TradeVille: AROBS se bazează pe serviciile software

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie

TradeVille: AROBS se bazează pe serviciile software

AROBS Transilvania Software SA şi-a bugetat pentru anul 2024 o cifră de afaceri de 494,8 milioane de lei, estimând o creştere potenţială de 15,7% faţă de 2023, în timp ce, la nivelul principalilor indicatori operationali, EBITDA şi profitul net sunt estimate valori relativ asemănătoare cu cele din 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

AROBS Transilvania Software este cea mai mare companie românească de tehnologie listată la BVB, fiind lider în furnizarea de servicii şi produse software. Compania deţine o prezenţa solidă pe piaţa românească şi internaţională, având peste 1.200 de angajaţi şi colaboratori în toate pieţele, deservind un total de peste 11.000 de clienţi la nivel mondial. AROBS îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Servicii Software; Produse Software; Distribuţia de mărfuri şi alte servicii.

În prezent, directorul general (CEO) şi fondatorul companiei este domnul Voicu Oprean, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Cu o vastă experienţă în administrarea afacerilor, management şi operaţiuni, dezvoltate în cadrul universităţilor Harvard Business School şi London Business School, domnul Oprean a reuşit să consolideze o strategie solidă pentru Arobs.

Compania deţine peste 5.000 de acţionari, cu o prezenţa puternică a investitorilor de retail şi atractivă pentru cei instituţionali. De la încheierea cu succes a plasamentului privat din toamna anului 2021, capitalizarea bursieră a companiei s-a majorat cu peste 40%, iar începând cu 25 septembrie 2023, acţiunile AROBS se tranzacţionează pe piaţa principală a BVB. În prezent, Voicu Oprean controlează 66,37% din acţiunile companiei, restul fiind deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

440 de companii de dezvoltare software, în România

Conform datelor INS, industria IT&C din România reprezenta aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică de 4,8% din anul precedent, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând ca în 2025 să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an.

România găzduieşte în prezent peste 440 de companii de dezvoltare software, având diverse expertize tehnice şi de domeniu. Un factor important în sprijinul creşterii continue a industriei IT din România este reprezentat de măsurile de facilitare fiscală şi introducerea de diverse stimulente pentru a sprijini companiile locale de IT. Acest lucru a favorizat o creştere sustenabilă a economiei digitale şi o dezvoltare sustenabilă a mediului de business.

De asemenea, la nivel global, se estimează că în 2023 cheltuielile pentru sectorul IT s-au majorat cu 5,5%, până la 4.600 de miliarde de dolari, impulsionate în special de segmentul de software, care a marcat o creştere de două cifre. Potrivit raportului Gartner, trendul pozitiv este dat de încercarea companiilor de a menţine un control eficient asupra cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.

De asemenea, conform raportului ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT din România doresc să încheie anul 2024 cu o creştere a numărului de angajaţi, în timp ce 56% dintre acestea preconziează că vor înregistra o cifră de afaceri mai mare în 2024 comparativ cu anul precedent.

Indicele Confidex, care măsoară nivelul de optimism al managerilor din diferite industrii, a atins valoarea de 50,4 în sectorul IT, peste media generală de 48,1.

Perspectivele AROBS pentru 2024

AROBS Transilvania Software a publicat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2024, ce va fi supus aprobării în cadrul AGOA din data de 29 aprilie 2024. Compania estimează o cifra de afaceri de 494,8 milioane de lei, estimând o creştere potenţială de 15,7% comparativ cu cifra de afaceri aferentă anului 2023. Impulsul va fi generat în principal de segmentul de servicii software, care este estimat să crească până la 395,7 milioane de lei (+14,6% faţă 2023).

În ceea ce priveşte costul vânzărilor, acestea se estimează că vor marca un avans de 12,7%, la 341,5 milioane de lei, sub rata de creştere a veniturilor, majoritatea acestora fiind reprezentate de costul vânzărilor din servicii software, cu o pondere de 84,1%.

La nivelul principalilor indicatori operationali, AROBS şi-a bugetat un profit opearational de 54,5 milioane de lei şi o EBITDA normalizată (ce exclude impactul generat de programele de ESOP) estimată la 92,8 milioane de lei, respectiv o marjă EBITDA normalizată de 18,77%. Astfel, estimările principalilor indicatori operaţionali se situează relativ în linie cu cei realizaţi în 2023.

Din aceste estimări rezultă un profit brut în valoare de 52,2 milioane de lei şi un profit net normalizat care este preconizat să atingă valoarea de 48,3 milioane de lei (-5,6% faţă de profitul net normalizat realizat în 2023). Prin urmare, marja netă este estimată să atingă un procent de 9,87% în 2024.

În ceea ce priveşte strategia, AROBS vizează continuarea activităţilor axate pe exitinderea strategică, inovaţie şi eficienţă operaţională, ceea ce va consolida poziţia la nivel de servicii şi produse software atât la nivel local, cât şi internaţional, notează TradeVille

TradeVille: AROBS se bazează pe serviciile software

Principalele obiective ale companiei în 2024 se vor axa pe următoarele puncte cheie:

-Integrarea entităţilor din Grup - AROBS va continua procesul de integrare a entităţilor din grup în vederea optimizării costurilor şi pentru a creşte valoarea aduagată în produsele sale pentru clienţi.

-Eficientizarea operaţiunilor Grupului - prin utilizarea tehnologiilor avansate şi a proceselor optime la nivel intern, compania îşi propune să accelereze activitatea de furnizare de servicii şi produse software.

-Extinderea organică - extinderea pe pieţele din SUA şi UE se va concentra pe consolidarea relaţiilor cu clienţii existenţi. Astfel, compania îşi propune să adapteze aria de servicii şi produse software pentru a răspunde la nevoile clienţilor, facilitând totdată accesul la inovaţiile tehnologie ale companiei.

-Retenţia angajaţilor cu accent pe eficienţă - continuarea programelor de motivare şi retenţie a angajaţilor, prin contiuarea programelor de Stock Option Plan şi a susţinerii oportunităţilor de dezvoltare personală.

AROBS pe piaţa de capital - evoluţie relativ constantă

Analiştii din cadrul WOOD&Company au emis un preţ ţintă mediu de 1,43 lei/acţiune în următoarele 12 luni, oferind o recomandare de BUY, ceea ce reprezintă un randament potenţial de 53,1% în baza preţului de piaţă din data de 4 aprilie 2024. Pe bursă, în ultimele 12 luni, preţul acţiunii AROBS a rămas relativ constant, înregistrând o dinamică uşor negativă (-1,29%), în timp ce de la începutul anului până în prezent, preţul acţiunii a scăzut cu 0,75%.

În ceea ce priveşte lichiditatea, conform datelor BVB, pe segmentul premium, acţiunea AROBS a înregistrat la finalul lunii martie 2024 o valoare a tranzacţiilor de 14,7 milioane de lei, fiind a 14-a companie din segmentul premium după valoarea tranzacţionată, peste jucători importanţi precum Aquila, Transgaz sau Conpet, companii ce fac parte din indicele BET.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea AROBS

Oportunităţi

- Rezilienă: 2023 a fost un an marcat de incertitudine şi turbulenţe pentru industira IT, unde majoritatea companiilor au apelat la optimizări masive, punând astfel presiune asupra indicatorilor de profitabilitate. În ciuda perioadei nefaste, AROBS a reuşit să se dezvolte, generând şi la nivelul cifrei de afaceri şi la nivelul EBTIDA normalizat creşteri sustenabile.

- Capitalizare şi creştere: În ultimii trei ani, compania a reuşit să-şi crească capitalizarea bursieră de la 618 milioane de lei la 812,1 milioane de lei, fiind cea mai mare companie de tehnologie listată la BVB pe baza acestui criteriu. De acest lucru poate beneficia pentru a câştiga cotă de piaţă pe viitor. Totodată, creşterea organică solidă a veniturilor anuale este susţinută în continuare de activitatea de fuziuni şi achiziţii.

- Lichiditate: La finalul lunii martie 2024, compania a reuşit să înregistreze o valoare totală a tranzacţiilor de 14,7 milioane de lei, fiind a 14-a cea mai tranzacţionată companie de pe segementul premium.

- Indici: Compania a fost inclusă de curând în indicii FTSE Rusell Micro Cap, MSCI Frontier şi România Small Cap, îndeplinind criteriile pentru fiecare obiectiv în parte, următorul pas şi obiectiv fiind integrarea companiei în indicele de referinţă BET.

- Leverage: Conform rezultatelor financiare preliminare consolidate aferente anului 2023, indicatorul Net Debt/EBITDA are o valoarea subunitară, ceea ce indică pe viitor capacitatea companiei de a atrage finanţări atât bancare, cât şi de pe piaţa de capital, prin emisiuni de obligaţiuni pentru dezvoltarea activităţii.

- Fuziuni şi achiziţii: În ultimii doi ani, AROBS a realizat zece tranzacţii de fuziuni şi achiziţii (M&A), reuşind să integreze cu succes companii cu activitate în domeniul tehnologiei. Atât din punct de vedere al expansiunii geografice, cât şi al optimizării costurilor, AROBS dispune de experienţa necesară pentru continuarea activităţii de M&A în perioada următoare, consolidând şi mai mult cota de piaţă.

Riscuri

- Polticile fiscale: Noile măsuri fiscale cu impact direct asupra costurilor cu forţa de muncă din industria IT ar putea pune presiune asupra marjelor, generând volatilitate pe piaţa muncii din acest sector.

- Macro: Ca urmare a menţinerii dobânzilor la un nivel ridicat, compania îşi va finanţa operaţiunile la un cost ridicat, crescându-şi astfel cheltuielile financiare. În plus, condiţiile inflaţioniste accentuate de noile măsuri fiscale aplicate de la 1 ianuarie 2024, în ţara noastră, vor influenţa negativ puterea de cumpărare a consumatorilor şi vor accentua creşterile de preţuri pentru bunurile şi serviciile achiziţionate de companii. Prin urmare, companiile vor fi obligate fie să transfere preţul costurilor în produse şi servicii prin majorări de preţuri, fie să îşi asume o rată de creştere a veniturilor inferioare celei a costurilor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: arobs.com, BVB, ANIS, Statista, n-ix.com, bvbresearch.ro, BNR, mfinante.go.

------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vin vremuri grele: focus pe creștere prin M&A, același nivel de profitabilitate așteptată în piețe unde firmele care folosesc AI zburdă, fără prezența unui investitor strategic, salarii în creștere (cu taxe aferente), o piață care primește tot mai multă finanțare practic creând competiție pentru recrutarea de talent.

    Arobs,gheață la mal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb