Revista BURSA Construcţiilor

"Premium Airbus" ar putea începe producţia la Ghimbav în luna decembrie

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 16 noiembrie 2010

"Premium Airbus" ar putea începe producţia la Ghimbav în luna decembrie

Iniţial, investitorii germani sperau ca startul activităţii să fie luna septembrie, dar se pare că estimarea a fost puţin prea optimistă

Compania germană "Premium Aerotec" îşi va inaugura fabrica de la Ghimbav în următoarele două - trei săptămâni, ne-a declarat preşedintele Clubului Economic German din Braşov, Werner Braun. Iniţial, investitorii germani îşi programaseră să porneas-că producţia la Ghimbav în luna septembrie, iar inaugurarea să fie făcută în stil mare odată cu venirea cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în România. Din păcate, însă, din cauza unor lucrări mai grele, startul producţiei de piese necesare pentru avioanele Airbus a fost amânat cu aproape trei luni, noul punct de plecare urmând să fie, cel mai probabil, luna decembrie. "Oricum, s-au mişcat destul de repede, în condiţiile în care abia în luna martie au intrat în posesia terenului", a mai spus Braun. În prezent, compania are aproximativ 100 de angajaţi la Ghimbav.

Investiţia Premium Aerotec, parte a concernului EADS, la Ghimbav se ridică la 45 de milioane de euro. Alte 45 de milioane de euro ar urma să fie investite de partenerii şi furnizorii săi, anunţau autorităţile în luna martie, odată cu semnarea contractului real de superficie prin care IAR Ghimbav "închiria" o suprafaţă de şase hectare firmei germane.

Fabrica de la Ghimbav va fi cea de-a cincea a companiei germane şi prima din afara Germaniei, primele patru aflându-se la Augsburg, Bremen, Nordenham şi Varel.

Prin producerea componentelor pentru avioane la fabrica Premium Aerotec din Ghimbav se creează circa 300 de locuri de muncă, numărul acestora urmând să crească progresiv. Alegerea amplasamentului a fost determinată de experienţa existentă la faţa locului mai ales în domeniul prelucrării metalelor. Comenzile pentru noua fabrică din Ghimbav rezultă în mare parte din comenzi ale unor subfurnizori în cadrul programelor existente de dezvoltare a avioanelor.

Cifră de afaceri de 700 de milioane de euro, în următorii zece ani

Fabrica de componente pentru aeronavele Airbus, a cărei construcţie va începe în săptămânile următoare la Ghimbav, în colaborare cu firma de stat IAR Braşov, va genera, în următorii zece ani, o cifră de afaceri de 700 milioane de euro şi va crea 700 locuri de muncă, au anunţat investitorii germani.

Prima etapă a proiectului, constând în 10.000 metri pătraţi de hale indus-triale şi birouri, va fi finalizată luna viitoare, iar investiţia completă va fi inaugurată la finele anului 2011.

Ajutorul de stat acordat pentru Premium Aerotec pentru această investiţie se ridică la 21,3 milioane de euro, care va fi acordat eşalonat, pe măsură ce se realizează investiţia.

Declaraţie de intenţie, încheiată anul trecut

O declaraţie de intenţie în privinţa construirii fabricii de componente Airbus la Ghimbav a fost semnată deja în anul 2009 de concernul EADS şi de Guvernul Româ-niei. Aceasta prevede că Premium Aerotec, alţi parteneri şi întreprinderi furnizoare ale indus-triei aeronautice vor investi în România aproximativ 90 de milioa-ne de euro.

Premium Aerotec GmbH are pes-te 6.000 de angajaţi. Activitatea de bază o constituie dezvoltarea şi producerea de structuri compozite aerospaţiale din metal şi fibre de carbon precum şi a dis-pozitivelor şi sistemelor de fabricaţie aferente.

Compania Premium Aerotec GmbH şi-a început activitatea în ianuarie 2009, fiind o subsidiară 100% a EADS N.V. În activitatea ei au fost cooptate uzinele EADS Augsburg, cât şi firmele Nordenham şi Varel ale societăţii Airbus. Fosta fabrică de piese Airbus din Bremen este parte intergrantă a societăţii Premium Aerotec de la 1 ianuarie 2010 şi aparţine de uzina Nordenham.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro