NICOLAE CINTEZĂ (BNR):"Sistemul bancar din România va încheia anul cu o pierdere de peste 2 miliarde lei"

Bănci-Asigurări / 30 noiembrie 2014

"Sistemul bancar din România va încheia anul cu o pierdere de peste 2 miliarde lei"

Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat o pierdere de 1,6 miliarde lei după primele 9 luni din 2014, iar pe tot anul pierderea va depăşi "lejer" 2 miliarde lei, a declarat ieri directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), Nicolae Cinteză, citat de Agerpres.

Oficialul Băncii Centrale a explicat: "Pe fondul provizioanelor mari înregistrate, şi mai urmează multe, la 30.09.2014 sistemul are o pierdere de 1,6 miliarde de lei. Era normal. Provizioanele masive înregistrate în trimestrul 3 au dus la această pierdere. Atunci când s-a vehiculat cifra de 2 miliarde de lei, nu aveam cifrele auditate. Cred că pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei pe tot anul".

Nicolae Cinteză a mai afirmat că nivelul creditelor a scăzut, în perioada aprilie-septembrie 2014, de la 22,3% la 15,33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 66,22%.

Şeful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an s-o depăşească pe cea din 2012, de 2,34 miliarde lei, un rezultat-record, transmite Mediafax.

Ca urmare a procesului demarat în aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a scăzut de la 22,3% la 15,3%. Cu toate acestea, Nicolae Cinteză consideră că scăderea trebuia să fie şi mai abrubtă, ajungând chiar sub 10%.

"Sunt unii care n-au făcut restructurarea protofoliului de neperformante aşa cum am cerut şi au termen-limită 30 noiembrie", a explicat Cinteză. Domnia sa a adăugat că, în unele cazuri, nu a vrut să forţeze scoaterea în afara bilanţului, deoarece instituţiile de credit intenţionau să urmărească în continuare respectivele garanţii şi existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se făcea oricum mai greoi.

După primul trimestru din acest an, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborât la 209 milioane lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere la 30 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb