TradeVille: Bursa din SUA - în cea mai bună evoluţie din acest an, după victoria lui Trump

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie

TradeVille: Bursa din SUA - în cea mai bună evoluţie din acest an, după victoria lui Trump

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a dus la un raliu general pe Bursa din SUA care a culminat cu depăşirea pragului de 6.000 de puncte pentru principalul indice S&P 500. Dinamica din ultima săptămână a marcat cea mai bună evoluţie din acest an pe fondul atenuării temerilor cu privire la creşterea impozitelor pe profit din partea democraţilor, dar şi în contextul scăderii din nou a dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală (Fed), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille. Tot mai mulţi analişti şi-au revizuit în creştere prognozele pentru următoarea perioadă, aşteptându-se la o evoluţie pozitivă a bursei americane pe termen scurt şi mediu.

Indicele S&P 500, cum sugerează şi numele, include 500 de companii listate de top din SUA, alese după capitalizarea de piaţă. Acesta a fost lansat de agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's şi este considerat unul dintre cei mai importanţi indicatori ai acţiunilor mari din SUA şi chiar ai întregii pieţe de acţiuni datorită adâncimii şi diversităţii sale. Investiţia direct în indice nu este posibilă, dar investitorii pot investi într-un ETF precum DE.SXR8, care replică compoziţia şi performanţa acestuia. Primele zece companii din indicele american au o pondere cumulată de peste 35%. În acest top se regăsesc principalale companii de tehnologie din ultima decadă (Nvidia, Apple, Microsoft, Meta Platforms, Amazon, Alphabet şi Broadcom), alături de Tesla, de vehiculul de investiţii al lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, şi de cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan. Este interesant de menţionat faptul că toate companiile din top au o capitalizare de peste un trilion de dolari, cu excepţia Broadcom şi JPMorgan. Primele trei (Nvidia, Apple şi Microsoft) au o capitalizare cumulată de aproximativ 9 trilioane de dolari şi o pondere din indice de aproape 20%.

Perspective pentru politica Fed

Decizia Rezervei Federale de săptămâna trecută cu privire la politica monetară nu a fost una suprinzătoare pentru piaţă, care încorpora în proporţie de peste 95% o scădere a dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale (pp), până în intervalul 4,5-4,75%. Votul a fost unul unanim, spre deosebire de şedinţa din luna septembrie, în care mai mulţi membri s-au opus scăderii cu 0,5 pp. La şedinţa anterioară, guvernatoarea Michelle Bowman oferise primul vot negativ în cadrul unei şedinţe de politică monetară după 2005.

Jerome Powell, şeful Fed, a vorbit în cadrul conferinţei cu analiştii despre o recalibrare a politicii monetare care continuă să fie restrictivă din punctul său de vedere. Există o temere reală cu privire la scăderile de dobândă în condiţiile în care economia americană continuă să performeze foarte bine. PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% în trimestrul al treilea, un pic sub nivelul din trimestrul precedent, dar peste media ultimilor ani, de 1,8-2%. Conform datelor preliminare, creşterea economică este prognozată la 2,4% în trimestrul actual.

Din punct de vedere al pieţei muncii, aceasta s-a menţinut foarte bine pe parcursul lui 2024, în ciuda unui semnal de alarmă în luna octombrie, când au fost adăugate doar 12.000 de noi posturi din cauza condiţiilor meteo şi a numeroaselor greve din SUA.

Victoria lui Donald Trump constituie, cel puţin pe hârtie, o ameninţare pentru păstrarea ritmului de scădere a inflaţiei. Iniţiativele noului preşedinte-ales cu privire la imigrare şi tarife pentru importuri poate creşte artificial preţurile din SUA, lucru care ar putea îngreuna şi misiunea Fed de a păstra o balanţă între evoluţia forţei de muncă, creşterea economică şi dobânda de referinţă. Tarifele universale şi cele excepţionale de până la 60% pentru bunurile provenite din China, vor ajuta pe de o parte producătorii americani, însă ar putea lovi fix consumatorii care vin după o perioadă caracterizată de scăderea puterii de cumpărare.

Preşedintele Rezervei Federale din Minneapolis, Neel Kashkari, este de părăre că acest scenariu ar putea întra în vigoare doar în cazul în care aliaţii din străinătate vor răspunde la fel la această retorică. În ciuda unei volatilităţi în creştere cu privire la următoarele decizii Fed, analiştii consideră că imixtiunea politicului va avea un efect nesemnificativ, politica monetară fiind în continuare dictată de datele economice lunare. Un bun exemplu este şi primul mandat al lui Trump, care a dus la o creştere economică susţinută, dar care nu a afectat în mod vizibil inflaţia.

Din punct de vedere al traiectoriei în 2025 şi 2026, oficialii Fed se aşteaptă la o scădere cu un punct procentual a dobânzii de referinţă în primul an, urmată de încă 0,5 pp în 2026, până la o rată finală de 2,9%. După întâlnirea de săptămâna trecută, conform CME FedWatch Tool, şansele pentru o nouă scădere a dobânzii de 0,25 pp la întâlnirea din luna decembrie sunt de aproximativ 65%. Este interesant de menţionat că acest procentaj a scăzut simţitor faţă de săptămâna trecută (79,6%), posibil şi pe fondul aprecierii excesive a bursei americane. Piaţa este şi mai împărţită când vine vorba de întâlnirea din luna ianuarie a Fed, atribuind o şansă de puţin peste 50% pentru o dobândă de referinţă în intervalul 4,25-4,5% (care implică o scădere de doar 0,25 pp faţă de rataă curentă în următoarele două şedinţe).

Pentru investitorii care au în portofoliu acţiuni americane sau ETF-uri, continuarea ritmului de scădere a dobânzii de referinţă este extrem de importantă pentru continuarea unui trend ascendent al preţurilor. Din punct de vedere risk/reward, în momentul de faţă orice schimbare neprevăzută poate atrage de la sine o corecţie de câteva puncte procentuale. Istoric vorbind, sezonalitatea din ultimele şase săptămâni ale anului este un catalizator important pentru evoluţia pieţei americane.

Acţiunile Small Caps, la noi maxime

Victoria lui Donald Trump a dus acţiunile Small Caps la noi maxime, după o lungă aşteptare. Mediul economic creat de Trump este, în general, perceput ca favorabil companiilor mai mici, care sunt mai sensibile la condiţiile economice generale. De asemenea, Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor, din nou, joia trecută. Ratele mai mici ale dobânzilor sunt, de obicei, benefice pentru companiile care au adesea un grad de îndatorare mai mare, precum cele cu capitalizare mică, notează TradeVille.

Unii analişti au speculat, de asemenea, că victoria republicanilor ar putea aduce scăderi ale ratelor de impozitare pentru companii, ceea ce ar putea favoriza în mod special firmele mai mici. Trump intenţionează să reducă rata de impozitare pentru companiile care produc pe teritoriul naţional la 15%, de la 21%. Multe companii mai mici sunt mai orientate pe plan intern, ceea ce le-ar putea aduce beneficii semnificative.

Un scenariu numit "red sweep", în care republicanii controlează Casă Albă şi ambele camere ale Congresului, ar putea deschide calea pentru ca Trump să implementeze propunerile sale economice fără prea multe impedimente. Multe dintre aceste măsuri, cum ar fi reducerile de taxe, sunt considerate favorabile creşterii economice, dar pot spori şi riscurile inflaţioniste.

Analiştii Deutsche Bank au menţionat că şi-ar revizui în sens pozitiv prognoza de creştere economică a SUA pentru 2025 la 2,5-2,75%, de la 2,2%, în cazul unui "red sweep".

În plus, acţiunile companiilor cu capitalizări mici au fost tranzacţionate tot restul anului la un discount faţă de cele mari. Investitorii nu au avut suficientă încredere în sustenabilitatea creşterii economice pentru a continua să cumpere aceste acţiuni, care includ sectoare în afara tehnologiei şi beneficiază mai puţin de tendinţele de creştere pe termen lung, precum inteligenţa artificială. Până în ziua alegerilor, S&P 500 crescuse cu aproximativ 23% în acest an, în timp ce indicele Russell 2000 avansase abia cu 16%. De atunci, indicele Russell 2000, reprezentat prin ETF-ul IWM, a crescut cu 7%, în timp ce S&P 500, ilustrat prin SPY, a înregistrat o creştere de numai 4%.

Record şi pentru Bitcoin

Bitcoin a atins un record istoric de peste 89.000 de dolari luni. Creşterea se bazează pe aşteptările că vor prospera criptomonedele într-un mediu de reglementare mai favorabil, după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA şi a unor candidaţi pro-cripto în Congres. Industria criptomonedelor a cheltuit peste 119 milioane de dolari pentru susţinerea acestor candidaţi, mulţi dintre ei câştigând alegerile, conform Reuters.

Înainte de alegeri, analiştii anticipau în general o creştere a preţului Bitcoin, indiferent de rezultat. LMAX Group, un fintech din industrie, prognoza o performanţă "strălucitoare" în trimestrul al patrulea, după un început solid de an, cu un obiectiv de preţ de 100.000 de dolari ca următor reper major, posibil înainte de sfârşitul anului.

Succesul ETF-urilor de bitcoin spot a contribuit, de asemenea, la accelerarea tendinţei, oferind spaţiu suficient pentru creştere, conform lui James Van Straten, analist senior la CoinDesk. Tot acesta a observat că alegerile din SUA au fost catalizatori pentru creşterile de preţ ale Bitcoin în trecut. Între 5 noiembrie 2012 şi noiembrie 2013, preţul a crescut de 12 ori. După alegerile din 2016, Bitcoin a avansat de 3,6 ori până în decembrie 2017. În 12 luni după alegerile din 2020, dinamica a fost de x5. Extrapolând tendinţele anterioare, se estimează un raliu post-alegeri de aproximativ 47,8%, ceea ce ar poziţiona valoarea unui Bitcoin la aproximativ 103.500 de dolari în următorul an.

În 2024, Bitcoin a crescut cu aproximativ 90% până în prezent, în principal datorită cererii puternice din partea ETF-urilor spot lansate la începutul anului.

Evoluţia S&P500 - raliul lui Moş Crăciun?

Până la momentul redactării acestui raport, S&P 500 a înregistrat o creştere de aproximativ 26%, preţul ajungând la un maxim istoric de 6.000 de puncte. Ultima săptămână a fost cea mai bună săptămână din ultimul an pentru indice, pe fondul celor două evenimente macro.

În fiecare an, în această perioadă, se discuta despre fenomenul numit "Santa Claus Rally" ("Raliul lui Moş Crăciun"), când piaţa de capital înregistrează câştiguri mai mari decât de obicei la final de decembrie şi început de ianuarie. Anul acesta, pe fondul alegerilor, raliul pare să fi început mai devreme.Noiembrie s-a dovedit a fi cea mai bună lună pentru S&P 500 şi a doua cea mai bună pentru Dow Jones, din 1950. Pentru Nasdaq Composite Index, noiembrie este a doua cea mai bună lună din 1971 încoace.

Primele rezultate din trimestrul al treilea pentru companiile din S&P 500 au fost pozitive, oferind, după cum spune Sheraz Mian de la Zacks, "o imagine liniştitoare a tendinţelor economice de bază". Companiile de asigurări şi cele de brokeraj/management al activelor înregistrează o rezistenţă puternică a consumatorilor în modelele de cheltuieli, iar băncile raportează portofolii de împrumuturi sănătoase. Aceşti indicatori sugerează o economie robustă, crescând aşteptările pentru un al patrulea trimestru prosper.

Riscuri şi oportunităţi ale investiţiei în S&P 500

Oportunităţi

- Diversificare: Investiţia într-un ETF care urmăreşte indicele S&P 500 le oferă investitorilor o diversificare foarte bună în 500 de companii care definesc economia americană în prezent. Rebalansarea indicelui, precum şi a ponderilor pe care le deţin companiile în funcţie de evoluţia bursieră minimizează riscul.

- Performanţă: Randamentul istoric anualizat al indicelui S&P 500 este de aproximativ 9%, cu câteva puncte procentuale peste rata inflaţiei din SUA, în ciuda unor corecţii semnificative, a două recesiuni severe şi o pandemie. În ultimii cinci ani, ETF-urile care urmăresc indicele american au avut randamente de aproximativ 20%/an.

- Lichiditate: Investiţia într-un ETF oferă posibilitatea de a intra şi ieşi uşor datorită lichidităţii de care dispune. Suma iniţială este una mult mai mică faţă de replicarea indicelui prin cumpărarea de acţiuni individuale.

- Preţuri ţintă: Analiştii se aşteaptă ca indicele S&P 500 să rămână peste 6.000 de puncte până la finalul acestui an şi să depăşească borna de 6.300 de puncte în 2025. Este important de menţionat că toate preţurile ţintă oferite de analişti în urmă cu un an au fost depăşite cu peste 5% încă de la sfârşitul acestei veri.

Riscuri

- Dependenţă de Big Tech: Ponderile deţinute de companiile de tehnologie din SUA din indice sunt la cote maxime, similare cu cele din 1999. Această dinamică poate influenţa în mod negativ evoluţia pe termen mediu în cazul în care evoluţia integrării inteligenţei artificiale nu dă rezultatele scontate. În ciuda unei diversificari sectoriale, indicele a devenit dependent de aceste 7-8 companii care îi influenţează în mod vizibil traiectoria, devenind mult mai asemănător cu Nasdaq 100, şi totodată ceva mai riscant.

- Context macro: După victoria lui Donald Trump şi decizia Fed, cele mai performante sectoare au fost cele de small caps şi crypto. Aceste două sectoare care beneficiază de un impuls din partea politicilor declarate ale preşedintelui ales ar putea oferi randamente superioare S&P 500 în următoarea perioadă, dat fiind faptul că, în cazul companiilor de capitalizare mică, evoluţia a fost modestă în ultimii 2-3 ani.

- Lipsa unui hedge: În cazul unor evenimente de tip Black Swan, ETF-urile care urmăresc indicele american nu au nici un fel de hedge, fiind vulnerabile la scăderi semnificative ale preţurilor. Astfel, este posibil ca în decurs de doar câteva şedinţe, preţul unui ETF să scadă cu până la 10%, cum s-a întâmplat chiar la sfârşitul acestei veri.

- No crypto: Cea mai performantă acţiune listată în SUA, MicroStrategy, nu face parte din S&P 500. În ciuda unei performanţe de peste 300% de la începutul anului şi de 1.600% în ultimii coinci ani, MSTR nu îndeplineşte toate criteriile de incluziune în celebrul indice. Astfel, pentru investitorii care doresc să aibă expunere la companii din zona cripto printr-un ETF pe S&P 500, acest lucru este limitat în momentul de faţă, în ciuda creşterii popularităţii în ultimele 12 luni a acestui sector.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Investopedia, Google Finance, SlickCharts, CNBC, CME FedWatch Tool, Bloomberg, TradingView, IBD, Barron's, Reuters.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. dobanzile la bonduri, aprox 4,5% azi la 10 ani, si 4,64 la 30 de ani, au sanse mari sa bage economia in recesiune. dobanzile la creditele imobiliare si investitii se apropie iar de 7%, dupa o relaxare in vara-toamna.

    biden nu mai are nici un interes sa faca ceva, Trump e ocupat cu impartirea de functii in stat. intre timp dolarul creste, dobanzile cresc. speculatia depaseste 2021 dupa printarea de 5 triliarde. 

    sunt 2 posibilitati aici.  

    1. trrump-musk fac ce au promis, scaderea deficitelor=recesiune, dar si scaderea dobanzilor= revenire a economiei 

    2. trump-musk nu fac vreo refortma reala in buget, ci doar pune tarife si deporteaza forta ieftina de munca=inflatie=crestere dobanzi=recesiune.  

    fed a aruncat deja pisica moarta in curtea guvernului cand a spus, datoriile se pot plati azi(oare?), dar dc se continua cu asa deficite, nu se vor mai putea plati. pam pam. pe fata. si Isarescu vad ca a spus la fel. degeaba punem dobanzi, dar guvernul se imprumuta -8% din pib sa dubleze pensiile, ca vin alegerile, sa dea tot cresteri de minim 20% la bugetari, si sa mareasca salariile minime din pix tot odata la 6 luni. normal ca astea se duc in costuri si in inflatie. deci bancile centrale dupa 4 ani de inflatie se spala pe maini, guvernul e de vina. trebuie sa strangem cureaua tovarasi.  

    1. ...

    Primul mandat Trump, grozav! Economie,limitarea imigrației,pusă parțial la punct qChina,pace în lume etc

    Al doilea mandat Trump mă sperie efectiv. Pare să dea cu oistea în gard ajutat de Musk și de alți indivizi pe care îi numește fără nici o jenă! Lumea e obosită China stă foarte prost,Europa cu toată temerea față de Trump nu mai rezista și ori se împotrivește masurilor lui Trump ori dispare!

    Ne așteaptă vremuri grele! 

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb