PROPUNERE USR: Pilonul II de pensii, finanţat din veniturile obţinute din exploatările din Marea Neagră

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2019

Pilonul II de pensii, finanţat din veniturile obţinute din exploatările din Marea Neagră

Pilonul II de pensii ar trebui să fie alimentat cu fondurile obţinute din redevenţele şi impozitele obţinute de statul român în urma activităţii din perimetrele offshore din Marea Neagră, susţine Uniunea Salvaţi România (USR). Ulterior, cel puţin 50% din fondurile care vor intra din exploatarea gazelor naturale în Pilonul II de pensii ar urma să fie inves-tiţi în sectorul energetic şi în industria prelucrătoare de gaze naturale pentru produse cu valoare adăugată mare.

Viziunea USR cu privire la utilizarea veniturilor bugetare ce vor rezulta în urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră a fost prezentată, ieri, de liderul grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor al formaţiunii politice respective, Cristina Prună. Documentul prezentat pe tema exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră este menit să completeze programul de guvernare al USR, care îşi doreşte să câştige alegerile parlamentare din toamna anului viitor.

Cristina Prună, care este mebru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, estimează că veniturile rezultate în urma redevenţelor şi impozitelor pentru activitatea din perimetrele offshore se vor ridica la peste 20 de miliarde de euro.

Prună a precizat: "Viziunea USR este că aceste gaze din Marea Neagră au potenţialul de a crea oportunităţi economice în România. (...) întrebarea este cum facem ca aceste gaze naturale să producă valoare, produse cu valoare adăugată aici, în România, să ne ajute, să trecem peste tranziţia energetică de care vorbim la nivel european. Viziunea noastră este că ar trebui în primul rând să profite de aceste venituri toţi românii. Credem că aceste venituri pot ajunge în conturile tuturor românilor prin Pilonul 2 de pensii, iar de aici, mai departe, minimum 50% dintre ele să meargă către proiecte de investiţii în infrastructura energetică, proiecte care să finanţeze noi capacităţi de producţie de energie electrică, chiar şi proiecte adaptate realităţilor în care trăim, cum ar fi electromobilitatea, investiţii în eficienţa energetică, etc.".

Deputatul Claudiu Năsui, coordonator al programului de guvernare USR, a afirmat că prin direcţionarea fondurilor respective către Pilonul 2 de pensii, banii nu ar fi orientaţi spre consum, ci spre investiţii, contribuind totodată la soluţionarea unei probleme pe termen lung cu care se confruntă România, cea a pensiilor. El a precizat: "Norvegia are vehiculul acesta al Fondului Suveran de Investiţii, care pentru ei funcţionează foarte bine şi care investeşte nu doar în Norvegia, ci în toată lumea. Ei au şi altă cultură, altă capacitate administrativă şi instituţională. Noi, în România, în schimb, avem Pilonul 2, un sistem care a funcţionat de zece ani, scoate randamente foarte bune şi care face exact genul acesta de lucruri, de gestiune de economisiri şi investeşte mai departe. Şi noi spunem că banii aceştia care ne-ar veni din exploatările din Marea Neagră şi, poate nu numai, să meargă în investiţii şi în beneficiul tuturor românilor".

Cristina Prună a arătat că unul dintre domeniile care pot beneficia de gazele din Marea Neagră este industria petrochimică, unde ar putea fi valorificată o parte din cantitatea de gaze naturale extrase din perimetrele offshore. Ea a spus că dezvoltarea acestei industrii ar reduce cu 50% actualul deficit comercial al ţării noastre. Prună a precizat: "Dacă vă uitaţi la balanţa comercială a României, o să vedeţi că industria chimică este deficitară şi contribuie foarte mult la deficitul comercial. De pildă, numai în 2018 am exportat produse chimice de 2,9 miliarde euro şi am importat de 10,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 7,5 miliarde de euro deficit, în condiţiile în care deficitul total al României a fost undeva la 15,5 miliarde, deci contribuie cu aproape jumătate la deficitul comercial al României".

În opinia liderului deputaţilor USR, pentru ca activitatea din industria petrochimică să se dezvolte, este nevoie de crearea unui cadrul fiscal stabil, care să ofere facilităţi investitorilor din acest domeniu de activitate. Pentru a ajuta acest sector industrial, propunerea USR este zero taxe pe primii 2080 de lei, propunere care va fi aplicată şi în celelalte sectoare ale economiei naţionale.

Cristina Prună a precizat: "Ne-am gândit la o serie de facilităţi: scutirea de la impozitul pe profit pentru companii care au cifră de afaceri de 10 milioane de lei şi minim 50% din activitate în zona petrochimiei; tot ce înseamnă amortizarea accelerată pentru investiţii în mijloace fixe performante; facilităţi pentru angajaţii care s-ar întoarce din alte ţări şi care au expertiză în domeniul acesta"..

Ea a susţinut că exploatarea gazelor din Marea Neagră poate contribui la securitatea energetică a României: "Putem să devenim un jucător foarte important în regiunea de est şi chiar să fim o contrapondere la gazul rusesc. Pentru asta, evident, pe lângă exploatările din Marea Neagră, trebuie să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze naturale, să continuăm proiectele de interconectare şi să putem să avem gaz din abundenţă aici, în Româ-nia, astfel încât preţul să devină unul competitiv şi să fie în interesul consumatorilor. Nu putem să negăm nici partea asta de venituri care ar veni din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul României".

Pentru ca investitorii din domeniu să înceapă activitatea de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, USR propune abrogarea din cadrul OUG 114/2018 a dispoziţiilor privind domeniul energetic. Reprezentanţii formaţiunii politice susţin că piaţa a fost blocată de introducerea prin OUG 114/2018 a plafonării preţului la gaze naturale pentru următorii trei ani, precum şi de 12 modificări ale legislaţiei fiscale care au fost aprobate de coaliţia parlamentară majoritară PSD-ALDE sau de guvernele acesteia, în ultimii doi ani şi jumătate.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. De ce pe ocolite si nu direct in economie si nu spre avantajul unora.

    Escroaca ideie! 

    1. Corect!

      Astia de la USR dau dovada de tot mai multa idiotenie cu propunerile pe care le lanseaza. 

      Am sperat sa fie o alternativa buna la tot ceea ce s-a intamplat in politica in ultimii ani, dar se pare ca nu este asa. Duc lipsa de "creiere" Credeam in ei dar acum ma intreb "Eu cine votez, totusi?" Chiar nu vad bun simt politic si inteligenta la niciun partid.

      Alo, Germania, mai aveti vreun Hohenzolern diponibil pentru Romania, ca aici nu mai avem niciun Stefan, Mihai sau Cuza? 

      Completare:

      Este necesar sa explic totusi unde greseste USR-ul (poate asa intelege cum functioneaza corect politica) - NU poti sa iei din buzunarul tuturor ca sa bagi doar in buzunarul unora, fara o justificare pertinenta si de bun simt social si economic. Justificarea cu investitiile in economie prin Pilonul II nu tine, atat timp cat exista calea mai directa si mai transparenta a investitiilor directe, iar cea mai buna investitie in economie este cea in AUTOSTRAZI. Din cauza absentei lor am pierdut numeroase investitii straine. 

      S-a inteles la USR ceva? 

      V-ati trezit? 

      Probabil ca nu inca (bunul simt si inteligenta nu se obtin "peste noapte").

      Aveti nevoie de oameni inteligenti (altfel mai bine nu va bagati la conducerea tarii ca nu veti face fata si vom pierde alti ani bajbaind prin ceata prostiei) 

      pentru ca nu mai avem economie si pentru ca este in avantajul tuturor, inclusiv al tau!

      Ideea mi se pare buna.

      Ca sa ii investeasca direct statul, cum propuneti voi, o sa ii bage in buzunarul sau cel fara fund, iar de acolo ii va directiona unde va dori, gasind justificari pentru nerealizarea investitiilor.

      Parca mai promisesera unii ca banii din supraacciza se vor duce catre infrastructura.  

      Intr-o oarecare masura ai dreptate, insa nici Pilonul II nu este o solutie (s-a vazut "profesionalimul" si "corectitudinea" fondurilor de pensii la adunarile generale de la SIF-uri).

      Macar autostrazi ar putea sa consruiasca si statul roman (ca nu implica tehnologii si cunostinte sofisticate si nici metale rare) iar apoi vor veni si investiile iar turismul se va dezvolta si el odata cu infrastructura.. 

    Problema a fost rezolvata de Norvegieni,nu mai trebuie sa ne gandim cum sa furam.Nu e pruna aceia alterata prin guvernul tehnocrat?

    1. Fondul suveran al Norvegiei nu investeste in propria tara.

      Asa vrei sa fie si la noi? 

      Ei isi permit, pentru ca au suficiente investitii din alte surse, publice si private.

      Noi ma indoiesc ca ne-am putea lipsi la fel de usor de acesti bani.  

    Nu e corect sa profite doar unii.Referitor la pilonul II ia sa vedem cum au cumparat digi la 40 lei/act,iar acum actiunea e 30 lei. Alde Nasui astia parca nu erau de acord cu crearea unui asemenea fond de investitii in Romania.

    1. este interesanta poate rezolva partial problema pensiilor si dezoltarii petrochimiei Modelul novegian este verificat de istorie ei investesc doar surplusul in exterior.DE INVETIILE DIRECTE NE-AM SATURRATNU NU AM UITAT CUM S-AU INVESTIT BANII DIN PRIVATIZARI INCLUSIV CEI TREI MLD. EUR. DIN VAN ZAREA BCR

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb