În pragul alegerilor din România, Politico a publicat o investigaţie detaliată a conexiunilor obscure şi periculoase dintre Călin Georgescu, Horaţiu Potra şi reţele internaţionale de mercenariat şi influenţă geopolitică.
Criza electorală din România capătă dimensiuni internaţionale, alimentată de teorii ale conspiraţiei, finanţări opace şi tentative de subminare a ordinii democratice, susţine Politico, în articolul al
cărui rezumat îl publicăm în continuare.
Politico este o publicaţie americană specializată în politică, politici publice şi afaceri guvernamentale, cu o acoperire extinsă asupra vieţii politice din Statele Unite şi, din 2015, şi din Uniunea Europeană.
__
1. Contextul anulării alegerilor prezidenţiale din 2024
- Alegerile prezidenţiale din România, programate pentru finalul anului 2024, au fost anulate de Curtea Constituţională, în urma unor rapoarte secrete privind o presupusă interferenţă externă (probabil Rusia), în favoarea candidatului Călin Georgescu - un naţionalist radical, eurosceptic şi simpatizant al Moscovei.
- Decizia Curţii a aruncat scena politică în haos, alimentând şi mai mult sprijinul popular pentru Georgescu, care s-a victimizat acuzând "sistemul".
2. Legătura Georgescu - Potra
- În centrul unei presupuse conspiraţii de destabilizare a statului se află Horaţiu Potra, mercenar, om de afaceri şi aliat apropiat al lui Georgescu.
- În decembrie 2024, la o fermă de cai de lângă Bucureşti, Georgescu şi consilierii săi s-au întâlnit într-un moment considerat de anchetatori ca fiind pregătirea unei insurecţii de tip "6 ianuarie" (referinţă la evenimentele din SUA).
- A doua zi, Potra a fost arestat într-un convoi cu bărbaţi înarmaţi, în drum spre Bucureşti, suspectat că plănuia instigarea la revolte armate ca reacţie la anularea alegerilor.
3. Interdicţii şi ascensiunea lui George Simion
- Pe 11 martie 2025, Georgescu a fost oficial interzis de la candidatură în reluarea alegerilor.
- Alegătorii săi s-au reorientat majoritar către George Simion, liderul AUR, care a promis să-i ofere un rol important lui Georgescu într-o eventuală administraţie, chiar de prim-ministru.
- Simion neagă orice legătură cu Potra, pe care îl consideră irelevant.
4. Reţeaua lui Potra şi averea sa
- Potra, cetăţean româno-francez, fost legionar francez şi fost bodyguard al familiei regale din Qatar, a lucrat în Africa (Republica Centrafricană, Sudan, Burkina Faso, Niger, etc.) pentru lideri politici şi magnaţi.
- A acumulat milioane de dolari, o reţea de influenţă şi o avere imobiliară considerabilă (vile, păduri, clădiri).
- A organizat totul prin firme înregistrate în Malta, Panama, Sierra Leone, UK, România, şi DRC.
- Este anchetat pentru spălare de bani, evaziune fiscală (7 milioane $) şi tentative de destabilizare a ordinii constituţionale.
5. Activitatea militară în Congo
- În 2023-2024, Potra a comandat un batalion de circa 1.000 de mercenari români şi internaţionali în Republica Democrată Congo, pentru guvernul local, împotriva rebelilor susţinuţi de Rwanda.
- Operaţiunile au fost prost organizate. Au murit cel puţin patru români, inclusiv Petru Samolinschi şi Victor Răilean.
- La revenirea în ţară, mercenarii nu au fost supuşi controalelor de securitate, fiind suspectaţi că au transportat sume mari de bani în numerar.
- Potra a donat familiilor victimelor 100.000 USD, dar doar după ce a fost presat public.
6. Suspiciuni privind legături cu Rusia
- Există indicii privind contacte cu ruşi: vizite la ambasadele Rusiei şi Chinei, zboruri spre Moscova, fotografii din Piaţa Roşie, contacte cu apropiaţi ai lui Kadirov (lider cecen).
- Răilean, unul dintre mercenarii ucişi, i-a povestit surorii că i s-a propus participarea la acţiuni pro-ruse în Moldova şi Ucraina.
7. Implicarea directă în campania lui Georgescu
- Potra a sprijinit financiar campania lui Georgescu: a plătit limuzine de lux, a oferit bani cash, a mediat o solicitare către Frank Timiş pentru o finanţare de 20-35 milioane USD (nereuşită).
- Georgescu a declarat fals că nu a cheltuit nimic în campanie.
- Iniţial a negat cunoaşterea lui Potra, apoi a recunoscut relaţia, invocând că a respectat dorinţa acestuia de discreţie.
8. Planul insurecţional şi mobilizarea
- După anularea alegerilor, în grupurile de WhatsApp ale apropiaţilor lui Potra s-a discutat despre mobilizare şi deplasarea înarmată la Bucureşti.
- Conform anchetatorilor, cei reţinuţi erau foşti combatanţi în Congo, "gata să folosească forţă letală".
- Într-un mesaj audio, Potra a cerut soldaţilor români "adevăraţi" să iasă "cu armele" şi să aresteze conducerea statului, incitând la război civil.
9. Percepţii şi reacţii
- Georgescu şi Potra neagă acuzaţiile şi susţin că sunt victimele unui complot politic al "sistemului".
- Tabăra Georgescu foloseşte retorica conspiraţionistă pentru a câştiga sprijin popular, iar criza electorală este exploatată şi în SUA, de susţinătorii lui Trump, ca dovadă a "decăderii democraţiei europene".
10. Alegerile reluate şi implicaţiile
- Pe 18 mai 2025 are loc turul decisiv al noilor alegeri prezidenţiale.
- Chiar dacă Georgescu nu mai candidează, influenţa sa rămâne activă prin susţinerea lui Simion.
- Riscul destabilizării României, membru NATO aflat pe flancul estic, rămâne o îngrijorare majoră pentru UE şi SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2025, 08:21)
Mergem la votusor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.05.2025, 09:01)
Politico putea merge mai departe cu dezvăluirile:
YT Starea Impostorilor (episodul 101)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2025, 09:35)
Politico este o publicatie americana hranita cu bani din usaid , date publice
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 18.05.2025, 13:29)
...