TRADEVILLE: Cemacon continuă îmbunătăţirea rezultatelor financiare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2023

Cemacon continuă îmbunătăţirea rezultatelor financiare

Cemacon îşi îmbunătăţeşte rezultatele financiare în 2022, având o dinamică pozitivă de 27% a profitului net, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Companie

Cemacon are ca obiect de activitate fabricarea cărămizilor, a ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă. Compania are peste 52 de ani de experienţă în industria materialelor de construcţii, operând trei mari capacităţi de producţie.

Rezultatele preliminare - în continuă ascensiune

Compania a reuşit să menţină şi în 2022 trendul crescător al cifrei de afaceri şi al rezultatului net, pe fondul unui context economic instabil, al preţurilor volatile ale energiei, al creşterii dobânzilor şi al inflaţiei tot mai mari.

Astfel, cifra de afaceri netă a înregistrat o creştere de 26% faţă de 2021, totalizând 221,5 milioane RON - dinamică influenţată atât de lucrul continuu şi fără întreruperi al producţiei, cât şi probabil de creşterea semnificativă a preţurilor materialelor de construcţii în 2022.

Cemacon continuă îmbunătăţirea rezultatelor financiare

Indicatorul EBITDA a crescut cu 21%, la o valoare de 90,4 milioane RON, fiind impactat de o creştere cu 13% a cheltuielilor cu amortizarea.

Dinamica rezultatului operaţional a fost de +25% - totalizând 73,1 milioane RON, cu un impact puternic atât pe partea veniturilor din exploatare (+20% vs 2021), cât şi a veniturilor din variaţia stocurilor, care au ajuns la o sumă de circa 11 milioane RON, de la 0,9 milioane RON în 2021. Creşterea stocurilor s-a realizat în perioada de iarnă, ca urmare a strategiei comerciale a companiei pentru anul 2023.

Rezultatul net a crescut cu 27%, acesta fiind influenţat pozitiv de un profit financiar în valoare de 3,5 milioane RON - de 11 ori mai mare faţă de 2021. Astfel, acesta a totalizat în 2022 circa 69,9 milioane RON.

Cotaţia acţiunilor companiei a înregistrat o evoluţie pozitivă de la începutul anului 2023, încheind sesiunea de tranzacţionare din 14 februarie cu o creştere de 10,5% faţă de începutul lunii ianuarie.

Securitatea energetică - unul dintre obiectivele companiei

În cursul anului 2022, compania a menţionat că urmăreşte o strategie prin care a prioritizat independenţa energetică a societăţii, urmărind să producă o parte din energia consumată.

Astfel, compania lucrează la proiectul Cemacon Green Energy Farm care prevede realizarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de 1.000 KWh, cu ajutorul căreia se va acoperi integral consumul energiei la o fabrică a societăţii, pe timpul zilei şi în condiţii meteo favorabile.

Tot in anul 2022, compania a reuşit să fructifice investiţia în centrala de cogenerare - un sistem care permite utilizarea căldurii reziduale pentru a produce energie termică, ceea ce măreşte semnificativ randamentul instalaţiei şi scade costurile cu energia.

Planurile pentru 2023

În prezent compania lucrează la achiziţia unei unităţi de producţie, urmărind lansarea în decursul anului a unei fabrici de plăcuţe de cărămidă aparentă klinkerizată şi extinderea capacităţii de producţie de blocuri ceramice. Managementul companiei se aşteaptă ca în 2023 piaţa să se stabilizeze, fără a avea scăderi bruşte ale cererii, în special din partea pieţei de construcţii rezidenţiale noi.

Specialiştii se aşteaptă ca piaţa materialelor de construcţii să crească cu 8,4% în 2023, dinamica pozitivă fiind datorată estimărilor de creştere a sectorului de construcţii, a cererii de locuinţe şi a investiţiilor în infrastructură în acest an. Companiile de construcţii prognozează ca preţul materialelor să crească în continuare.

Posibilă delistare în 2023?

La începutul anului 2023, fraţii Pavăl, care controlează Cemacon, şi-au majorat deţinerea în companie cu 0,04% din capitalul social, prin achiziţia unui pachet de acţiuni în valoare de 194.000 RON. Astfel, două companii deţinute de aceleaşi persoane, fraţii Pavăl, controlează acum 95% din producătorul de cărămizi, fapt ce le oferă posibilitatea să realizeze o ofertă publică de cumpărare pentru restul de acţiuni, ducând astfel la delistarea companiei.

Conform legii, fraţii Pavăl, prin intermediul vehiculelor de investiţii proprii, pot să deruleze o ofertă publică de cumpărare, unde se va stabili un preţ per acţiune.

Cemacon continuă îmbunătăţirea rezultatelor financiare

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt mediafax.ro, raport societate, legislatie.just.ro (legea 24/2017).

..................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb