SUPLIMENT TABACMetode de acţiune ale contrabandiştilor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră ne-au spus că principalele modalităţi la care recurg traficanţii de tutun sunt următoarele:

- Traversarea fâşiei verzi de demarcaţie prin locurile în care aceasta se află într-o stare precară de întreţinere sau prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea poliţiei de frontieră.

- Tranzitarea repetată a frontierei în decursul aceleiaşi zile şi revenirea pe teritoriul românesc în posesia unor cantităţi de ţigarete în limita admisă de lege.

- Disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării.

- Folosirea serviciilor unor firme de transport internaţional de marfă (pentru introducerea şi transportul ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României).

- Distribuirea mărfii în cantităţi mici, la cât mai multe unităţi comerciale, îndeosebi în mediul rural, pentru îngreunarea depistării ţigaretelor de contrabandă de către reprezentanţii instituţiilor financiar-fiscale.

Metodele concrete folosite de traficanţi pentru trecerea peste frontieră a ţigărilor sunt, potrivit reprezentanţilor IGPF, următoarele:

- Metoda ,,capac", care constă în disimularea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri - îndeosebi cu baza de impozitare mică - tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.

- Metoda ,,cablului", utilizată în zona frontierei riverane, care presupune trecerea baxurilor cu ţigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.

- Metoda ,,curbei", în baza căreia se alege o zonă în care cursul de apă ce desparte România de ţara vecină face un cot şi se dă drumul unui bax închis ermetic, care, datorită curentului, ajunge pe malul opus.

- "Antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, care constă în ascunderea pachetelor în diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.) sau utilizarea pereţilor dubli.

- Disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipirea lor pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu.

- Camuflarea ţigaretelor în transporturi potenţial periculoase (carburanţi) sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, ce nu permit o verificare eficientă cu echipamente de tip "Rapiscan" (n.r. echipamente de scanat mijloace de transport) ori cu sonda optică.

- Tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor.

- Folosirea de şoferi şi mijloace de transport provenind/înmatriculate în state ale UE, pentru a nu atrage atenţia organelor de control de la graniţa cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro