Parchetul General a clasat dosarul de spălare de bani în care erau vizaţi compania omului de afaceri Costel Comana şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu

J.P.
Anticorupţie / 11 noiembrie 2020

Parchetul General a clasat dosarul de spălare de bani în care erau vizaţi compania omului de afaceri Costel Comana şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a clasat dosarul de spălare de bani în care erau vizaţi compania Rail Force a omului de afaceri Costel Comana, dar şi actualul ministru al Justiţiei, avocatul Cătălin Predoiu, potrivit unui răspuns oficial al PG la o solicitare a G4media.ro.

Clasarea a fost dispusă la data de 4 august 2020 de către procurorul Rodica Hondor, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.

Potrivit riseproject.ro, Costel Comana a fost unul dintre prietenii buni ai lui Liviu Dragnea, cu care fostul lider PSD îşi petrecea vacanţele în Casa Grande din Fortalezza, Brazilia.

Pe 25 februarie 2015, Costel Comana s-a sinucis în toaleta unui avion pe ruta Brazilia-Costa Rica, după ce DNA începuse urmărirea penală împotriva lui.

Povestea dosarului în care a fost vizat şi ministrul Predoiu. Pe 29 iunie 2020, omul de afaceri Costel Comana - la data respectivă, unul dintre acţionarii companiei Rail Force - a angajat cabinetul de avocatură al lui Cătălin Predoiu pentru asistenţă juridică în vederea vânzării operaţiunilor sale către Deutsche Bahn (Căile Ferate Germane), potrivit documentelor consultate de G4media.ro.

Onorariul avocatului a fost de 50.000 de euro. Predoiu nu mai era ministru, cu o lună în urmă, Guvernul MRU căzuse la moţiunea de cenzură.

La data de 11.07.2012, avocatul a încasat de la compania Rail Force suma de 111.103,71 de lei, iar la data de 3.08.2012, suma de 116.043,69 de lei.

În urma unui control din 2015, ANAF-Braşov a sesizat parchetul cu privire la infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani în cazul companiei Rail Force.

Un prim dosar penal a fost soluţionat de DNA la data de 23 martie 2018. Companiile feroviare ale oamenilor de afaceri, Costel Comana şi Iorgu Ganea - Regiotrans, Rail Force şi RC CF Trans - au fost trimise în judecată pentru că ar fi primit subvenţii ilegale de la stat în valoare de 54 de milioane de euro. Şi patronul Iorgu Ganea a fost deferit justiţiei, mai puţin Costel Comana, care s-a sinucis în 2015.

În cadrul rechizitoriului din martie 2018, procurorii DNA au dispus însă clasarea acuzaţiei de evaziune fiscală adusă companiei Rail Force în legătură cu mai multe facturi emise de companii ale grupului controlat de Iorgu Ganea şi Costel Comana, dar şi de către cabinetul de avocatură al lui Cătălin Predoiu. Motivul: fapta nu ar fi prevăzută de legea penală.

Acuzaţia clasată se referea la faptul că, între 2009-2015, Rail Force ar fi înregistrat în contabilitate "cheltuieli fictive în baza unor operaţiuni fictive facturate de (...) şi de Cabinetul de avocatură Predoiu Cătălin". Prejudiciul reclamat de ANAF ar fi fost de peste 7,3 milioane de lei, din care aproape 900 de mii de lei ar fi reprezentat TVA şi peste 6,4 milioane de lei - impozit pe profit.

În cazul celor 2 facturi emise de cabinetul lui Predoiu, prejudiciul ar fi fost de 36.027 de lei, reprezentând impozit pe profit diminuat şi neachitat de către compania Rail Force.

DNA nu a găsit însă aici nicio problemă penală, ci doar una fiscală, în ce priveşte compania Rail Force.

"Analizând în schimb din punct de vedere penal, nu fiscal, relaţiile comerciale dintre SC Rail Force SRL cu acele societăţi, constatăm că există fapta în sens material, cu implicaţii sub aspectul răspunderii fiscale, însă nu există probe certe care să permită a se contura dincolo de orice dubiu rezonabil că operaţiunile descrise în facturile emise de (...), de Cabinetul de avocatură Predoiu Cătălin, au caracter de operaţiuni fictive (...)

Deductibilitatea sau nedeductibilitatea unor operaţiuni nu are caracter infracţional. Simpla atribuire eronată a caracterului deductibil fiscal unor operaţiuni reale nedeductibile nu poate atrage răspunderea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, ci atrage consecinţe de ordin fiscal, prin recalcularea impozitelor datorate de contribuabil", au arătat procurorii DNA în rechizitoriul din martie 2018 în care au dispus clasarea acuzaţiei de evaziune fiscală care făcea referire la facturile emise de cabinetul de avocatură lui Cătălin Predoiu.

Potrivit documentelor consultate de G4media.ro, ANAF-Braşov nu a fost mulţumit de decizia de clasare şi a atacat-o în justiţie, însă contestaţia i-a fost respinsă.

În acest context, pe 19 ianuarie 2017, ANAF-Braşov a formulat o nouă plângere penală împotriva companiei Rail Force privind infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani la Parchetul Tribunalului Braşov. Dosarul a fost preluat apoi de Parchetul general.

Pe 14 martie 2019, Cătălin Predoiu a fost audiat la poliţie în acest caz.

"Astăzi am fost audiat, în calitate de martor, la Inspectoratul General al Poliţiei. Am fost întrebat şi am dat lămuriri despre prezenţa mea ca avocat într-un proiect de achiziţie a unui grup de companii româneşti de către o societate străină. Negocierile celor două părţi au fost purtate în perioada 2012 (vara) - 2013 (primăvara), în prezenţa a două societăţi de avocatură şi consultanţă internaţionale şi s-au soldat cu un eşec, cele două părţi neajungând la un acord de realizare a proiectului.

În calitate de avocat, am consiliat partea română în materie de drept societar în privinţa documentelor contractuale de achiziţie. Contractul de asistenţă juridică a fost legal încheiat, onorariul facturat legal, încasat prin virament şi fiscalizat", a scris atunci Predoiu pe Facebook.

Surse judiciare au explicat pentru G4media.ro că Predoiu ar fi prezentat la poliţie documente care atestă caracterul real al serviciilor sale prestate către compania Rail Force: 20 de volume de acte, peste 200 de mailuri.

Un an şi jumătate mai târziu, pe 4 august 2020, după ce Cătălin Predoiu a devenit ministrul Justiţiei, Parchetul Înaltei Curţi a clasat şi acuzaţia de spălare de bani pe motiv că fapta nu există.

Din moment ce infracţiunea predicat pentru presupusa spălare de bani, adică infracţiunea de evaziune fiscală a fost clasată pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, este limpede că în cazul infracţiunii de spălare de bani, fapta nu există - a conluzionat procurorul Rodica Hondor în ordonanţa de clasare.

Context.

Dosarul Regiotrans trimis de DNA pe masa Tribunalului Bucureşti la data de 22 martie 2010 este încă în procedură de cameră preliminară (procedură în care se verifică legalitatea administrării probelor). Următorul termen de judecată este pe data de 9 decembrie 2020.

Între timp, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a vândut la licitaţie mai multe locomotive şi vagoane Regiotrans, aflate sub sechestru în dosarul cu prejudiciu de 54 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. pai cum altfel

  cine imparte parte isi face!

  traiasca dreptatea PNL 

  1. Nici nu ai citit articolul, este?

  P.S si nu afost declarat si erou national!

  cate neglijenta! 

  Din cate imi amintesc, fostul ministru liberal al justitiei ,Valeriu Soica, a stersese din codul penal spalarea de bani si bancruta frauduloasa. Stiau ei de ce .....

  1. " pe 25 februarie 2015 Costel Comana s-a sinucis ...." ...."pe 29 iunie 2020 ...a angajat cainetul de etc...". C e om perseverent !! am toata admiratia pentru el 1

  eu care credeam ca Predoiu nu a facut nimic de cand e ministru...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro