TradeVille: Delta Air Lines aşteaptă un sezon de vară solid

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie

TradeVille: Delta Air Lines aşteaptă un sezon de vară solid

Acţiunile Delta Air Lines Inc. au crescut cu aproape 12% în data de 10 iulie, după ce compania americană şi-a exprimat încrederea în revenirea cererii, în ciuda unui prim semestru dificil, şi a emis o prognoză peste aşteptările analiştilor pentru trimestrul al treilea. De asemenea, compania şi-a reafirmat estimările de profit pentru 2025 şi a transmis că se aşteaptă la un sezon de vară mai puternic decât au anticipat analiştii, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al

Delta Air Lines este un operator de transport aerian pentru pasageri şi marfă. Portofoliul său de servicii include transportul de pasageri, transportul de marfă, gestionarea aeronavelor, securitatea profesională, formare şi consultanţă, soluţii de aviaţie, reparaţii şi revizii. Compania este membru al alianţei SkyTeam şi, de asemenea, are parteneriate cu Aeromexico, Air France-KLM, China Eastern, Korean Air şi Virgin Atlantic. Compania a fost fondată de Collett Everman Woolman în 1928 şi are sediul în Atlanta, Georgia. Delta are mai multe filiale integral deţinute în alte industrii, inclusiv: Asigurări aeronautice; Delta Material Services - furnizor de piese de schimb şi servicii de gestionare a materialelor pentru industria aeronautică, sprijinind atât operaţiunile interne, cât şi pe cele ale altor companii aeriene; Epsilon Trading - proprietar/operator de staţii de alimentare cu combustibil pentru avioane în Statele Unite; Monroe Trading - afacere de rafinare a petrolului care deserveşte în principal industria aviatică.

Edward Bastian, CEO din anul 2016, activează în companie încă din 1998, anterior având funcţia de director financiar. Înainte să se alăture Delta, Ed Bastian a ocupat poziţii de senior în domeniul finanţelor la Frito-Lay International şi Pepsi-Cola International.

Delta Air Lines este deţinută majoritar de investitorii instituţionali, care controlează, conform datelor FactSet, 82,60% din acţiunile companiei. Compania aeriană se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor instituţionali din întreaga industrie, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 11,2%, urmat de Blackrock, cu o cotă de 6,73%, şi de Sanders Capital, cu 4,6%.

IATA: Cea mai mare provocare pentru industria aeriană globală - întârzierea livrării de aeronave noi

IATA a revizuit în scădere estimarea privind profitul industriei aeriene globale pentru acest an, de la 36,6 la 36 de miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor comerciale, al scăderii încrederii consumatorilor şi întârzierilor majore în livrarea aeronavelor. Cu toate acestea, profitul estimat pentru 2025 rămâne peste cel înregistrat în 2024 (32,4 miliarde de dolari), susţinut de preţurile mai scăzute ale carburanţilor şi de un număr record de pasageri. Una dintre cele mai mari provocări identificate este întârzierea livrării de aeronave noi, care împiedică extinderea capacităţilor şi forţează companiile aeriene să menţină în funcţiune avioane mai vechi, cu costuri suplimentare. Directorul general IATA, Willie Walsh, a criticat aceste întârzieri, calificându-le drept ”inacceptabile” şi avertizând că marjele de profit sunt reduse, de numai 7,20 dolari per pasager per segment, ceea ce face industria vulnerabilă în faţă unor şocuri sau taxe suplimentare.

Cheltuielile totale sunt estimate la 913 miliarde de dolari, mai mari cu 1% faţă de 2024, dar sub prognoza anterioară, în timp ce pe segmentul cargo, veniturile sunt aşteptate să scadă cu 4,7%, la 142 de miliarde de dolari, ca urmare a încetinirii comerţului global şi a politicilor protecţioniste. Veniturile totale sunt aşteptate să atingă un maxim istoric de 979 de miliarde de dolari, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, dar sub pragul de un trilion de dolari estimat anterior.

În contextul estimărilor revizuite ale industriei aviatice din iunie 2025, mai mulţi CEO ai marilor companii aeriene şi-au exprimat poziţii diferite, oscilând între prudenţă şi optimism. Ed Bastian, CEO-ul Delta Air Lines, a adoptat un ton precaut, anunţând retragerea estimărilor financiare şi reducerea capacităţii de zbor pentru a doua jumătate a anului, pe fondul incertitudinilor comerciale şi al cererii în scădere. În schimb, Michael O'Leary de la Ryanair a fost mult mai încrezător, afirmând că rezervările pentru vara 2025 sunt solide, cu preţuri în creştere şi cerere puternică spre destinaţiile de vacanţă din sudul Europei. În Europa Centrală, Carsten Spohr, CEO-ul Lufthansa, a exprimat un optimism moderat: deşi compania continuă să crească şi se aşteaptă la un sezon de vară favorabil, a redus planurile de extindere către SUA şi monitorizează atent evoluţia cererii transatlantice. La rândul său, Ben Smith de la Air France-KLM, a menţionat că este bine poziţionat să răspundă schimbărilor din piaţă datorită reţelei diversificate, dar a pregătit scenarii de ajustare a tarifelor şi capacităţii dacă vor apărea semne de slăbiciune.

TradeVille: Delta Air Lines aşteaptă un sezon de vară solid

Delta Air Lines - venituri în creştere cu 1%

În aprilie, Delta avertiza că perspectivele pentru restul anului erau greu de anticipat, din cauza incertitudinilor legate de posibile tarife comerciale extinse. Această situaţie a contribuit la o scădere a cererii, alimentată şi de îngrijorările consumatorilor privind inflaţia şi evoluţia economiei. În prezent, compania afirmă că cererea pentru călătorii s-a stabilizat, iar atât persoanele fizice, cât şi companiile au început din nou să îşi facă planuri de călătorie, pe fondul unui context mai stabil.

Compania aeriană a raportat venituri de 15,5 miliarde de dolari, cu 1% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi aproximativ în linie cu valoarea estimată de analişti. Profitul ajustat pe acţiune a fost de 2,10 dolari, peste prognozele FactSet, de 2,06 dolari. Rezultatele au fost susţinute de creşterea vânzărilor de bilete premium, de cheltuielile pe cardurile de loialitate, de parteneriatul cu American Express, care a generat 2 miliarde de dolari în al doilea trimestru, în creştere cu 10% faţă de anul trecut, de veniturile din cargo şi din operaţiunile interne de întreţinere. Aceste segmente cu marjă ridicată au reprezentat 59% din vânzările totale în perioada analizată.

Diferenţa dintre clienţii care plătesc pentru locuri premium şi pasagerii sensibili la preţ s-a menţinut şi în al doilea trimestru, în contextul în care unii turişti şi-au redus planurile de vacanţă. Vânzările de bilete premium au crescut cu 5%, în timp ce vânzările în cabina economică au scăzut cu 5%. Venitul per milă per scaun - un indicator cheie al profitabilităţii - a scăzut cu 4%.

Perspective

Compania anticipează acum un profit pe acţiune cuprins între 5,25 şi 6,25 dolari pentru întregul an, valoarea mediană fiind peste consensul analiştilor, de 5,31 dolari, în scădere faţă de ţinta iniţială de peste 7,35 dolari. ”Suntem într-o poziţie complet diferită faţă de acum 90 de zile”, a declarat CEO-ul Ed Bastian, făcând referire la îmbunătăţirea dialogului comercial dintre SUA şi alte economii, şi la perspectivele de reducere a tensiunilor geopolitice. ”Suntem optimişti şi avem un grad rezonabil de încredere că lucrurile încep să se îndrepte”, a mai spus oficialul Delta.

Pentru al treilea trimestru, compania prognozează un profit pe acţiune de 1,25 - 1,75 dolari, peste media de 1,31 dolari anticipată de analişti. Compania se aşteaptă ca veniturile să fie stabile sau în creştere cu până la 4%, peste estimările pieţei, care prevedeau un avans de numai 1,4%. ”Pe măsură ce privim spre a doua jumătate a anului centenar, rămânem concentraţi pe implementarea priorităţilor strategice şi pe gestionarea pârghiilor aflate sub controlul nostru pentru a livra profit şi fluxuri de numerar solide”, a declarat CEO-ul Delta, Ed Bastian, adăugând că reluarea ghidajului reflectă ”încrederea companiei în business”.

Preţul acţiunii Delta: declin în 2025

Acţiunile Delta au crescut cu 12%, închizând la 56,78 dolari, formând un gap up, după ce compania şi-a exprimat încrederea în revenirea cererii şi a emis o prognoză pentru trimestrul al treilea peste aşteptările analiştilor. Mişcarea anticipată înaintea perioadei de raportare era de +/-5,98%. Mişcarea a avut un efect pozitiv asupra întregului sector, acţiunile United Airlines şi American Airlines crescând cu 14%, respectiv 12,7%, notează TradeVille.

Acţiunile companiilor aeriene au fost afectate în acest an, indicele S&P Supercomposite Airlines scăzând cu aproape 16% până miercuri, 9 iulie, comparativ cu un avans de 6,5% al S&P 500. Acţiunile companiei au scăzut cu 5,8% de la începutul anului, în timp ce S&P 500 a crescut cu 6,4%. În acelaşi timp, în ultimele 12 luni, dinamica este de aproape +20,5%. Preţul a evoluat într-un trend descendent după raliul din a doua parte a anului precedent, cu atingerea maximului istoric de 70 de dolari la finalul lunii ianuarie 2025, anunţul legat de impunerea tarifelor şi reducerea prognozelor companiei amplificând declinul. Cotaţia a avut parte de o revenire (+23%) pe 9 aprilie, în urma amânării tarifelor promise de administraţia Trump, trecând peste media mobilă exponenţială de opt zile, în ciuda faptului că Delta Air Lines a fost rezervată cu privire la oferirea unor estimări pentru anul 2025: ”Perspectivele au fost afectate de scăderea recentă a încrederii consumatorilor şi a companiilor, cauzată de incertitudinile macroeconomice tot mai mari, ceea ce a dus la o cerere mai slabă pe piaţă internă”, a informat compania aeriană. Ulterior, cotaţia s-a stabilizat într-un canal lateral, cu un nivel de suport în jurul valorii de 45,8 dolari şi un nivel de rezistenţă în jurul valorii de 52 de dolari. În perioada următoare, nivelul de rezistenţă va deveni suport, în prezent cotaţia tranzacţionându-se în jurul mediei mobile simple de 200 de zile.

TradeVille: Delta Air Lines aşteaptă un sezon de vară solid

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Delta Air Lines

Oportunităţi

Dividend: Delta Air Lines va majora dividendul la 0,1875 dolari/acţiune pe 21 august, echivalentul unui randament anual de 1,5%, sub media industriei, însă. Pentru anul viitor, se estimează o creştere a profitului pe acţiune de 29,2%. Dacă dividendul urmează acelaşi parcurs, rata de distribuţie ar putea ajunge la 8,6%, un nivel considerat sustenabil.

BUY: Delta are în prezent 19 recomandări de BUY (”cumpără”) dintr-un total de 25, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 64,19 dolari, cu un maxim la 90 de dolari şi un minim la 51 de dolari. Valorile medii sunt peste preţul din piaţă, de aproximativ 56,76 dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate Alpha Spread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 60,81 dolari, un potenţial de creştere cu 7%, cu o prognoză minimă de 37,14 dolari şi o prognoza maximă de 92,4 dolari.

Evaluarea companiei: Cu un P/E de 8,22, Delta se află sub mediana sectorului, de 20,36. Totodată, P/E al Delta este sub media indicilor americani, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie relativ ”ieftină”. Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Delta reflectă o subevaluare de 33% faţă de valoarea intrinsecă de 85,17 dolari, calculată în scenariul de bază.

Strategii: Delta şi alte companii aeriene din SUA au început să reducă în mod intenţionat capacitatea de locuri disponibile, în special pe zborurile interne la clasa economică (”main cabin”), pentru a menţine un echilibru între cerere şi oferta, şi pentru a creşte profitabilitatea per zbor.

Riscuri

Tarife: Directorul general IATA, Willie Walsh, avertizează că presiunea costurilor ar putea duce la creşteri de tarife pentru pasageri, deoarece o parte din povara tarifelor şi a altor cheltuieli va fi transferată consumatorilor.

Trafic: Traficul aerian global, măsurat în kilometri parcurşi de pasageri plătitori (RPK), este estimat să crească cu 5,8% faţă de anul anterior, în scădere faţă de prognoza anterioară, de 8%, din decembrie 2024.

Sector: Sectorul aerian este vizibil mai afectat de incertitudinea economică din 2025, comparativ cu cel al croazierelor. În timp ce companiile aeriene din SUA îşi reduc zborurile şi avertizează că profiturile ar putea scădea cu până la 30%, operatorii de croaziere precum Carnival şi Royal Caribbean raportează rezultate solide şi îşi extind capacitatea. Diferenţa vine din modelul de funcţionare: 75-80% din veniturile internaţionale ale companiilor aeriene provin din SUA, iar biletele se vând cu aproximativ 90 de zile înainte, în timp ce croazierele atrag clienţi la nivel global şi beneficiază de rezervări făcute cu 18-24 luni în avans.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site şi raport companie, IATA, Reuters, Aerospace Global News, CNBC, Seeking Alpha, Alpha Spread, WSJ, Business Insider.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb