni.

OUG 114 a fost contestată încă de la început, când a fost aprobată fără niciun fel de consultare publică, actorii de pe piaţa energiei solicitând abrogarea acestor articole înainte ca acestea să producă efecte, tocmai pentru a nu se crea haos pe piaţă. Ordonanţa a fost aprobată în decembrie, însă prevederile referitoare la piaţa energiei şi gazelor au intrat în vigoare în aprilie, respectiv mai. Lucrurile puteau fi îndreptate până atunci, însă coaliţia de la guvernare a refuzat acest lucru. Acum, după câteva luni de la intrarea în vigoare şi după ce au început să apară efectele negative, deputaţii au hotărât să elimine aceste articole, potrivit sursei citate.

Guvernul a fost avertizat în mai multe rânduri că principalele efecte negative vor fi creşterea masivă a importurilor şi majorarea preţurilor energiei şi gazelor furnizate industriei, ceea ce deja se întâmplă.

Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni sunt forţaţi să vândă gaze pentru populaţie şi producătorii de energie termică la preţ plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Mai mult, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea preţurilor pentru populaţie cu 5% de la 1 iulie. Aceeaşi OUG 114 prevede şi pe partea de energie electrică reglementarea preţurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piaţa gazelor: importuri mai mari şi scumpiri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum si-a dat demisia un ministru care a facut numai bine energiei, cum incepeti sa faceti numai greseli.Sa speram ca conducerea ANRE nu-si va da demisia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb