SUPLIMENT TABAC"Galaxy Tobacco" are, astăzi, termen de judecată

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

"Galaxy Tobacco" are, astăzi, termen de judecată

Producătorul de ţigarete "Galaxy Tobacco" (fosta Societate Naţională "Tutunul Românesc") are, astăzi, termen de judecată, după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, în decembrie anul trecut, trimiterea în instanţă a companiei şi a unor membrii din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, ne-au spus reprezentanţii DNA.

Potrivit acestora, inculpaţi în dosarul "Galaxy Tobacco" pentru evaziune fiscală sunt, pe lângă societate, Vasile Duţă, administratorul şi directorul general al companiei şi Antonello Celestini, preşedintele şi acţionarul societăţii, iar pentru complicitate la infracţiunea menţionată - Graţiela Iordache, secretar de stat la acea vreme în MFP şi Livia Bădescu, care deţinea funcţia de şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP.

Procurorii DNA au precizat că, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, societatea comercială "Galaxy Tobacco" a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone de tutun brut către firma italiană CTS: "Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti, Tg. Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare. Emiterea şi executarea celor două contracte au avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat".

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, reprezentanţii firmei (Duţă Vasile şi Celestini Antonello) au conceput, succesiv, potrivit procurorilor DNA, un ansamblu de manopere frauduloase, menite să ascundă sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 de tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS.

Evaziunea fiscală a fost săvârşită în două etape, conform rechizitoriului, într-o primă fază statul fiind prejudiciat cu 8.240.878,8 lei (valoarea accizei neîncasate), iar în cea de-a doua cu 177.932.898,49 de lei. În această a doua situaţie, susţin procurorii DNA, producerea pagubei a fost înlesnită de activitatea Graţielei Iordache şi a Liviei Bădescu: "Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la < Galaxy Tobacco > la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA.

Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşi exprimase un punct de vedere contrar".

În vederea recuperării prejudiciului a fost pus sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Duţă Vasile, Celestini Antonello şi a persoanei juridice "Galaxy Tobacco". Dosarul se află la Tribunalul Bucureşti, pentru judecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro