PÂNĂ LA FINELE ANULUI VIITORMinisterul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia de la Iernut

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 9 iulie 2021

Ministerul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia de la Iernut

Ministerul Energiei şi Romgaz au prelungit durata contractului de finanţare pentru investiţia "Ciclu combinat de turbine pe gaz" - Iernut, până la data de 31 decembrie 2022, se arată într-un comunicat al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, a fost încheiat un act adiţional la contractul încheiat în decembrie 2017, prin care Ministerul Energiei se angaja să acorde finanţare nerambursabilă companiei pentru implementarea investiţiei de la Iernut, în perioada 7 decembrie 2017 - 31 decembrie 2020, valoarea estimată atunci a contractului fiind între 227,2 milioane de lei şi 320, 9 milioane de lei, potrivit raportului din urmă cu trei ani jumătate de la BVB.

Prelungirea de acum vine în condiţiile în care, luna trecută, Romgaz a reziliat contractul cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia centralei termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la Iernut, motivul invocat fiind nefinalizarea în termen a lucrărilor. Până atunci, producătorul de gaze cu sediul în Mediaş amânase în mai mute rânduri rezilierea contractului, în urma solicitărilor executanţilor, adică consorţiul format din Duro Felguera şi Romelectro.

În cursul anului trecut au apărut o serie de neînţelegeri cu cei ce construiau centrala, care voiau mai mulţi bani, pe motiv că ar fi crescut costurile. De altfel, compania spaniolă Duro Felguera a început să aibă şi probleme financiare mari. Constructorii nu au mai lucrat şi astfel s-a ajuns la întârzieri, fiind prelungit termenul de finalizare de la trimestru la trimestru, conform hotnews.ro.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

La începutul acestei luni, compania le-a prelungit cu patru luni, începând cu jumătatea lunii august, mandatele provizorii ale directorului general Aristotel Marius Jude şi a directorului economic Răzvan Popescu.

Pentru primele trei luni ale acestui an, producătorul de gaze naturale a raportat un profit net de 463,8 milioane de lei, cu 18,9% sub cel din perioada similară din 2020, în condiţiile în care veniturile au scăzut într-o dinamică mai accelerată decât cea a cheltuielilor. Statul Român, prin Ministrul Economiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş, a cărui capitalizare bursieră este de aproape douăsprezece miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atât au lălăit.o cu Iernutul asta! Stai sa vedem ce fac și cu gazele din Marea Neagră, atât trâmbițatul proiect al actualei coaliții!

    1. La Marea Neaqgra este implicata si firma OMV, Nu cred CA omv LASA CA DERULAREA LUCRARILOR SA SE FACA IN STIN ...ROMANESC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

05 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9264
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8175
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0450
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8439
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.7076

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro