SUPLIMENT TABAC / ÎN PRIMELE ZECE LUNI ALE ANULUI ÎN CURS Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

Ziarul BURSA #Companii / 2 decembrie 2021

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

Mai mult de 14,3 miliarde lei - încasările din accizele la produsele din tutun, în 2020

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au confiscat 11,7 milioane de ţigarete, în perioada ianuarie - septembrie 2021, după cum ne-au transmis reprezentanţii instituţiei, în condiţiile în care, potrivit studiului elaborat de compania Novel Research, media anuală a consumului de ţigarete provenite din contrabandă, în anul 2020, a fost de 9,2% din consumul total, cu 4,7 pp mai mică decât în anul 2019 şi cea mai scăzută din ultimii 12 ani, iar în luna septembrie 2021, nivelul pieţei negre a ţigaretelor a fost de 8,3% din totalul consumului, cu 0,6 p.p. mai mult faţă de cel din iulie. Reprezentanţii ANAF ne-au precizat că, în cooperare cu alte instituţii ale statului (Parchet, Politie), au identificat grupuri de criminalitate organizată care introduceau ilegal ţigari pe teritoriul României şi le transportau şi comercializau pe teritoriul altor state membre (în special în vestul Europei, Franţa, Marea Britanie). Totodată, s-au desfăşurat acţiuni de control care au dus la descoperirea unei fabrici ilegale de ţigarete la Craiova.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

"În anul 2021, ANAF a continuat să urmeze direcţiile strategice de acţiune stabilite în cadrul Strategiei naţionale a autorităţii vamale privind prevenirea şi combaterea traficului ilegal cu produse din tutun în perioada 2019-2021, iar colaborarea cu instituţiile naţionale şi internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, precum şi cu mediul de afaceri onest va continua", subliniază sursele citate.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

În vederea asigurării îndeplinirii atribuţiilor de control la trecerea frontierei, la nivelul structurilor vamale au fost luate o serie de măsuri, precum suplimentarea personalului cu atribuţii de control, intensificarea acţiunilor echipelor canine şi a echipelor mobile sau implementarea de acţiuni comune de control cu alte structuri/instituţii cu atribuţii în combaterea fenomenului de evaziune fiscală/vamală şi criminalitate transfrontalieră. Pentru asigurarea securităţii naţionale prin securizarea frontierei externe a UE şi NATO, ANAF a iniţiat demersuri pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie de Instrumentul de sprijin financiar pentru echipamentele de control vamal - CCEI, dar şi de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (P.N.R.R.), în vederea reînnoirii parcului instalaţiilor radiologice din dotarea birourilor vamale. Sistemele de scanare cu raze X, relocabile şi mobile, sunt utilizate pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport camioane/containere/autocare, dar şi al autoturismelor, microbuzelor sau vehiculelor de marfă de mic tonaj.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

"În ceea ce priveşte verificarea mărfurilor care intră/ies în/din teritoriul UE, menţionăm că aceasta se realizează în baza analizei de risc, conform standardelor prevăzute de legislaţia unională şi naţională. La nivelul birourilor vamale sunt utilizate echipamente de control specifice (videoendoscoape, truse de scule, truse anti contrabandă, etc.), iar acţiunile specifice de verificare se desfăşoară cu echipe canine şi mobile, în comun cu structurile teritoriale ale poliţiei de frontieră.

Totodată, structurile specializate ale Direcţiei Generale a Vămilor au iniţiat acţiuni de control cu privire la vânzarile online (e-commerce) de produse accizabile, respectiv tutun şi produse din tutun.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

În perioada ianuarie-iulie 2021, inspectorii antifraudă au verificat 37 contribuabili cu activitate în domeniul producerii şi comercializării de produse din tutun. În timpul controalelor desfăşurate, inspectorii antifraudă au estimat obligaţii fiscale datorate suplimentar în cuantum total de 5.392.403 de lei; în acelaşi timp, au constatat şi abateri de la legislaţia fiscal-contabilă pentru sancţionarea cărora au dispus 18 avertismente, 24 amenzi în valoare de 638.000 lei şi suspendarea activităţii comerciale a şapte contribuabili.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

De asemenea, au fost confiscate numerar şi bunuri în valoare totală de 120.000 lei, iar pentru recuperarea unui prejudiciu în cuantum de 330.000 lei, inspectorii ANAF au sesizat organele de urmărire penală", mai arată reprezentanţii ANAF.

Conform acestora, măsura principală pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul tutunului constă în sigilarea transporturilor de tutun la intrarea în ţară, în concordanţă cu procedurile de monitorizare ale achiziţiilor intracomunitare de produse din tutun, şi verificarea declaraţiilor lunare depuse de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţia de ţigarete.

Peste 13 miliarde lei - încasările ANAF din accizele la produsele din tutun

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb