SUPLIMENT TABAC - ŢIGARETA 1Filiera arabă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

Zaher Iskandarani

Zaher Iskandarani

Primul mare scandal legat de contrabanda cu ţigări a primit titlul de "Afacerea Ţigareta 1".

Numele cele mai vehiculate la vremea respectivă în acest caz au fost cele ale lui Zaher Iskandarani, Omar Hayssam respectiv Mike şi Elie Nassar. Filiera primului a intrat rapid într-un conflict de interese cu aceea a ultimilor doi, de aici izbucnind şi scandalul, fiecare din părţi având monopol pe anumite mărci de ţigări.

S-a discutat că, la vremea respectivă, fraţii Nassar se bucurau de protecţia structurilor informative ale M.Ap.N., în timp ce Zaher Iskandarani avea relaţii puternice cu politicieni dar şi cu personaje cheie din Direcţia Generală a Vămilor şi Garda Financiară. Au fost rostite nume grele în această afacere: Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Florin Georgescu, dar aceştia au negat vehement orice contact cu cei prezentaţi mai sus. Până la izbucnirea conflictului, traficanţii îşi stabiliseră clar zonele de influenţă atât în privinţa mărcilor cât şi a pieţelor de desfacere.

Într-un depozit din Bucureşti al Armatei au fost găsite baxuri de ţigări Kent, de contrabandă, ale fraţilor Nassar. În urma descinderii a izbucnit scandalul "Ţigareta 1". Conform unor dezvăluiri ulterioare, opinia publică a aflat că între fraţii Nassar şi regia Romtehnica exista un contract, iar la un moment dat, cele două părţi au convenit asupra unei modalităţi alternative de plată a armamentului care fusese livrat afaceriştilor arabi: în locul ultimei tranşe din bani, libanezii urmau să livreze baxuri cu ţigări. Baxurile libanezilor au fost puse la păstrare, în depozitele militare din Clinceni şi Calea Plevnei. La rândul lor, fraţii Nassar, au făcut tot felul de dezvăluiri care îl incriminau pe Iskandarani. Astfel, acesta a intrat în vizorul autorităţilor ca urmare a implicării în contrabanda cu ţigări, prin firme înregistrate în Cipru, Republica Moldova şi Bulgaria.

Chiar dacă în presă scandalul a fost uriaş, la nivelele decizionale s-a dorit muşamalizarea rapidă a scandalului.

Mai marii Armatei şi politicienii de prim rang au scăpat fără prea mari probleme. În faţa instanţei au apărut oamenii din eşalonul doi: generalul maior Valeriu Ursu (directorul general al regiei Romtehnica), colonelul Teodor Bălan, colonelul Ion Pântece şi maistrul militar Ion Mândruţă. Toţi au primit condamnări cu suspendare. Elie Nassar a fost arestat pentru o scurtă perioadă, imediat după ce a fost eliberat cei doi fraţi mutându-şi afacerile la Moscova. În martie 2002, Mike Nassar a fost asasinat în Brazilia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro