Rezultatele Rompetrol Rafinare, în scădere în prima jumătate a lui 2024

R.S.
Piaţa de Capital / 14 august

Rezultatele Rompetrol Rafinare, în scădere în prima jumătate a lui 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a consemnat, în prima jumătate a lui 2024, o cifră de afaceri brută de 2,1 miliarde de dolari şi un rezultat operaţional (EBITDA) de aproape 45 de milioane de dolari, indicator care măsoară profitabilitatea companiei înainte de scăderea amortizării, dobânzilor, taxelor şi impozitelor, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, rezultatele financiare au fost influenţate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie - mai 2024, dar şi de volatilitatea cotaţiilor internaţionale pentru materii prime (ţiţei, biocomponent) şi produse petroliere.

"Un impact în rezultatele companiei a fost determinat de revizia generală din primăvară, proiect obligatoriu care ne oferă perspective de amortizare a pierderilor din prima parte a anului, rafinăria Petromidia funcţionând, în prezent, la capacitate optimă, cu un nivel de producţie competitiv şi adaptat nevoilor actuale din piaţă. Continuăm să fim un partener al românilor, prin direcţionarea produselor, în special, pe piaţa din România", a declarat Florian Daniel Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Parte a strategiei companiei, de asigurare a cererii consumatorilor din România, 73% din totalul carburanţilor obţinuţi în perioada ianuarie - iunie 2024 au fost direcţionaţi pe piaţa autohtonă. Astfel, Rompetrol Rafinare a făcut eforturi constante pentru susţinerea stabilităţii din sectorul energetic, în ciuda reducerii semnificative a randamentelor de producţie, ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul reviziei generale.

În acelaşi timp, Rompetrol Rafinare a susţinut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanţi din Republica Moldova, Georgia şi cu o prezenţă semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul semestru al anului, s-a ridicat la 344 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 454 de mii de tone de produse petroliere exportate în ianuarie - iunie 2024.

Rompetrol Rafinare continuă să fie unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat, cu 669 milioane de dolari plătite în primele 6 luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuţia la solidaritate pentru anul 2023, iar 3,5 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului trimestru din 2024, se menţionează în comunicat.

Segmentul de rafinare a atins o cifră de afaceri brută de 1,73 miliarde de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de 33,9 milioane de dolari.

Marjele europene de benzină şi motorină au prezentat fluctuaţii masive în prima jumătate a lui 2024, în special în luna martie, pe fondul tensiunilor geopolitice şi a perturbărilor logistice din regiune. De asemenea, revizia generală a rafinăriei Petromidia, dar şi nefuncţionarea instalaţiei de Hidrocracare Blândă (MHC) în primul trimestru al anului, au dus la o scădere a gradului de utilizare a capacităţii de rafinare, până la 65,3%.

Revizia generală a rafinăriei Petromidia a reprezentat un efort financiar şi operaţional major, menit să menţină un grad optim de funcţionare a rafinăriei, în cele mai bune condiţii de siguranţă şi securitate în muncă. Circa 85 de milioane de dolari au fost investite doar în programele de dezvoltare, care au cuprins proiecte de modernizare în instalaţiile principale din Petromidia.

Aceşti factori au dus la procesarea a 1,73 milioane de tone de materii prime, scădere de 35% comparativ cu primul semestru din 2023. Din supusul total, au fost obţinute 421 de mii de tone de benzine şi 966 de mii de tone de motorine.

În ciuda rezultatelor afectate de factorii amintiţi, rafinăria a reuşit să obţină un randament al produselor albe în creştere - 87,04%wt, iar pierderea tehnologică a fost de 0,6%wt.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum şi hexan), procesarea totală de materie primă a fost de circa 117 mii de tone în semestrul I 2024, în scădere cu 39% faţă de perioada similară a anului trecut, nivel determinat direct de cantităţile scăzute de componenţi primiţi de la rafinăria Petromidia.

Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaţionali buni, cu un consum tehnologic de 0,54%, consum energetic de 2,77 GJ/t şi disponibilitate mecanică de 98,8%.

În semestrul I 2024, producţia totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 24 de mii de tone, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 58 de mii tone.

Rezultatele operaţionale au fost influenţate, în principal, de nefuncţionarea instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), cauzată de condiţiile nefavorabile de pe piaţa produselor petrochimice, dar şi pe fondul perioadei de revizie generală programată, începută în luna martie 2024.

În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, singura divizie petrochimică din România a continuat să-şi onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susţinând, astfel, mai multe segmente de producţie din ţară.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi recăpăta poziţia competitivă pe piaţa internă şi regională, odată cu stabilizarea pieţei de profil.

În prima jumătate a anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a înregistrat o valoare de 1,55 miliarde de dolari, în uşoară scădere, comparativ cu perioada ianuarie - iunie 2023. Profitul operaţional (EBITDA) al segmentului s-a menţinut la un nivel asemănător anului trecut - 39,6 milioane de dolari.

Cotaţiile internaţionale aferente produselor petroliere au consemnat, în primul semestru, o creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 2% la benzină şi 3% la motorină. Pe plan intern, evoluţia preţurilor la carburanţi a fost influenţată de modificarea accizei de la 1 ianuarie, care s-a reflectat într-o creştere cu 29 de bani pe litrul de benzină şi 26 de bani pentru cel de motorină.

Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creştere de 12% şi au ajuns la 578 de mii de tone de carburanţi, în România, principala piaţă de comercializare a produselor obţinute în rafinăria Petromidia. Creşterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol Rafinare direcţionează circa trei sferturi din carburanţi pe piaţa internă.

Pe de altă parte, vânzările en-gros au fost puternic afectate - un declin de 38% - de scăderea randamentelor de producţie, dar şi de accesul pe piaţă al produselor finite provenite din afara spaţiului comunitar, la cotaţii scăzute, comparativ cu produsele obţinute în rafinăriile europene, se precizează în comunicat.

La finalul lui iunie 2024, reţeaua de distribuţie din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare. Reţeaua include staţiile proprii, staţiile partener şi staţiile mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Niciodata nu va mai raporta ROMPETROL profit. Acelas copy paste de fiecare data cand vin raportarile. Se cumpara de la mami petrol, se umfla mentenata, se umfla costurile de invedtitii.... si asa avem de a face cu o rutina in scrierea rapoartelor. Daca va mai exista vreodata un exist atunci poate va vedea statul roman ceva bani in plus pe langa ce incaseaza din taxe de la compania asta. Statul roman (nu reprezentantii statului) pierde petroliere de bani din compania asta.

    1. bine spus. vanzarea de combustibili e pe alta firma, aia face profit.

      si lumea mai are tupeul sa comenteze la petrom ca har ca mar. 

      La fel e si la Petrom, statul roman nu vede redevente, nu vede impozit pe profit, el doar se multumeste sa taxeze salariile :-)

      esti mincinos, petrom are profit de cel putin 10 ani.

      statul a luat cel mai mult din impozit pe profit, pe dividende, pe windfall tax

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb