Pe cine bucură slăbiciunea euro?

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 aprilie 2011

Pe cine bucură slăbiciunea euro?

Analistul Florin Cîţu: "Fluctuaţiile cursului de schimb din ultimele două luni nu reflectă o economie puternică, în condiţiile unei inflaţii mari".

Euro a atins, ieri, pentru a doua oară consecutiv minimul ultimelor 13 luni. Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a afişat, ieri, un curs de schimb de 4,0735 lei/euro, nivel care nu a mai fost înregistrat din 30 martie 2010, când euro era cotat la 4,0729 lei.

Aprecierea puternică a leului faţă de moneda europeană, chiar dacă nu are efecte imediate, are avantaje şi dezavantaje pe termen lung.

La nivel macroeconomic, întărirea leului ajută Banca Centrală să controleze inflaţia, care în luna martie s-a accelerat şi a ajuns la 8%, ca urmare a creşterii preţurilor la combustibili şi alimente. În aceste condiţii, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie de 3,6% de la sfârşitul acestui an.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a spus că aprecierea leului este greu de contracarat, în condiţiile în care dobânzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial există un exces de lichiditate. Exis-tă printre unii analişti o temere certă vizavi de un atac speculativ pentru aprecierea monedei naţionale.

Alţi analişti sunt de părere că avantajele aprecierii monedei naţionale vor fi resimţite de cei care au credite în euro şi de investitorii străini, în schimb, cei afectaţi vor fi exportatorii români.

Analistul economic Călin Rechea ne-a precizat că cei care au credite în euro pot fi avantajaţi, dar depinde şi de veniturile lor salariale, deoarece se pot afla într-o poziţie dificilă de rambursare a creditului.

În opinia sa, Banca Centrală ar fi putut declanşa această apreciere, iar alţii ar fi preluat-o, însă în oricare dintre situaţii, mişcarea cursului de schimb este forţată.

Călin Rechea a adăugat că printre cei avantajaţi de întărirea leului se numără şi investitorii străini. Aceştia câştigă prin cumpărarea titlurilor de stat şi a obligaţiunilor care au dobânzi bune şi oferă randamente mari.

De aceeaşi părere este şi analistul Florin Cîţu. În plus, domnia sa consideră că fluctuaţiile cursului de schimb din ultimele două luni nu reflectă o economie puternică, în condiţiile unei inflaţii mari. Acest lucru arată că la nivel mondial sunt bani ieftini, iar ţara noastră oferă un randament bun pe termen scurt, potrivit domniei sale.

În schimb, cei care sunt dezavantajaţi de terenul pe care leul îl câştigă în faţa euro sunt exportatorii români. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, ne-a declarat că a avut discuţii cu reprezentaţii BNR, iar aceştia s-au arătat preocupaţi, îngrijoraţi şi au spus că vor face tot ce este posibil ca să îi ajute. Însă până atunci, exportatorii români sunt afectaţi pe termen lung de întărirea monedei naţionale, potrivit domniei sale. În acest sens, Bogdan Baltazar, consultant financiar, ne-a declarat că o posibilă cotaţie de 3,9 lei/euro nu ar fi bună pentru exportatori.

Clienţii care au credite în euro, din perioada 2009-2010, atunci când Euribor a atins minimul istoric, au acum posibilitatea sa refinanţeze creditul şi să obţină marje fixe mult mai mici, spune Liviu Andrei, director Alliance Finance Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Întărirea leului nu poate fi decât de bun augur pentru persoanele care au credite în moneda europeană. Totuşi, bucuria este estompată de tendinţa de creştere a Euribor. Pentru a păstra dobânzile în cotele de la începutul anului, majoritatea băncilor au început să coboare marjele fixe, atenuând astfel creşterea Euribor". De aceeaşi părere este şi Ruxandra Andrei, deputy general manager Finzoom. În schimb cei care obţin venituri în euro sau care sunt raportate la cursul valutar sunt dezavantajaţi de scăderea echivalentului în lei, în condiţiile în care cheltuielile lunare le achită în lei, este de părere domnia sa.

"Deşi nu este un dezavantaj la propriu, devalorizarea euro înseamnă, pentru proprietarii de imobile care vor să vândă, o scădere a echivalentului în lei, pe care o pot obţine", ne-a declarat Ruxandra Andrei.

Moneda naţională s-a apreciat, ieri, şi în raport cu dolarul american. BNR a afişat un curs de schimb de 2,7862 lei/dolare, în scădere cu 1,64 bani faţă de cotaţia anterioară.

Euro - în cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimii doi ani

Euro s-a apreciat ieri, pentru a şasea zi la rând, pe pieţele internaţionale, consemnând cea mai lungă perioadă de creştere faţă de dolar din mai 2009 până în prezent. Moneda SUA este defavorizată de speculaţiile potrivit cărora banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va păstra la niveluri scăzute dobânzile, ca să sprijine economia.

La ora 09.59, pe piaţa din New York, euro a avut un curs de 1,4610 dolari, mai mare cu 0,2% faţă de ziua precedentă. Moneda unică europeană s-a apreciat cu 3,1% faţă de dolar, luna aceasta.

Totodată, indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei americane faţă de şase valute majore aparţinând partenerilor comerciali ai SUA, a scăzut cu 0,1% ieri dimineaţă, la IntercontinentalExchange Inc., ajungând la 73,891 puncte. Luna aceasta, indicele a pierdut 3 procente. La data de 21 aprilie, indicele Dollar a coborât până la 73,735 puncte, cel mai redus nivel consemnat după luna august 2008.

Analiştii sunt de părere că Fed va decide, în şedinţa începută ieri, să menţină dobânda pentru creditele overnight la 0-0,25%. În opinia acestora, banca centrală americană va fi precaută şi nu va lua prea curând măsuri de înăsprire a politicii monetare. (A.V.)

Mugur Isărescu: "Când îţi pică cu drag o piaţă o iei în braţe şi atunci se varsă capitaluri, asta se întâmplă în prezent. Băncii (n.r. BNR) i s-a reproşat că permite, însă a permite ceva înseamnă că nu facem să nu se aprecieze, iar ca să nu se aprecieze ar trebui să cumpărăm valută, să aducem dobânzile pe termen scurt la zero".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. faptul ca nu te-a lasat bnr sa face ce vrei in piata in 2008 ca si pe mosia lui tactu' te oftica rau, asa-i ?? pe tine si pe ceilalti acoliti.

    mda, abureli, stiu ele bancile ce fac, daca euro a scazut, si rata bancii ar fi trebuit sa scada, o banca "oarecare" tocmai a urcat valoarea ratei asa incat, bucuria a fost "dezumflata, mda, nu trebuie sa castige din asta "fraierii", ci, baietii destepti care vor cumpara euro-i ieftin si apoi ii vor vine ..., fraier-oii, adica noi, vom ... plati, nu e ceva nou in romania...

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro