OFERTA ÎNCEPE MARŢIASF a aprobat prospectul pentru listarea Romgaz

Piaţa de Capital /

ASF a aprobat prospectul pentru listarea Romgaz

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, aseară, prospectul ofertei de vânzare a 15% din Romgaz, astfel că subscrierile pot începe de marţi.

Prospectul, care are câteva sute de pagini şi pe care investitorii ar trebui să îl citească, nu a fost însă publicat astăzi, până la ora prânzului, nici pe site-ul companiei, nici al Bursei de Valori Bucureşti şi nici ale intermediarilor.

Statul doreşte să vândă maxim 57.813.360 acţiuni Romgaz sub formă de Actiuni Oferite şi Certificate Globale de Depozit Oferite ("GDR Oferite"), potrivit anunţului ofertei.

Investitorii mici, cărora le este alocată 15% din ofertă, vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/Acţiune , respectiv 9,84 USD/GDR.

Pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din acţiunile oferite), subscrierile pot fi făcute în intervalul 24 şi 32 RON/Acţiune sau 7,38 şi 9,84 USD/GDR.

Intermediarii au prevăzut şi o modalitate de realocare a subscrierilor între cele două tranşe. Potrivit anunţului, "în ultima zi a Perioadei Ofertei, dacă ambele Tranşe sunt suprasubscrise şi raportul dintre nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Instituţionali şi nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Mici este mai mic de 1:2, se realocă de drept către Tranşa Investitorilor Mici un pachet de Acţiuni Oferite reprezentând 5% din Acţiunile Oferite iniţial în cadrul Tranşei Investitorilor Instituţionali".

Există şi alte posibilităţi de realocare între cele două tranşe.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Romgaz a realizat un profit net de 1,1 miliarde de Lei (339 milioane dolari SUA) la venituri de 3,8 miliarde de Lei (1,2 miliarde dolari SUA) în anul 2012 şi un profit net de 0,6 miliarde de Lei (177 milioane dolari SUA) la venituri de 1,9 de miliarde de Lei (575 milioane de dolari SUA) în prima jumătate a anului 2013, potrivit companiei.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. E impresionant cum reusesc "oficialitatile" sa-si bata joc chiar si de o asemenea oferta, cu atatea implicatii. Sa nu apara prospectul, sa faca totul pe genunchi de parca in cateva minute se termina fereastra de oportunitate a listarii, farabsanpromoveze oferta romanilor in atragerea de noi investitori, fara cap si fara coada. Doar sa mai bifam o privatizare si atat.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. E o bataie de joc, ca multe altele la noi. Parca toate sunt facute de bisnitarii din piata de capital romaneasca si nu de niste institutii responsabile. Iuteala de mana (si nebagarea de seama) spune foarte multe despre oferta. Nu tb sa avem timp pentru "detalii" pentru ca o sa constatam ca nu e nici un chilipir Romgaz-ul asta. Pretul minim din oferta este la valoarea contabila si, tot la acest pret minim, PER-ul este aproape dublu fata de Petrom, cu 50% mai mare decat la Transelectica, comparabil cu al Transgaz si putin mai bun ca la Nuclearelectrica. Cred ca pretul a fost stabilit de FP, astfel incst sa nu-i msi afecteze vuan-ul, cum sa-a intamplat la Nuclearelectrica, aflata in contabilitatea sa la valoare dubla fata de cea la care s-a incheiat oferta.

   O sa vedeti probabil ca si intrarea la tranzactionare a Romgaz, daca va fi cazul, in sensul ca oferta va fi subscrisa, se va face tot printr-un anunt pe ultima suta de metri: anunt la 09.45 si la 10.00 incepe, pentru ca "avizatii" sa nu fie deranjati in perioada de formare a pretului.

   Tot acest mod de actiune ar fi justificat daca toate deciziile ar fi luate de bisnitarii pietei de capital si nu de reprezentantii bursei de valori sau de alte institutii ale statului. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS