Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Retragerea austriecilor creşte implicarea Rusiei în sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Un om de afaceri bulgar susţinut de VTB Bank ar putea cumpăra operaţiunile din regiune ale Hypo Alpe Adria 

Cea de a doua bancă rusească, din punct de vedere al mărimii, ar putea să preia operaţiunile din Europa Centrală şi de Est (ECE) ale Hypo Alpe Adria, potrivit presei internaţionale.

Banca austriacă, naţionalizată în anul 2009, încearcă să îşi vândă subsidiarele din Serbia, Croaţia Bosnia, Slovenia şi Muntenegru.

Potenţialii cumpărători sunt fondul american de investiţii private (n.r. private equity) Advent International şi un consorţiu bulgaro-rus condus de omul de afaceri bulgar Denis Barekov, relatează Reuters, care citează surse apropiate procesului.

Conform unui articol din publicaţia austriacă Der Standard, de la începutul acestei luni, citat de Novinite, Denis Barekov ar fi un "oligarh bulgar" care are parte de susţinerea VTB Bank.

Instituţia de credit ocupă poziţia a II-a în clasamentul băncilor ruseşti, în funcţie de valoarea activelor.

VTB Bank este deja prezentă în ECE, derulând operaţiuni în Serbia.

Der Standard susţinea, în articolul în cauză, că de preluarea diviziei central-est europene a Hypo Alpe Adria s-ar fi arătat interesat şi Igor Kim, un om de afaceri rus cu implicat în sistemul bancar local.

Igor Kim a înfiinţat, în anii 2000, URSA Bank, care a fuzionat cu MDM Bank, o altă instituţie financiară rusă, în 2008.

Câţiva ani mai târziu, a părăsit grupul creat, în urma unor neînţelegeri cu ceilalţi acţionari.

În condiţiile în care băncile occidentale prezente în Rusia au început să îşi restrângă activitatea, pe fondul crizei financiare, omul de afaceri a preluat operaţiunile locale ale Barclays, Morgan Stanley, Banco Santander şi WestLB.

În mai 2013, Igor Kim declara pentru The Moscow Times că analizează eventuale preluări de active bancare în Europa Centrală şi de Est.

Acesta preciza că nu intenţionează să cumpere participaţii minoritare în bănci, ci doar deţineri majoritare.

Dacă subsidiarele din ECE ale Hypo Alpe Adria vor fi preluate fie de Denis Barekov şi VTB Bank, fie de Igor Kim, am asista la cea de a doua investiţie rusească importantă în sistemul bancar din regiune, după preluarea Volksbank International de către Sberbank, în urmă cu doi ani.

Cea mai mare bancă din Rusia a plătit, atunci, 505 milioane euro pentru activele pe care grupul financiar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG) le avea în Europa Centrală şi de Est, cu excepţia subsidiarei din ţara noastră.

Atât Sberbank, cât şi VTB Bank sunt deţinute de statul rus.

Sberbank este controlată de Banca Centrală a Rusiei, care deţine 50%+1 din capitalul social, iar VTB Bank, de Guvernul de la Moscova (60,9% din capital).

Advent International s-ar fi aliat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru lansarea unei oferte de cumpărare a activelor din ECE Hypo Alpe Adria.

Valoarea acestor operaţiuni este estimată la 8,6 miliarde euro, potrivit Reuters.

Parlamentul din Austria a aprobat, la începutul lunii, legea care impune pierderi deţinătorilor de obligaţiuni garantate de stat emise de banca naţionalizată Hypo Alpe-Adria-Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie