Reuters: Rubla se întăreşte - de ce şi ce înseamnă asta?

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie

Reuters: Rubla se întăreşte - de ce şi ce înseamnă asta?

Rubla rusească s-a apreciat cu 45% faţă de dolarul american de la începutul anului, devenind una dintre cele mai performante monede la nivel global - însă creşterea bruscă se dovedeşte a fi o armă cu două tăişuri pentru economia Rusiei, puternic afectată de sancţiuni, scrie Reuters.

Conform sursei menţionate, forţa rublei face ca veniturile din energie exprimate în dolari să aducă mai puţine ruble la bugetul de stat al Rusiei. În plus, firmele ruseşti susţin că aprecierea rublei face exporturile mai costisitoare pentru cumpărătorii care plătesc în dolari sau alte valute.

Însă guvernatoarea băncii centrale a preşedintelui Vladimir Putin, Elvira Nabiullina, susţine că o monedă mai slabă reprezintă un semn de vulnerabilitate economică. Nabiullina, care urmează să anunţe vineri ultima decizie privind dobânda de politică monetară, susţine că rata de schimb nu are doar rolul de a-i favoriza pe exportatori, subliniind că întărirea rublei este rezultatul unei politici monetare restrictive, menite să ţină sub control inflaţia încă ridicată, mai scrie Reuters.

De ce s-a întărit atât de mult rubla faţă de dolar?

Aprecierea rublei se datorează, în principal, politicii monetare restrictive a băncii centrale de la Moscova şi optimismului apărut după discuţiile dintre Statele Unite şi Rusia din februarie, care au readus speranţele unei soluţii de pace în Ucraina, conform publicaţiei menţionate.

Ratele dobânzilor la depozitele în ruble au crescut la peste 20%, făcând moneda atractivă pentru persoanele care economisesc şi pentru speculatori. În acelaşi timp, costurile ridicate ale împrumuturilor au încetinit importurile, reducând astfel cererea de valută.

Pe de altă parte, deprecierea monedei americane, al cărei indice a pierdut 6,6% de la anunţarea tarifelor din 2 aprilie de către preşedintele Donald Trump, în aşa-numita ”Zi a Eliberării”, a ajutat rubla.

Deşi banca centrală afirmă că menţine un curs de schimb flotant liber, ea a intervenit pe piaţă vânzând yuanul chinezesc - singurul său instrument major de intervenţie - pentru a susţine rubla. Atunci când rubla se apreciază faţă de yuan, ea se întăreşte automat şi faţă de dolar, pentru a preveni oportunităţile de arbitraj, conform Reuters.

O rublă mai puternică ajută banca centrală să combată inflaţia, făcând importurile mai ieftine, iar prim-vicepreşedintele băncii VTB, Dmitri Pyanov, a afirmat recent că acest lucru face parte dintr-o strategie deliberată.

Rubla este sprijinită şi de restricţiile valutare impuse după începutul războiului din Ucraina, pentru a preveni ieşirile masive de capital. În ultima perioadă, însă, exportatorii au început să aducă în ţară mai multe încasări în valută decât le cere lege.

Cum este tranzacţionată rubla?

De când sancţiunile au afectat Bursa de la Moscova (MOEX), rubla se tranzacţionează extrabursier faţă de dolar şi euro. Băncile transmit cotaţiile lor către banca centrală, care le foloseşte pentru a stabili cursul oficial, scrie Reuters.

Această piaţă este lipsită de transparenţă, deoarece doar banca centrală are acces la toate informaţiile despre tranzacţii. La bursa MOEX, rubla se tranzacţionează faţă de yuan, contractele oferind o anumită orientare privind cursul de schimb.

Rubla nu mai este o monedă importantă pe pieţele valutare internaţionale, iar multe companii şi bănci din Occident s-au retras din Rusia. Totuşi, Rusia continuă să fie un important exportator de petrol şi produse agricole şi se află pe locul unsprezece în clasamentul economiilor mondiale.

Conform Reuters, eforturile Rusiei de a muta comerţul către monede non-occidentale, în special yuanul, poate avea implicaţii pe termen lung asupra dominaţiei globale a dolarului american, în vreme ce marile economii emergente, precum China şi India, urmăresc cu atenţie acest demers.

Ce spune guvernul rus despre rublă?

Guvernul de la Moscova preferă o rublă mai slabă, deoarece aceasta aduce mai multe venituri la buget. Bugetul pentru 2025 este construit pe un curs mediu de 94,3 ruble pentru un dolar, în timp ce rata actuală este de aproximativ 78, notează Reuters.

Conform sursei menţionate, dacă rubla rămâne puternică, analiştii de la VTB estimează că bugetul poate pierde 2,4% din venituri în acest an.

Exportatorii - de la petrol şi metale până la agricultură - sunt şi ei afectaţi. O rublă mai puternică le reduce veniturile în termeni de ruble. Mulţi oficiali şi lideri din mediul de afaceri spun că ar prefera un curs de 100 de ruble pentru un dolar, în vreme ce preşedintele Vladimir Putin nu a făcut declaraţii publice despre întărirea rublei în ultimele luni.

Cum privesc ruşii obişnuiţi valoarea rublei?

Pentru majoritatea ruşilor dolarul rămâne punctul de referinţă, chiar dacă utilizarea yuanului este tot mai răspândită. Bancnotele de dolari şi euro pot fi încă găsite în unele sucursale bancare, însă numărul caselor de schimb valutar este mult mai redus faţă de deceniile trecute, conform Reuters.

Sancţiunile au îngreunat călătoriile în străinătate şi transferurile internaţionale în dolari şi euro, reducând astfel cererea pentru numerar în valută. În primul trimestru al anului 2025, ruşii au cumpărat valută în valoare de aproximativ 200 de miliarde de ruble, o sumă similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar dobânzile ridicate la ruble au făcut economisirea în valută mai puţin atractivă.

Ce urmează pentru rublă?

Analiştii au avertizat de luni de zile că rubla este supraevaluată, însă până acum evoluţia monedei le-a contrazis previziunile, scrie Reuters.

Aşteptările sunt ca banca centrală a Rusiei să reducă dobânda de politică monetară la următoarea sa şedinţă. Dacă o va face, ratele din piaţă vor scădea, ceea ce i-ar putea determina pe deponenţi să retragă bani din depozitele în ruble, lucru care poate slăbi moneda.

Un test major se apropie la începutul lunii septembrie, când expiră termenul de 50 de zile impus de preşedintele american Donald Trump prin care Rusia trebuie să demonstreze progrese către o soluţie paşnică în Ucraina. Dacă în urma acestui termen vor fi impuse noi sancţiuni ale SUA împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc, rubla poate intra din nou sub presiune.

Ultima dată când rubla s-a depreciat semnificativ a fost în noiembrie 2024, după ce Washingtonul a impus sancţiuni asupra Gazprombank, banca care se ocupă de plăţile pentru petrol şi gaze.

O sursă apropiată băncii centrale a declarat pentru Reuters că, atunci când autoritatea de reglementare a redus rata-cheie de la 17% la 11% între februarie şi iulie 2015, rubla a avut nevoie de câteva luni pentru a se deprecia treptat. Aceasta este şi aşteptarea autorităţii de reglementare de această dată, scrie Reuters.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Rubla trece de la nivelul de hârtie igienică cu 1 singur strat la statutul de hârtie igienică cu 2 straturi. Ieeee

    Mîiiiiiiihhhhhhh 

    1. așa eram și eu în gândire, dar m-am schimbat

      Ruzzii o duc la fel de bine-mersi ca și noi EU și mai bine decât homeless US ! 

      ai dreptate, sant doar minciuni primitive ale propagandei ucrainiene facute pentru potlogari, uita te pe internet, gasesti usor, la sclipirea marilor orase din Rusia si cum se traieste acolo, in mare parte in lux, seamana 100% cu oricare din "occident"

    Rubla se intereste,datorita sanctiunilor economice "destepte",

    si a economiei de razboi a Rusiei. 

    1. De la atata intarit, rubla e "tare ca piatra":-)....Uraaa!!!!

      Ai dreptate, pai de asta chiar e vorba, rubla este foarte tare

    Vesti bune pt KRKA (companie farma care e listata 60% pe Bursa din Slovenia, si 40% pe cea din Polonia.

    KRKA in semestrul 1 anul curent a vandut de peste 218m euro pe piata Ruseasca fata de 195m anul trecut, iar detinerile ei in ruble s-au apreciat cu 3.5% (windfall gain). 

    ICSLOETF 

    Long Slovenia. 

    1. Bineinteles si sant doar inceputurile

    Rubla se intareste :-) pur si simplu :-) pentru a produce crize isterie :-) mujicilor orci mutanti in ucrainieni nazisti asasini :-) ai caror propagandisti răsuflati :-) de 0,000003 grivne cu creierul dezmembrat :-) vor incerca cu disperare :-) sa explice ca nu e asa

    - beeehhhh (voma) 

    - ho ho ho  

    - zzzzzzz (asa face racheta hipersonică) pe care a comandat o zebelimearinski prin fortarea rusiei sa intre in razboiul provocat de el

    uhaha uhaha uhaha uhaha  

    1. creieri tai sunt facuti pasta omule

      ...

      uite ai o reactie. cum scrie colegul la 4. adica, cum nu ti convine ceva ai o criza de nervi, trage un praf pe nas si calmeaza te

      :-) 

    scade dolarul de fapt nu se intareste rubla. vezi rubla/eur ca e nemiscata de luni de zile e 0.11.

    1. se duce drk si euro daca zevzecii de la ue mai zgândăre mult Rusia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb