NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigarete, în creştere faţă de anul trecut

Andrei Stan
Companii #Contrabanda / 5 iulie 2016

Piaţa neagră a ţigaretelor a avut o evoluţie fluctuantă în primele cinci luni ale anului: 16,9% în mai, în creştere faţă de 14,6% în martie şi în uşoară scădere faţă de ianuarie 2016 (17,8%), conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.

Procentul de 16,9% continuă să depăşească media de 16% din 2015, precum şi cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

"Şi în mai 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre care bate recordul ultimilor şapte ani, depăşind 50%! Regiunile sud-vest şi vest deţin, de asemenea, cote importante (26%, respectiv 25%). Din punct de vedere al provenienţei, ponderea "cheap whites", se află în creştere (plus 3,8 p.p. faţă de martie) şi continuă să deţină cea mai mare cotă (57,4%) din totalul pieţei negre. Produsele provenite din Moldova se află în scădere (minus 4,5 p.p. faţă de martie, până la 14,7%), iar Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%)", a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, potrivit un unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Piaţa neagră e fluctuantă, într-un an electoral plin de incertitudini legislative. Transpunerea mult întârziată a Directivei tutunului în legislaţia naţională este abordată pompieristic. Deşi ştia de doi ani ce are de făcut, Guvernul a trimis proiectul la Parlament abia în martie, acesta fiind deocamdată adoptat de Senat şi urmând să fie aprobat de Camera Deputaţilor în sesiunea de toamnă. În paralel, Guvernul a venit şi cu un proiect de Ordonanţă de urgenţă, cu un text similar, deşi procedura dublării procesului de reglementare este abuzivă şi neconstituţională. Deocamdată, nu ştim exact ce şi când va fi adoptat, dar se doreşte modificarea producţiei şi schimbarea ambalajelor peste noapte. Producătorii sunt în situaţia cetăţeanului turmentat: «noi ce ambalaje comandăm pentru luna august?»- iată o întrebare simplă, la care autorităţile nu sunt în măsură să răspundă. Oricum, cadrul legislativ nu va deveni mai clar sau mai predictibil nici după adoptarea unuia sau altuia dintre proiectele de acte normative, dat fiind că ambele prevăd posibilitatea introducerii ulterioare a pachetelor standardizate prin ordin de ministru, care să modifice legea. Alţi bani, altă distracţie. Toate aceste incertitudini creează prejudicii agenţilor economici, prin costuri suplimentare de administrare a stocurilor, bugetului de stat, care înregistrează fluctuaţii la încasările din acciza la ţigarete, precum şi autorităţilor de aplicare a legii, confruntate cu valuri de contrabandă în regiunile tradiţional vulnerabile, nord-est şi vest, dar şi în sud, unde s-au înregistrat capturi mari de ţigarete, intrate prin Bulgaria.Tergiversarea reglementărilor, şicanele şi presiunile asupra unui sector care contribuie cu 2% din PIB s-au cronicizat şi deja nu mai par a fi doar rodul nepriceperii sau neglijenţei, ci al relei voinţe, al unei abordări politice sistematice", a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

La rândul său, Ileana Dumitru, director legal & corporate affairs, BAT Romania, a precizat: "Avem un an electoral corelat cu schimbări legislative majore pentru industria tutunului, care se derulează cu dificultate. Sunt factori care pot determina o evoluţie imprevizibilă a comerţului ilicit la nivel naţional. Reamintim că în acest moment una din şase ţigarete vândute în România provine de pe piaţa neagră, iar fiecare procent din cota comerţului ilegal, inseamna 40 milioane euro pierdute de bugetul de stat, anual. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că traficul ilicit cu ţigări este încurajat de contextul economic defavorabil din anumite regiuni ale României. În lipsa unor alternative economice viabile, contrabanda cu ţigări oferă perspectiva unor câştiguri facile imediate, încurajate de diferenţele mari de preţ pentru produsele din tutun din ţările non-UE vecine României. În acest context, România are un rol cheie în a-şi proteja nu doar propriile interese, ci şi pe cele ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun. De aceea, credem că se impune găsirea unor soluţii legislative care, pe de o parte, să susţină fabricarea şi comercializarea produselor legale, iar pe de altă parte, să descurajeze fenomenul în creştere al contrabandei cu produse din tutun".

Doar în decurs de două zile, la finele lunii iunie, au fost realizate capturi uriaşe. Poliţiştii din Ilfov au depistat în trafic, în localitatea Buftea, un TIR încărcat cu două milioane de pachete de ţigarete, provenite din Republica Moldova. Peste 250.000 de pachete au fost depistate de Poliţia de Frontieră pe raza judeţului Dolj, într-un autocamion încărcat cu role de hârtie, precizează comunicatul.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al ţării noastre, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb