Fiecare reducere cu 1 punct procentual a ratei dobânzii de referinţă a Băncii Centrale din Rusia aduce băncii VTB un profit net suplimentar de 20 de miliarde de ruble (aproximativ 250 de milioane de dolari), a declarat directorul financiar Dmitry Pyanov pentru Reuters. Acest lucru este în avantajul guvernului, având în vedere că banca de stat intenţionează să distribuie 50% din profituri sub formă de dividende, jumătate dintre acestea revenind direct statului, potrivit Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Rata dobânzii de referinţă din Rusia se află în continuare la un nivel extrem de ridicat, de 20%, ceea ce descurajează creditarea şi afectează portofoliile băncilor. Deşi banca centrală a redus recent dobânda de la 21% la 20%, presiunile pentru noi reduceri cresc, în condiţiile în care oficialii guvernamentali şi liderii de afaceri avertizează asupra riscurilor unei recesiuni.
Dintre toate băncile ruseşti, VTB (VTBR.MM) are cea mai mare pondere de împrumuturi cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat al dobânzilor oficiale creşte riscul de neplată sau restructurare şi impune cerinţe suplimentare de capital. În schimb, dobânzile mai mici îmbunătăţesc direct rezultatele financiare.
„VTB Bank este principalul beneficiar al reducerii dobânzii-cheie”, a spus Pyanov joi, în cadrul unui forum financiar desfăşurat la Sankt Petersburg.
„Suferim cel mai mult în perioadele de creştere a dobânzilor şi obţinem câştiguri când acestea scad. O reducere de un punct procentual ne aduce 20 de miliarde de ruble profit net.”
Preşedintele Vladimir Putin a ordonat în iunie ca dividendele VTB să fie folosite pentru a finanţa United Shipbuilding Corporation, aflată sub administrarea VTB din 2023 şi care are contracte în sectorul apărării. Statul deţine peste 60% din acţiunile VTB.
Dobânzile ridicate au afectat investiţiile şi au încurajat companiile şi consumatorii să-şi păstreze economiile în depozite. Împrumuturile către companii şi populaţie încetinesc, iar banca centrală observă o deteriorare a calităţii creditului, chiar dacă deocamdată nu consideră situaţia critică.
Un sondaj realizat în cadrul congresului financiar de la Sankt Petersburg a indicat că principalele riscuri pentru sectorul bancar sunt legate de creditele corporate şi de nivelul ridicat al dobânzilor.
Pyanov a declarat că nu se aşteaptă la o criză bancară şi că nu vede bănci care ar avea nevoie de un plan de salvare.
Dividendele plătite de companiile de stat reprezintă o surse importantă de venituri pentru bugetul Rusiei, care funcţionează cu un deficit de 1,5% din PIB. Acest deficit este agravat de cheltuielile uriaşe pentru apărare şi de veniturile în scădere din energie, cauzate de preţurile mai mici ale petrolului şi de aprecierea rublei.
Acţionarii de la Sberbank, cea mai mare bancă rusească, au aprobat recent plata unor dividende de 10 miliarde de dolari.
La rândul său, VTB a surprins pieţele în aprilie, anunţând primele dividende de la începutul războiului din Ucraina, după ce în 2022 suferise pierderi de 7,7 miliarde de dolari cauzate de sancţiuni.
Plăţile totale de dividende - 275,75 miliarde de ruble - vin pe fondul profiturilor record obţinute în 2024. Chiar dacă se aşteaptă o scădere în acest an, profitul băncii ar putea depăşi din nou 500 de miliarde de ruble, a spus Pyanov.
În funcţie de regulile privind capitalul minim pe care banca centrală le-ar putea ajusta, VTB vrea să păstreze politica de a distribui 50% din profit ca dividende şi în anii următori.
Pyanov a menţionat şi impactul retragerii capitalului occidental şi ascensiunea investitorilor de retail în piaţa bursieră rusă, fenomen apărut după începutul războiului. Dividendele au devenit cheia pentru menţinerea valorii acţiunilor în Rusia.
„Avem o piaţă dominată de investitori de retail, iar toţi aceştia vor dividende”, a concluzionat Pyanov.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 17:51)
Oricum o dai Rusia se ridica, exporturile de hidrocarburi cresc
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 19:09)
“Veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au scăzut cu o treime”:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 20:08)
El nu pricepe română, plus așa a învățat la școala mujica
Scăderile întăresc economia rusă :))))
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 20:11)
"Plăţile totale de dividende - 275,75 miliarde de ruble - vin pe fondul profiturilor record obţinute în 2024. Chiar dacă se aşteaptă o scădere în acest an, profitul băncii ar putea depăşi din nou 500 de miliarde de ruble"
restul vorbe goale
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 20:13)
Pai ieri ziceati in presa ca au scazut cu 4,7% iar azi o treime,
asta i guma secolului,
in ce hal ati ajuns, va incurcăcați in prpriile minciuni, ce penibil
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 20:15)
Rusia e tot mai tare, dar banderistii nazisti?
Uitate in ce hal stau pe font,
restul vorbe goale