Reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) trebuie să hotărască săptămâna viitoare dacă să prelungească sau nu acordul global de reducere a producţiei de petrol, fără să ştie dacă decizia lor va declanşa un nou val de livrări din partea producătorilor americani de ţiţei de şist.
Analiştii au făcut estimări diferite referitoare la producţia exploatărilor de şist din SUA, la o întâlnire cu reprezentanţi ai OPEC, provocând îngrijorare înainte de reuniunea organizaţiei programată să aibă loc pe 30 noiembrie, la Viena, au spus persoane apropiate situaţiei.
Perioada de timp cu care ar putea fi extins acordul de limitare a producţiei va depinde, parţial, de estimările legate de producţia exploatărilor de şist din SUA, dar şi a altor furnizori concurenţi, relatează Bloomberg.
Reprezentanţii OPEC şi ai altor producători de petrol, între care şi Rusia, se vor reuni săptămâna viitoare pentru a analiza piaţa petrolului şi a decide dacă să prelungească sau nu acordul dincolo de luna martie.
Mai mulţi miniştri ai statelor OPEC, inclusiv ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, şi-au exprimat sprijinul pentru prelungirea acordului de limitare a producţiei de ţiţei, care a intrat în vigoare în ianuarie. Unii oficiali ai organizaţiei sunt neliniştiţi că nimeni nu pare să aibă o opinie clară despre cantitatea de petrol de şist care ar putea intra pe piaţă, au spus sursele.
Estimările referitoare la creşterea livrărilor de petrol de şist în 2018 variază între 500.000 de barili pe zi până la 1,7 milioane de barili pe zi, a spus analistul Andy Hall, un trader veteran care şi-a închis în acest an fondul de hedging.
Hall a spus că Administraţia americană pentru Informaţii în Energie subestimează creşterea din acest an a producţiei de petrol de şist cu aproximativ 300.000 de barili pe zi, potrivit surselor.
Reducerea producţiei de către OPEC şi alţi producători a contribuit la creşterea preţurilor petrolului de la sub 30 de dolari pe baril.
Petrolul american West Texas Intermediate a atins joi un maxim al ultimilor doi ani, de 58,58 dolari pe baril, iar producătorii din SUA forează noi puţuri pentru creşterea livrărilor.
EIA anticipează că producţia de petrol a SUA va fi în acest an de circa 9,2 milioane de barili pe zi, urmând să crească la un nivel record de 9,9 milioane de barili pe zi în 2018.