Tribunalul Bucureşti a decis îngheţarea cursului francului elveţian la valoarea de 1,8894, din momentul semnării contractului de credit al unui client OTP Bank.
Decizia nu este definitivă, însă reprezintă o premieră prin faptul că obligă banca să recalculeze creditul la valoarea CHF de la momentul acordării împrumutului.
"Această hotărâre reprezintă un precedent extrem de important având în vedere multitudinea de contracte de acest gen încheiate de către consumatori. De asemenea, prevederile contractuale referitoare la riscul valutar sunt similare celor existente în contractele altor bănci", se arată într-un comunicat al reprezentantului acestui caz, avocatul Codruţ Avram.
Potrivit soluţiei, instanţa a constatat caracterul abuziv al mai multor clauze stipulate în convenţia de credit bancar şi a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF.
"Obligă pârâtele să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus menţionat funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmând să achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior menţionată", se arată în decizia Tribunalului.
Totodată, instanţa obligă pârâtele "să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului sus menţionat, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului de credit(1,8894 lei), sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de către pârâte".
Tribunalul mai obligă pârâtele "să platească reclamantei suma de 6359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, cu titlu de comision de acordare, sumă la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte".
Instanţa a respins şi cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei şi cea de obligare a pârâtelor la emiterea unui nou grafic de rambursare, care se prevada restituirea creditului în lei, ca neîntemeiate.
Pârâtele sunt obligate, însă, să plătească reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Hotărârea Tribunalului este cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 11:53)
Normalitatea si dreptatae incep sa-si spuna cuvantul!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 11:54)
SE pare ca magistratii nu s-au lasat intimidati de seminariile ascunse organizate de Isarescu si ai lui
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 12:05)
Marele Otp se tinea tare , daca te duceai la ei in sucursala, te tratau ca ultimul dobitoc, ncici vorba de negocieri , nici macar nu eliberau acte la timp ce sa mai vorbim de negocieri .Si asta este valabil pentru toate bancile, directorii de sucursala ne-au lasat sa credem ca banca face ceva si ne-au pus sa asteptam solutia de la BNR ca ulterior sa ne incaseze dobanzi pentru intarziere in conditiile in care directorii de sucursala au spus asteptati ca vine banca cu o solutie.Fobanzile alea au fost platite cu preturi neglijarii copiilor nostrii si Isarescu vrea sa convinga populatia ca totul a fost in deplina oridine realizat.Jos Isarescu!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 14:22)
nu va bucurati inca, ceea ce ati luat cu imprumut trebuie sa dati inapoi. daca erati inteligenti va imprumutati in lei.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2015, 20:05)
ok. sa iasa decizia definitiva si cer si eu acelasi lucru pentru euro.
5. Piraeus
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2015, 13:23)
Si eu am fost pacalita de banca Piraeus. Mi-au spus ca nu ma incadrez la un credit in EURO, insa mai bine sa iau un credit in CHF argumentand ca este dobanda mica, francul este cea mai stabila moneda etc. Acum, dupa ce am platit 7 ani, le-am propus sa impartim riscurile, sa-si asume si banca partea ei de vina pentru ca ei au vandut aceste produse bancare TOXICE. ce credeti ca mi-a raspuns un director de la Piraeus? " pai doamna, sunt si magazine care vand otrava si sunt legale!" Corect, insa pe produse au o atentionare :: atentie, produs toxic! Nu impacheteaza otrava in ambalaj de zahar sa pacaleasca populatia!