Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a coordonat o amplă operaţiune internaţională desfăşurată pe 3 iunie 2025, în urma căreia a fost destructurată o reţea criminală implicată în producerea şi traficul transfrontalier de ţigări contrafăcute, potrivit unui comunicat OLAF. Prejudiciul estimat la bugetul UE se ridică la aproximativ 9,8 milioane de euro din taxe vamale şi accize neplătite.
Reţeaua, coordonată de cetăţeni români, moldoveni şi italieni, opera fabrici ilegale atât în România, cât şi în Italia. Produsele din tutun erau destinate pieţei negre din întreaga Uniune Europeană.
În România, percheziţiile au avut loc în judeţele Timiş şi Arad, unde au fost confiscate circa 25 de milioane de ţigări ambalate în 2.500 de cutii. Patru persoane au fost arestate în Timiş în timp ce manipulau marfa de contrabandă, iar alte două au fost reţinute de către procurorii D.I.I.C.O.T. pe 4 iunie. Acţiunea a fost sprijinită de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin şi Autoritatea Vamală Română.
În acelaşi timp, în Italia, autorităţile au descoperit o fabrică clandestină în regiunea Emilia-Romagna, dotată cu utilaje sofisticate pentru falsificarea ambalajelor de marcă. Au fost confiscate 14 tone de ţigări contrafăcute, peste 10 tone de tutun brut şi cantităţi mari de materiale de ambalare.
OLAF a jucat un rol esenţial în schimbul de informaţii şi coordonarea acţiunilor între autorităţile române şi italiene, evidenţiind misiunea sa de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene şi de a combate frauda organizată.
Potrivit mandatului său, OLAF are competenţa de a investiga fraude şi acte de corupţie care afectează fondurile europene, precum şi cazuri de abatere gravă ale funcţionarilor UE. La finalul investigaţiilor, autorităţile competente naţionale sau europene sunt responsabile de aplicarea măsurilor recomandate.
Opinia Cititorului