Actualizare Legea pensiilor nu ar trebui să fie atacată la CCR
"Nu există niciun motiv ca noua Lege a pensiilor să fie atacată la Curtea Constituţională, întrucât printre cei care au lucrat la proiect se numără şi profesori universitari de drept constituţional", a declarat, astăzi,, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.
"Pensia în baza contributivităţii nu o poate lua nimeni, aşa spune Constituţia. Pe această lege au lucrat foarte mulţi profesori de dreptul muncii, profesori de drept constituţionali, aşa încât nu prea ne aşteptăm să fie atacată la Curtea Constituţională, pentru că nu sunt motive, cel puţin toţi cei care au fost consultaţi au spus că nu ar fi niciun motiv. ", a spus Vasilescu.
Pe de altă parte, ea a arătat că există disponibilitate de a accepta amendamente în timpul dezbaterilor din Parlament, acolo unde este cazul, conform Agerpres.
"Această lege este rodul a peste un an de simulări, pe zeci de mii de pensii, tocmai de aceea am ajuns la o astfel de formulă. Mi-e greu să cred că cineva ar veni acum în Parlament cu un astfel de amendament şi în mod sigur nu îl vom accepta. Dar dacă sunt amendamente de altă natură care nu modifică structura legii, nu avem nicio problemă să le acceptăm. Legea are sprijinul doamnei prim-ministru, al coaliţiei de guvernare, domnul Dragnea a lucrat efectiv la această lege, domnul Tăriceanu l-a văzut săptămâna trecută", a susţinut Vasilescu.
Ministrul Muncii a adăugat că, după ce va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, proiectul de act normativ va fi adoptat de Guvern ca proiect de lege, apoi va pleca în Parlament. Legea ar putea ajunge la promulgare în luna decembrie, mai relatează sursele citate.
-------------------
Actualizare Statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, estimează că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în 2022, dat fiind că se aşteaptă o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare a sarcinilor fiscale.
"Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016, în condiţiile în care pensiile se dublează. Explicaţia este simplă: se estimează, în paralel, o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale", a anunţat Lia Olguţa Vasilescu.
Ea spune că încasările la bugetul asigurărilor sociale, în anul 2022, vor fi de peste 99 de miliarde de lei, comparativ cu peste 58 de miliarde de lei în 2018, transmite News.ro.
"În cifre, încasările sunt estimate pentru anul 2022 la 99,7 miliarde lei, faţă de 58,9 miliarde în anul 2018. Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia fiscal-bugetară, în raport cu execuţia bugetară a anului 2018, care indică o creştere a veniturilor faţă de cele estimate (cu 3,5 miliarde de lei)", a mai explicat ministrul.
Potrivit surselor citate, Olguţa Vasilescu a explicat că asta va duce la înjumătăţirea deficitului din sistemul public de pensii, exact cum s-a întâmplat cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
"Şi, de asemenea, foarte important, la fel ca şi în cazul transferului contribuţiilor, de care tocmai am amintit, în pofida celor care s-ar fi bucurat, parcă, de o nereuşită a sa, acesta a dus la înjumătăţirea deficitului în sistemul public de pensii. Ţin, de asemenea, să vă reamintesc că un factor foarte important este şi acela că, în 2017 şi 2018, după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor", a mai adăugat aceasta.
Proiectul de lege a fost publicat aseară pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile.
--------------
• Legea pensiilor nu are legatură cu viitoarele alegeri
Legea pensiilor nu are legătură cu alegerile parlamentare din 2020, altfel s-ar fi aplicat din acel an, ea urmând să se aplice din 2021 pentru că funcţionarii de la Casa Naţională de Pensii au nevoie de minimum doi ani pentru a recalcula 5,9 milioane de pensii, a anunţat astăzi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.
Ministerul Muncii a lansat joi în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, iar printre noutăţi se află introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Legea ar urma să intre în vigoare din 2021, relatează News.ro.
Vasilescu a fost întrebată dacă anul ales pentru aplicarea legii, 2021, are legătură cu alegerile din 2020.
"Dacă avea legătură cu alegerile din 2020, s-ar fi aplicat din 2020. Nu, am făcut un calcul împreună cu funcţionarii de la Casa de Pensii. Ei mi-au spus că au nevoie de minimum doi ani pentru a putea să recalculeze 5,9 milioane de pensii, câte sunt la ora actuală", a spus Vasilescu.
------------
Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, va susţine vineri, la ora 12:00, la sediul instituţiei o declaraţie de presă în legătură cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii.Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat ieri seara în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmite News.ro.
"Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează", argumentează oficialii ministerului.
Potrivit acestora, proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie, conform surselor citate.
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.
1. Super... sau nu... ?
(mesaj trimis de Florin în data de 10.08.2018, 15:57)
Fiind aproape de vârsta de pensie, am început recent să introduc într-un fișier Excel datele privind veniturile realizate de mine în "câmpul muncii" și să le compar cu salariul mediu pe economie aferent perioadei respective.
Până ieri îmi ieșea o pensie modică, de până în 2.000 lei.
Aplicând de ieri până astăzi noua metodă de calcul al pensiei (adică asta "cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numărului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi de 75 de lei în anul 2021. VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor., adică 75), mi-a "crescut" pensia spre 6-7.000 lei !
Să nu votezi PSD-ul în condițiile astea ?
Ce dacă un leu se va schimba pe 10 eurocenți, iar inflația va sari de sută...