SIF Transilvania propune distribuirea ca dividende a 57,9 milioane de lei

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2016

SIF Transilvania propune distribuirea ca dividende a 57,9 milioane de lei

Conducerea SIF3 Transilvania propune un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ieri.

Dividendul reprezintă un randament de 10% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3 în anul 2015, conform emitentului.

Acţionarii SIF3 au fost convocaţi, pe 28 aprilie, la Adunarea Generală de Bilanţ, unde urmează să discute distribuţia de dividende, precum şi bugetul pe 2016 şi programul investiţional pentru anul 2016.

SIF Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 381,16 milioane de lei, conform standardelor internaţionale de contabilitate IFRS, în timp ce, pe standardele autohtone RAS, câştigul net a fost de 78,46 milioane de lei, înregistrând o creştere de 50% faţă de buget.

SIF3 Transilvania a trecut pe contul de profit şi pierdere toate diferenţele favorabile din reevaluarea activelor financiare, la tratarea rezultatelor din 2015, pe standardele internaţionale IFRS, ne-a spus recent Mihai Fercală, preşedintele executiv al companiei. Domnia sa ne-a explicat că acest profit pe IFRS nu este efectiv, întrucât participaţiile respective reevaluate în creştere nu au fost vândute şi nu s-au încasat bani, astfel că acţionarii vor trebui să înţeleagă că suma nu poate fi distribuită ca dividende.

Reprezentanţii SIF3 arată, în comunicatul de ieri că valoarea propusă pentru dividendul brut ia în considerare profitul efectiv realizat de societate în conformitate cu prevederile BVC şi contul de profit şi pierdere aprobate de acţionari (conform RAS).

Potrivit acestora, diferenţa dintre profitul exerciţiului financiar înregistrat la 31 decembrie 2015, conform IFRS, şi profitul exerciţiului financiar înregistrat la 31.12.2015, conform RAS, reprezintă efectul ajustărilor activelor financiare recunoscute la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere, în aplicarea prevederilor Normei ASF 39/28.12.2015 şi nu este profit din tranzacţii financiare.

SIF3 mai arată că dividendul propus ţine seama atât de cerinţa menţinerii remunerării acţionarilor prin distribuirea de dividende, cât şi de cerinţele de consolidare a potenţialului investiţional al societăţii (pentru susţinerea programelor de creştere şi concentrare investiţională, pentru continuarea restructurării portofoliului, pentru asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a acţiunilor SIF Transilvania).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF-urilor şi Fondului Proprietatea să publice rapoartele IFRS, pe 2015, după ce, pe tot parcursul anului, acestea au ţinut contabilitatea pe RAS.

AGA de bilanţ va fi un nou prilej pentru acţionarii care contestă actuala conducere SIF3 să se manifeste.

La finalul anului trecut, un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, din care fac parte Constantin Frăţilă, Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3.

Ulterior, instanţa a suspendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. In articol de ce nu scrieti ca termenul de plata este OCTOMBRIE 2016?

    ASF_ul doarme? 

    In alte tari se da dividendul a-2-a zi dupa AGA, si Fercalail intinde...

    Macar data viitoare sa se aprobe ca dividendele sa se plateacs a cind iasa invstitorul la pensie, sa se tie cum sta treaba. 

    1. Extrase din legea 297/2004 privind piata de capital

      Art. 224 

      (1)Societatile admise la tranzactionare pe o piata reglementata sunt obligate sa se înregistreze la C.N.V.M. si sa respecte cerintele de raportare stabilite prin reglementarile C.N.V.M. si ale pietelor reglementate pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise de acestea. 

      (2)Societatea comerciala trebuie sa asigure un tratament egal pentru toti actionarii care detin actiuni de aceeasi clasa. 

      (3)Societatea comerciala trebuie sa asigure toate facilitatile si informatiile necesare pentru a permite actionarilor sa-si exercite drepturile, în special: 

      a)sa informeze actionarii cu privire la organizarea adunarilor generale si sa permita acestora sa-si exercite drepturile de vot; 

      b)sa informeze publicul cu privire la alocarea si plata dividendelor, emiterea de noi actiuni, inclusiv operatiunile de distribuire, subscriere, renuntare si conversie; 

      Art. 238 

      (1)Prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990, identificarea actionarilor care urmeaza a beneficia de dividende sau alte drepturi si asupra carora se rasfrâng efectele hotarârilor adunarii generale a actionarilor va fi stabilita de aceasta. Aceasta data va fi ulterioara cu cel putin 10 zile lucratoare datei adunarii generale a actionarilor. 

      (2)Odata cu fixarea dividendelor, adunarea generala a actionarilor va stabili si termenul în care acestea se vor plati actionarilor. Acest termen nu va fi mai mare de 6 luni de la data adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor. 

      (3)În cazul în care adunarea generala a actionarilor nu stabileste data platii dividendelor, potrivit alin. (2), acestea se platesc în termen de maximum 60 de zile de la data publicarii hotarârii adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, data de la împlinirea careia societatea este de drept în întârziere. 

      Art. 239 

      Hotarârea adunarii generale de fixare a dividendului, se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, pentru a fi mentionata în registru si publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Hotarârea constituie titlu executoriu, în temeiul caruia actionarii pot începe executarea silita împotriva societatii, potrivit legii. 

      Sunt in termen de 6 luni de la AGA,dar mai este o solutie sa nu fie aprobata data de distribuire si atunci in termen de 60 de zile de la AGA va trebui sa faca plata dividendelor.

      Sau cei care detin peste 5% din actiuni sa introduca un alt punct pe ordinea de zi a AGA cu alta data de plata a dividendelor si sa fie aprobata in AGA. 

      Sunt in termen de 6 luni de la AGA,dar mai este o solutie sa nu fie aprobata data de distribuire si atunci in termen de 60 de zile de la AGA va trebui sa faca plata dividendelor.

      Sau cei care detin peste 5% din actiuni sa introduca un alt punct pe ordinea de zi a AGA cu alta data de plata a dividendelor si sa fie aprobata in AGA.

      Nu au bani si spera sa vândă ceva până atunci ca sa plateasca dividendele...

    Cine sa mai faca completari daca imediat FERCALA ii face infractori , hoti si destabilizatori.

    Si cum ASF nu a luat nici o masura .... 

    1. mi se pare un dividend fair, chiar daca plata e cam auirea aruncata,...dar e un inceput randamentul urca la 10% spre deosebire de anul trecut cand s-a dus spre 5%

      Oare cine este in spatele tranzactiilor cu 32 de actiuni la SIF3 si cu 10 actiuni la SIF2 si SIF5 zilnic de luni de zile ducand pretul in jos?

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb