Parlamentarii UDMR nu au participat la votul din Cameră şi din Senat pentru numirea celor doi judecători la Curtea Constituţională, deşi au fost prezenţi în sală, a precizat, ieri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, conform Agerpres.
"Votul a fost identic, nu am participat la vot nici la Cameră, nici la Senat. Am spus prezent, nu votăm. În primul rând, am vrut să arătăm că şi fără noi funcţionează majoritatea. Pe de altă parte, nici nu a existat o solicitare expresă să votăm candidaţii lor", a afirmat Hunor la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, nu au fost discuţii cu reprezentanţii PSD pe tema acestui vot şi nici nu a existat o solicitare din partea social-democraţilor de a le susţine candidatul, scrie Agerpres.
"Nu, nu am discutat deloc, ne-au întrebat azi dimineaţă dacă noi votăm şi am spus nu, vom fi în sală prezenţi, dar nu vom vota. Nici împotrivă, nici pentru, nici nu luăm buletinul de vot, să nu fie după aceea discuţie că de fapt noi am votat nu ştiu cum. Nu am mers, nu am luat buletinul de vot şi am anunţat acest lucru şi au spus OK. Nu a existat o solicitare de a susţine candidatul la Cameră şi candidatul, separat, la Senat", a explicat Hunor.
Pe de altă parte, el a admis că a avut o discuţie informală cu "cineva" din PNL pentru susţinerea candidatului lor la CCR.
"Am avut o discuţie informală cu cineva din PNL, dar după anumite declaraţii în această perioadă, e aproape imposibil când cineva nu doreşte să colaboreze cu tine şi spune expres acest lucru, tu, cu sila, cu forţa, cu pumnul, nu poţi să-l obligi să accepte voturile tale. Deci, nu a existat o discuţie serioasă, fiindcă cadrul politic şi tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că permite acest lucru, dar o tatonare a existat din partea PNL. Din partea USR nu", a mai precizat Kelemen Hunor, conform Agerpres.
Referitor la opinia sa despre candidaţii numiţi judecători la Curte, Hunor a spus că nu-i cunoaşte, dar este convins că îşi vor face treaba cum trebuie.
"Nu, nu-i cunosc. Cum să am păreri dacă nu-i cunosc. Vom vedea, sunt oameni care îndeplinesc criteriile pentru aceste două funcţii vacante, cum îndeplineşte şi doamna Tănăsescu de la Cotroceni. Sunt convins că pregătirea lor, experienţa lor şi statutul Curţii Constituţionale, unde nu se face politică, nici nu va permite acest lucru, ei îşi vor face treaba aşa cum trebuie să facă un judecător", a conchis Hunor.