PRIN VÂNZAREA DE OBLIGAŢIUNI PE TREI ANIFinanţele au împrumutat 700 de milioane de lei

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2015

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 700 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni pe trei ani, la un randament minim record pentru o astfel de maturitate.

Trezoreria a primit oferte de 975 de milioane de lei, dar a împrumutat doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Randamentul mediu pe an a scăzut la 1,94%, un nou minim record, de la 2,07% în luna ianuarie, când statul a vândut cel mai recent instrumente fiananciare cu maturitate similară, prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni.

Maturitatea reziduală se situează la 2 ani şi 11 luni, faţă de trei ani şi 3 luni la sfârşitul lunii octombrie, când Finanţele au lansat această emisiune de titluri, potrivit Mediafax.

Statul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 105 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul are planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în care vinde titluri în condiţiile stabilite în licitaţiile de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Până în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de luni, suma de 3,57 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro