Raport ONU - ghid de supravieţuire pentru omenire

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 22 martie

Raport ONU - ghid de supravieţuire pentru omenire

Raportul ONU legat de climă arată, doar parţial - conform unor activişti de mediu, stadiul în care se află omenirea în raport cu poluarea şi măsurile de protejarea mediului. Grupul interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei al ONU, Giec, a publicat un raport de sinteză al ultimilor 9 ani de activitate. Această sinteză, ce urmează celei publicate în 2014, reprezintă, conform secretarului general al ONU, Antonia Guterres, "un ghid de supravieţuire pentru omenire". "Acest raport este un mesaj de speranţă", a comentat pentru AFP şi preşedintele Giec, economistul sud-coreean Hoesung Lee. "Avem know-how-ul, tehnologia, instrumentele, resursele financiare şi tot ce avem nevoie pentru a depăşi problemele climatice pe care le-am identificat", dar "ceea ce lipseşte în acest moment este voinţa politică puternică pentru a le rezolva o dată pentru totdeauna", a adăugat el. Această poziţie a Giec se va afla la baza negocierilor politice şi economice intense din următorii ani, consideră AFP, începând cu summitul climatic al ONU din decembrie de la Dubai, COP28, unde va fi dezvăluită o evaluare iniţială a eforturilor fiecărei ţări în cadrul Acordului de la Paris şi unde viitorul combustibililor fosili va fi puternic negociat. În lungile sesiuni de discuţii desfăşurate de Giec în Elveţia, negociatori din Arabia Saudită au încercat din răsputeri să dilueze referinţele cu privire la rolul central al combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbuni). Locul acordat tehnologiilor de captare a CO2 în "rezumatul pentru factorii de decizie", de 36 de pagini, al acestui raport, poartă marca acestor negociatori, mai susţine AFP care citează o serie de observatori care vorbesc despre un potenţial "permis de a arde".

Încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius prin comparaţie cu era preindustrială la orizontul anilor 2030 - 2035, avertizează Giec, în timp ce temperatura a crescut deja, în medie, cu aproape 1,2 grade Celsius. Această proiecţie este valabilă în aproape orice scenariu al emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen scurt ale umanităţii, având în vedere acumularea lor în ultimul secol şi jumătate.

Emisiile de CO2 care provin din infrastructura pe bază de energie fosilă existentă ar fi suficiente pentru a înclina temperatura medie globală spre o creştere de 1,5 grade Celsius, dacă această infrastructură nu va fi echipată cu mijloace de captare a gazelor cu efect de seră. Însă "reducerile profunde, rapide şi prelungite ale emisiilor (...) ar duce la o încetinire vizibilă a încălzirii globale în aproximativ două decenii", conform Giec. "Acest raport de sinteză subliniază urgenţa de a adopta măsuri mai ambiţioase şi arată că, dacă vom acţiona acum, putem încă să asigurăm un viitor viabil pentru noi toţi", a mai susţinut preşedintele Giec.

"Din cauza creşterii inevitabile a nivelului mării, riscurile la adresa ecosistemelor de coastă, a oamenilor şi a infrastructurii vor continua să crească după 2100", se mai subliniază în raport. Chestiunea "pierderilor şi pagubelor" provocate de încălzire şi care au fost deja suferite de unele ţări, în special cele mai sărace, va fi abordată în cadrul discuţiilor de la COP28. "Justiţia climatică este crucială, deoarece cei care au contribuit cel mai puţin la schimbările climatice sunt afectaţi în mod disproporţionat", subliniază Aditi Mukherji, unul dintre autorii sintezei. "Anii cei mai călduroşi pe care i-am trăit până în prezent, se vor număra printre cei mai răcoroşi ani ai generaţiei viitoare", a declarat pentru AFP Friederike Otto, co-autoare a sintezei. Ultimii 8 ani sunt consideraţi deja cei mai călduroşi înregistraţi vreodată în istoria măsurătorilor meteorologice. În viitor, astfel de ani se vor număra printre cei mai răcoroşi, indiferent de nivelurile emisiilor de gaze cu efect de seră. Această observaţie subliniază necesitatea de a combina eforturile de adaptare la schimbările climatice cu cele de reducere a emisiilor pentru a nu agrava situaţia. Pe lângă efectul asupra climei, eforturile accelerate şi susţinute "ar aduce multe co-beneficii, în special în ceea ce priveşte calitatea aerului şi sănătatea", mai susţin experţii Giec, care nu ascund preţul ce trebuie plătit: "pe termen scurt acţiunile implică investiţii iniţiale mari şi schimbări potenţial radicale".

Pe de altă parte, activista de mediu suedeză Greta Thunberg a denunţat "trădarea fără precedent" a liderilor politici în ceea ce priveşte clima, după publicarea raportului. "Faptul că cei de la putere încă trăiesc în negare, şi merg în mod activ în direcţia greşită, va fi în cele din urmă considerat şi amintit ca o trădare fără precedent", a declarat activista pentru climă. "Este doar o chestiune de timp", a adăugat tânăra de 20 de ani. În opinia Gretei Thunberg devine din ce în ce mai greu să fie ignorată criza climatică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toate masurile "verzi" de pana acum nu au dat niciun rezultat. Catalizatorii, inchiderea termocentralelor, a combinaterlor chimice din estul Europei si toate aberatile privind emisiile de gaze cu "efect de sera" se dovedesc niste cretinisme. Este evident ca, inca, personaje malefice care au adunat munti de bani, se joaca cu viitorul umanitatii. Numai ca in urmatorii 3- 4 an si pentru ei totul se va sfarsii.

    1. stii cum ar fi aratat lumea daca nu s-ar fi luat masurile verzi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro