MedLife SA a înregistrat, în primul trimestru din 2025, o cifră de afaceri consolidată în creştere cu 20% în ritm anual, în timp ce rezultatul net, de 10 milioane de lei, a marcat o scădere de 19%. CEO-ul Mihai Marcu consideră că MedLife este pregătită să investească mai mult în domenii precum genetică, nutriţie, sport şi prevenţie, dacă echilibrele macroeconomice o vor permite, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România, operează 700 de locaţii proprii şi partenere la nivel naţional, având peste 6,5 milioane de pacienţi unici care au apelat la serviciile grupului de-a lungul timpului, însemnând aproape 30% din populaţia naţională, după cel mai recent recensământ.
Grupul este prezent şi în Ungaria prin intermediul a trei unităţi medicale, compania fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa Centrală şi de Est în sectorul serviciilor medicale private, din punct de vedere al vânzărilor. Totodată, compania deţine cea mai mare bază de clienţi corporate pentru pachetele de prevenţie medicală din ţară, peste 800.000 de angajaţi beneficiind de abonamente medicale la MedLife, dintr-un total de două milioane la nivel naţional.
Capitalizarea companiei se ridică la peste 3 miliarde de lei, fiind a zecea companie din indicele BET după acest indicator. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Mihail Marcu, CEO-ul grupului (13,25%), Mihaela Gabriela Cristescu (14,04%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,23%) şi Nicolae Marcu (10,18%). În 2004, Mihail Marcu a preluat afacerea de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Gabriela Cristescu, după 11 ani de activitate în domeniul bancar.
• Piaţă privată de sănătate din România, în creştere accelerată
Piaţa privată de sănătate din România a înregistrat o creştere accelerată în ultimii zece ani, devenind unul dintre cele mai dinamice sectoare economice. Numărul companiilor din domeniul asistenţei medicale specializate s-a triplat, ajungând la 10.879 în 2023, de la 3.401 în 2014, iar numărul angajaţilor din acest sector s-a dublat. Cifra de afaceri a clinicilor private a atins 12,4 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) în 2023, cu o creştere de 18% faţă de anul anterior şi de cinci ori mai mare decât acum un deceniu. Profitul net al companiilor din domeniu a atins un record de 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 14,5% faţă de 2022, iar marja de profit a ajuns la 20%, dublu faţă de acum zece ani.
Principalii actori din piaţă, MedLife, Regina Maria şi Medicover, ocupă primele locuri în preferinţele pacienţilor români. Recent, grupul finlandez Mehilainen, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Finlanda, a achiziţionat integral reţeaua Regina Maria din România şi MediGroup din Serbia, de la fondul de investiţii Mid Europa Partners. Tranzacţia, estimată între 1 şi 1,3 miliarde de euro, marchează una dintre cele mai mari mutări recente din sectorul medical din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, grupul suedez Medicover, al treilea jucător din sectorul privat de sănătate din România, a achiziţionat operaţiunile Synlab din România, Turcia, Cipru, Slovenia, Croaţia şi Macedonia de Nord, pentru 71,3 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din surse proprii.
Totuşi, piaţa serviciilor stomatologice din România se confruntă cu provocări majore din cauza instabilităţii economice, care îi determină pe pacienţi să amâne tratamentele neurgente şi să renunţe la prevenţie. Acest context pune presiune pe cabinetele dentare, care trebuie să facă faţă unor aşteptări tot mai ridicate din partea pacienţilor şi unei competiţii în creştere. Deşi numărul cabinetelor şi al absolvenţilor de stomatologie a crescut semnificativ, calitatea serviciilor rămâne inegală, iar accesul în mediul rural este limitat
• MedLife - cifră de afaceri în urcare cu 20%
MedLife a înregistrat, în primul trimestru, o cifră de afaceri consolidată de 779 de milioane de lei (555 de milioane de euro), marcând o creştere de 20% comparativ cu primele trei luni din 2024. Această evoluţie a fost susţinută atât de performanţele pozitive înregistrate pe aproape toate segmentele de business, cât şi de impactul favorabil al achiziţiilor finalizate în 2023 şi 2024.
"Rezultatele din primul trimestru arată bine, atât în materie de venituri, cât şi în materie de EBITDA, şi confirmă că suntem pe un trend bun. (...) Investiţiile recente în echipamente moderne, unităţi noi şi echipe dedicate au început gradual să se reflecte în performanţele financiare şi operaţionale. În plus, ne-am întărit poziţia pe segmentul corporate, unde am lansat produse noi şi continuăm să dezvoltăm soluţii pentru a răspunde cerinţelor pieţei. Ne aşteptăm ca această traiectorie pozitivă să continue, pe măsură ce continuăm să investim în tehnologie şi în consolidarea reţelei noastre", a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.
Principalele două linii de afaceri care au contribuit cel mai mult la cifra de afaceri sunt clinicile, cu 290,65 milioane de lei, şi spitalele, cu 209,04 milioane de lei. Împreună, aceste două segmente au generat aproape 500 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 64% din cifra de afaceri totală consolidată.
Aproape toate liniile de business ale Grupului au înregistrat creşteri, majoritatea de două cifre faţă de 2024. Spitalele au condus cu +38,5%, urmate de laboratoare (+27%), clinici (+17,5%), divizia corporate şi farmacii (+11%), reflectând cererea crescută pentru servicii medicale, în special pe zona de prevenţie. De remarcat este divizia de stomatologie, care s-a diminuat cu aproape 7%.
Cheltuielile operaţionale au marcat o creştere de 21% comparativ cu 2024, în timp ce veniturile operaţionale au sporit cu 20%, ceea ce s-a tradus într-un profit operaţional în urcare cu 5,3%, până la 44,97 milioane de lei.
Rezultatul net a marcat însă o scădere, ajungând la 10,56 milioane de lei, comparativ cu 13,05 milioane de lei înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, notează TradeVille.
De asemenea, MedLife şi-a menţinut un portofoliu solid de peste 886.000 de abonamente corporate active, reflectând interesul companiilor pentru soluţii de sănătate dedicate angajaţilor. Grupul a continuat dezvoltarea de produse inovatoare, lansând LevelUp - primul abonament medical din România care combină prevenţia medicală cu acces nelimitat la servicii de fitness. Dedicat start-up-urilor şi IMM-urilor, LevelUp promovează un stil de viaţă echilibrat şi oferă acces la o reţea de 550 de săli de sport, poziţionând MedLife ca primul furnizor de servicii medicale private care oferă o soluţie completă pentru segmentul companiilor mici şi mijlocii.
• Perspective: profit majorat cu 117%, în 2025
În primele luni din 2025, MedLife şi-a extins prezenţa internaţională prin preluarea pachetului majoritar al All Clinic din Republica Moldova şi a continuat dezvoltarea naţională prin achiziţia Routine Med din Tulcea. În paralel, compania a făcut progrese importante în tehnologia medicală, introducând robotul Rosa pentru intervenţii ortopedice şi lansând primul asistent AI integrat în aplicaţia mobilă, pentru ghidaj medical personalizat. De asemenea, spitalul MedLife Medical Park şi-a extins activitatea cu un compartiment de primiri urgenţe.
Totodată, MedLife a majorat limita creditului sindicalizat cu 50 de milioane de euro, ajungând la un total de 330 de milioane de euro. Măsura face parte din strategia de consolidare financiară şi sprijinire a proiectelor în derulare, dar şi pentru a permite valorificarea unor oportunităţi viitoare de achiziţii. În contextul incertitudinilor economice şi politice, compania adoptă o abordare prudentă, păstrând rezerve financiare solide. Potrivit CEO-ului Mihai Marcu, MedLife este pregătită să investească mai mult în domenii precum genetică, nutriţie, sport şi prevenţie, dacă echilibrele macroeconomice o vor permite.
De asemenea, pentru anul în curs, compania a bugetat o cifră de afaceri de 3,10 miliarde de lei (+14% vs 2024) şi un profit net de 36,33 milioane de lei, în creştere cu 117% comparativ cu 2024. După primul trimestru, compania a realizat 25% din veniturile bugetate, şi 29% din profitul net bugetat. De remarcat că, în 2024, compania a reuşit să atingă ţinta în ceea ce priveşte cifra de afaceri bugetată şi aproximativ 84% din profitul net bugetat.
• Acţiunea MedLife, pe curs pozitiv
În ultimul an, acţiunile MedLife au înregistrat o creştere de 40%, comparativ cu o depreciere de 3% înregistrată de indicele de referinţă al bursei, BET. Creşterile au venit pe fondul raportării unor rezultele financiare în continuă îmbunătăţire faţă de anii anteriori. De la începutul anului, acţiunile MedLife au adus investitorilor un randament de 2%, peste randamentul înregistrat de indicele BET (0,24%). După anunţarea rezultatelor financiare, cotaţia s-a depreciat cu 4,3% din cauza rezultatelor mixte înregistrate, ajungând în preajma mediei mobile simple de 200 de zile. Astfel, cotaţia a revenit în canalul lateral format în urmă cu aproape un an, cu un suport în jurul valorii de 5,5 lei şi cu o rezistenţă în jurul valorii de 6,25 lei.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în MedLife
Oportunităţi
Preţ ţintă: BRK a oferit o recomandare de menţinere şi un preţ ţintă pentru acţiunile MedLife de 6,72 lei/acţiune, cu un potenţial de creştere de 13,5% în următoarele 12 luni faţă de preţul de închidere din data de 16 mai 2025. De asemenea, Erste şi-a menţinut recomandarea de acumulare, cu un preţ ţintă de 6,65 lei, ceea ce implică un potenţial de urcare cu 12%.
Performanţe: MedLife s-a numărat printre cele mai performante acţiuni din BET în 2024, ocupând locul al treilea, cu o creştere de 46%, după Antibiotice (+83,5%) şi Sphera Franchise Group (+57%). Evoluţia acţiunilor a fost susţinută de cererea constantă pentru servicii medicale private, în contextul problemelor din sistemul public de sănătate, precum şi de achiziţiile şi integrarea unor clinici regionale. La finalul anului, acţiunile MedLife au închis la 5,8 lei, iar capitalizarea bursieră a atins 3,1 miliarde de lei.
EBITDA: Marja EBITDA a înregistrat o uşoară scădere în primele trei luni din 2025 în comparaţie cu acelaşi interval din 2024, de la 15,1% la 14,5%, în timp ce EBITDA a crescut cu 15%, la 113,07 milioane de lei.
Evoluţii: De remarcat că MedLife a reuşit să atingă cele mai mari venituri trimestriale, menţinând un trend ascendent al veniturilor trimestriale încă din 2017. De asemenea, profitul net s-a majorat comparativ cu ultimele trei trimestre, însă se află sub valorile înregistrate în trimestrele întâi din 2024 şi 2022. În ceea ce priveşte profitul operaţional, acesta a scăzut cu 49% comparativ cu trimestrul anterior şi se află peste valorile înregistrate în 2023-2024. Totodată, simplywall.st estimează că acţiunile MedLife se tranzacţionează cu 46,9% sub valoarea lor justă (11,15 lei).
Riscuri
Concurenţă: Regina Maria este principalul rival al MedLife pe plan naţional, având o reţea de 44 de policlinici proprii şi peste 60 de puncte de recoltare. Totodată, compania oferă acces la peste 310 clinici partenere. Bătălia cea mai mare se dă, însă, pe partea de abonamente medicale, unde Regina Maria deţine o cotă similară din piaţă, de 40%, creând un duopol cu MedLife. Totodată, compania a intrat în competiţie directă cu segmentul stomatologic al MedLife, preluând anul trecut reţeaua de clinici Dr. Leahu, cât şi cu numărul de roboţi da Vinci achiziţionaţi, fiind în prezent la egalitate cu MedLife.
Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/E, de 221x, acţiunile MedLife se tranzacţionează mult peste media companiilor similare, de 21x, potrivit investestelabursa.ro, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie "scumpă".
Sursele menţionate de TradeVille (https://tradeville.ro/?utm_source=bursaro&utm_medium=media&utm_campaign=treviq) în această analiză sunt: raport companie, simplywall.st, investestelabursa.ro, presă locală.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului