RADU GRAŢIAN GHEŢEA, ARB:"Aproape jumătate din cererile de credit nu sunt bancabile, dar procentajul este în scădere"

Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2014

"Aproape jumătate din cererile de credit nu sunt bancabile, dar procentajul este în scădere"

Aproape jumătate din cererile de credit sunt respinse de bănci, în această perioadă, fie pentru că veniturile clientului nu permit accesarea finanţării, fie din cauza scăderii valorii activelor aduse în garanţie, estimează preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, transmite Agerpres.

"Există un număr foarte mare de solicitări de credite care nu pot fi satisfăcute. De la simplul cetăţean care constată că veniturile nu îi ajung pentru a accesa un credit pe care şi-l dorea, până la societăţi comerciale care constată cu neplăcere că, deşi i-a fost aprobată accesarea fondurilor europene de către autoritatea de management, când ajunge la bancă, constată banca că nu poate să îl finanţeze. Personal, cred că 40%, aproape 50% din solicitări nu sunt bancabile. La un moment dat erau chiar 80%", a explicat Radu Gheţea, în cadrul seminarului EU-COFILE organizat de ARB, BNR şi Alpha Bank.

În opinia sa, explicaţia constă în faptul că potenţialii clienţi nu iau în calcul devalorizarea activelor cu care garantează creditul.

"Omul, societatea, ştie că avea un activ cu care se prezenta la bancă şi reuşea să obţină un credit destul de uşor şi la o valoare destul de mare. Acum, când vine la bancă, constată că valoarea acelui activ, pe care îl punea în garanţie, nu mai este la acelaşi nivel", a mai spus Radu Gheţea.

El a precizat că este vorba inclusiv de cererile de credit care nu obţin finanţarea solicitată, ci una mai mică. "În cazul persoanelor fizice nu este nicio problemă! Cât îi dai, atâta cheltuie. La un proiect, însă, dacă îi dai numai cu 10% - 15% mai puţin decât are el în proiect că are nevoie de finanţare, şi el zice da, de obicei banca spune < îmi pare rău, dar nu pot să îţi dau nici măcar atât >, pentru că el se angajează că face o chestie pe care nu poate să o termine", a mai spus Gheţea.

Preşedintele ARB a precizat că este vorba inclusiv de proiecte finanţate din fonduri europene, aprobate de autoritatea de management, care sunt respinse la cofinanţare.

"Autorităţile de management analizează proiectul din punct de vedere al oportunităţii, nu din punct de vedere al potenţialului de a rambursa creditul", a explicat Gheţea.

El a mai spus că este nevoie de popularizarea proiectelor care şi-au dovedit viabilitatea, pe de o parte, dar şi de apropierea dintre bancă şi client, nu prin reclame "la televizor" ci "mergând la ei să vezi ce fac şi ce îşi pun în cap să facă".

Preşedintele ARB susţine, în continuare, faptul că sistemul bancar va încheia anul acesta pe pierdere, având în vedere şi procesul de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă. Din acest considerent, băncile nu se vor mai raporta în acest an, în mod excepţional, la evoluţia creditului pe sold, ci la creditele noi acordate pe parcursul anului, a mai explicat Radu Gheţea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9245
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1111
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4560
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6701
Gram de aur (XAU)Gram de aur231.0234

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro