PREJUDICIU DE APROAPE 1,4 MILIOANE EURODNA: Foşti directori ai Electrica, trimişi în judecată pentru achiziţii supraevaluate

E.D.
Anticorupţie / 6 noiembrie 2014

Fostul consilier prezidenţial şi deputat Cătălin Voicu, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu

Doi foşti directori din cadrul Electrica, un fost consilier al Administraţiei Prezidenţiale şi doi acţionari ai unei societăţi comerciale au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar care priveşte achiziţii cu preţ supraevaluat.

Potrivit unui comunicat al DNA, Coroiu Nicolae, în calitate de director general al Electrica în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne.

Andronache Petru, la acea dată director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, a acţionat în consecinţă.

Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte şi emiţându-se facturile care au achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă.

În acelaşi sens, directorul general Coroiu Nicolae a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul SC Tech Safety SA, în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).

În acelaşi sens, Andronache Petru a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate.

Totodată, directorul comercial Andronache Petru a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăţi în sume importante către SC Tech Safety SA.

În perioada 2004-2005, Voicu Cătălin, uzând de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat (ales în circumscripţia electorală nr.4 Bacău), în scopul de a sprijini firma S.C. Tech Safety S.A., a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul Electrica S.A., Electrica Serv S.A., pentru ca firma S.C. Tech Safety S.A. să fie favorizată în relaţia cu Electrica S.A., Electrica Serv S.A., respectiv SISE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.).

În intervenţiile sale directe la directorul general al Electrica S.A. - Coroiu Nicolae şi la directorul economic al Electrica Serv S.A, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. Tech Safety S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (Electrica S.A., Electrica Serv S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. Tech Safety S.A.

Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul Electrica S.A., Electrica Serv S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al SC Tech Safety SA, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general al Electrica SA - Coroiu Nicolae şi Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb