TradeVille: Connections Consult - paşi spre transferul pe Piaţa Principală

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie

TradeVille: Connections Consult - paşi spre transferul pe Piaţa Principală

Connections Consult a încheiat primul semestru cu o creştere impresionantă a profitului net şi brut, depăşind cu aproximativ 200% estimările iniţiale. Totuşi, cifra de afaceri a fost sub aşteptări, din cauza întârzierilor în proiectele publice de transformare digitală. Compania a continuat să dezvolte parteneriate strategice cu Oracle şi SAS Institute şi a investit în produse precum QuickMerlin şi Scanner ID, conform unui raport TradeVille.

Connections Consult este grup de companii fondat în 2005, specializat în activitatea de consultanţă în tehnologia informaţiei, având birouri în România, Bulgaria şi Serbia şi reprezentanţi de vânzări în Germania şi Arabia Saudită.

Compania oferă servicii de hiper-automatizare, dezvoltare de software personalizat, suport pentru operaţiuni de infrastructură IT şi externalizarea proceselor de afaceri cu suport tehnologic. Clienţii Connections Consult includ companii globale şi companii de dimensiuni medii din România din sectoare precum bănci, produse de larg consum, petrol şi gaze, telecomunicaţii şi retail.

Grupul s-a listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în septembrie 2021, după ce, anterior a derulat un plasament privat de acţiuni prin care a atras de la investitorii din piaţă de capital fonduri în valoare de 10 milioane lei, destinate, pe de o parte, deschiderii unei subsidiare în SUA, iar, pe de altă parte, investiţiilor în produse proprii.

Connections Consult este controlată în proporţie de 67,4% de Bogdan Liviu Florea, fondatorul şi CEO-ul companiei. Investitorii instituţionali controlează doar 9,5% din companie, în timp ce investitorii retail deţin un procent de 23% din totalul acţiunilor. Bogdan Florea deţine o experienţă de peste 20 de ani în IT şi antreprenoriat, având un MBA la Universitatea de Ştiinţe Economice din Viena.

Piaţa de consultanţă şi implementare IT - estimată la 74,89 miliarde dolari, până la finalul anului

Potrivit Statista, piaţa de consultanţă şi implementare IT este estimată să valoreze 74,89 miliarde dolari până la finalul anului curent, fiind estimată să crească la 92,95 miliarde dolari până în 2029, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 4,42%. Cele mai mari venituri sunt prognozate să fie generate în Statele Unite (27,22 milioane dolari în 2024), iar cheltuiala medie per angajat este estimată să atingă 21,04 dolari în 2024.

Potrivit IBISWorld, volumul pieţei de dezvoltare software din România ar putea ajunge, în 2024, la 3,1 miliarde euro. Acest lucru ar plasa industria românească pe locul 12 din 26 de ţări ale Uniunii Europene şi pe locul 24 din 298 de sectoare ale economiei româneşti.

În prima jumătate a anului 2024, sectorul IT din România a stagnat, menţinând o pondere de 7,8% din PIB, fără a contribui la creşterea acestuia. Stagnarea este cauzată de factori externi şi modificările fiscale din 2023, care au eliminat facilităţile fiscale pentru IT-işti. În plus, scăderea producţiei industriale şi restructurările în companiile tech globale au afectat piaţă. De asemenea, România a înregistrat o scădere a competitivităţii faţă de alte ţări din regiune, din cauza creşterii costurilor salariale.

Industria consultanţei în 2024 este influenţată de tendinţe majore, cum ar fi integrarea AI generativă, expertiza de nişă şi modelele de facturare în schimbare. AI generativă îmbunătăţeşte crearea de conţinut şi interacţiunea cu clienţii, în timp ce consultanţii specializaţi în domenii precum securitatea cibernetică şi integrarea cloud sunt din ce în ce mai căutaţi. Automatizarea şi produsele digitale impulsionează consultanţa strategică, iar firmele îşi redefinesc activităţile principale.

Rezultatele din primul semestru al acestui an

Grupul Connections Consult a raportat, pentru primele şase luni ale anului, venituri din exploatare în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, însă cu 41% sub estimările pentru prima jumătate a anului, ajungând la 47,11 milioane lei, din cauza întârzierilor în evaluarea şi contractarea proiectelor din sectorul public, care au fost estimate iniţial în previzionare. Sectorul FMCG (Fast Moving Consumer Goods) rămâne stabil în portofoliul companiei (33%), datorită cererii constante, în timp ce sectorul public (30%) devine un focus strategic mai pronunţat. Scăderea ponderii sectorului de retail, de la 21% în 2023 la 10% în 2024, este rezultatul unei realinieri strategice, orientând resursele către domenii cu mai mult potenţial, consideră analiştii TradeVille.

Cifra de afaceri realizată, de 39,72 milioane lei (-4,4% vs semestrul întâi 2023), a fost sub estimări, în principal din cauza întârzierii proiectelor publice de transformare digitală. Unele dintre proiectele planificate nu au fost încă publicate pentru ofertare, iar altele se află în faza de contestare. Cu toate acestea, compania îşi menţine targetul stabilit la începutul anului.

Atât profitul brut, cât şi cel net, au crescut cu 201% şi, respectiv, cu 189% peste rezultatele bugetate, datorită unei bune gestionări a cheltuielilor, ajungând la 5,54 milioane lei, respectiv la 4,67 milioane lei (+19% şi +29% vs prima jumătate a anului trecut). Marja brută s-a îmbunătăţit la 12% de la 11% în 2023, depăşind estimările şi reflectând strategiile de profitabilitate ale companiei.

În acest semestru, Connections Consult s-a concentrat pe livrarea proiectelor în desfăşurare, inclusiv proiectul major ECRIS, care urmează să fie finalizat la începutul anului 2025. Compania a operaţionalizat aplicaţia CSM App pentru Consiliul Superior al Magistraturii şi a obţinut noi clienţi în industria serviciilor financiare din Orientul Mijlociu. De asemenea, proiectul de transformare digitală a mediului bancar la CEC Bank a intrat în faza de "go live," înregistrând primele credite acordate exclusiv prin platforma dezvoltată împreună cu Aurachain.

Perspective

Semestrul al doilea al anului 2024 a început puternic, cu proiecte în ofertare în valoare de 50 de milioane de lei, iar compania se aşteaptă să obţină rezultate înainte de sfârşitul anului. O parte din această sumă ar putea fi recunoscută în acest an, dacă procesele de ofertare sunt câştigate. În plus, există discuţii pentru extinderea valorii proiectelor curente cu 10 milioane lei pentru eforturile deja investite. Pipeline-ul de proiecte pentru următorii doi ani depăşeşte 50 milioane lei, asigurând o perspectivă optimistă pentru următoarele nouă trimestre. Totodată, compania va finaliza procesul de rebranding în toamna aceasta, cu un nou logo, site şi o viziune clară pentru următorii cinci ani.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, Connections estimează venituri din exploatare de 122 milioane lei (+49% vs bugetat 2023) şi un profit net de 8,8 milioane lei (+57% vs bugetat 2023). Astfel, la finalul primului semestru, Connections Consult a realizat aproximativ 39% din veniturile din exploatare bugetate pentru anul în curs şi aproximativ 53% din profitul net bugetat.

Evoluţia preţului acţiunii Connections Consult

De la începutul anului şi până în prezent, preţul a marcat o creştere de 24%, în timp ce, în ultimele 12 luni, creşterea a fost de 40%. Prin comparaţie cu indicele BETAeRO din care face parte, acţiunile Connections Consult au depăşit de cinci ori performanţa acestuia (+8% YOY). Evoluţia de anul trecut a companiei a dus la depăşirea maximului atins în octombrie 2021, Connections Consult aflându-se pe un trend ascendent de la începutul anului şi până în aprilie, când a atins all time high, la 8,90 lei, după anunţarea rezultatelor anuale peste aşteptări. Din aprilie până în prezent, preţul a urmat un uşor trend descendent. Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte sub cea de semnal, cât şi a şi celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21 care au trecut sub media mobilă simplă de 200 de zile, am putea asista la continuarea trendului descendent.

Connections Consult se situează în topul clasamentului, prin comparaţie cu restul jucătorilor din domeniu listaţi la BVB. Astfel, cea mai performantă companie de IT de la începutul anului după CC este BENTO (+17,27%), restul jucătorilor având performanţe negative: Safetech Innovations (-3,2%), 2Performant (-7,7%), şi Ascendia (-12,7%), Bittnet (-27,7%) şi Softbinator Technologies (-41%).

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Connections Consult

Oportunităţi

- Oferă dividend: Connections Consult a decis acordarea de dividende de 3,3 milioane lei din profitul net aferent anilor 2022 şi 2023, cu plata în luna mai. La un dividend brut de 0,2522 lei pe unitate, randamentul s-a situat în jurul valorii de 3%. Compania a oferit în 2023 dividende, cu un randament de 2,05%. Acest lucru este mai rar întâlnit pentru companiile de growth din indicele BET AeRO.

- Pe piaţă principala: Conform declaraţiilor CEO-ului companiei din luna aprilie, compania se pregăteşte pentru transeful pe piaţa principală: "Avem, astăzi, o guvernanţă corporativă net superioară momentului listarii, procese şi proceduri care se maturizează şi ne vor impune o conduită de business mult mai riguroasă în următorii 3-5 ani. Pentru accesarea pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti şi pregătirea pentru trecerea la raportări IFRS, suntem hotărâţi să ne aliniem la cele mai înalte standarde şi să dezvoltăm o imagine financiară transparenţă".

Riscuri

- Sector economic: În sectorul public s-a observat o penurie semnificativă a lansării licitaţiilor de transformare digitală, în special pentru proiecte mari, în ciuda calendarului PNRR. În sectorul privat, contracţia moderată începută în 2023 a continuat, iar perspectivele economice globale rămân pesimiste, cu recesiunea şi stagflaţia împingând companiile să reducă investiţiile în tehnologie. De asemenea, prima parte a anului 2024 a fost marcată de "isteria" AI, care a generat aşteptări nerealiste şi o percepţie negativă în industrie.

- Persoanele cheie: Compania desfăşoară o activitate ce necesită cunoştinţe la nivel avansat şi specializare, depinzând de recrutarea şi păstrarea personalului din conducere şi a angajaţilor calificaţi, cât şi de performanţa acestora.

- Riscul asociat schimbărilor economice: În cazul deteriorării mediului economic, compania s-ar putea afla în imposibilitatea contractării unui nou credit bancar, fapt ce ar putea duce la creşterea costurilor de finanţare şi ar afecta în mod negativ situaţia financiară.

Printre sursele utilizate de TradeVille în acest raport se numără: BVB, Connections Consult, olive.app, Adevarul.ro, Statista, pandurul.ro, Raportul companiei, TradingView.

----------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb