TradeVille: Microsoft anticipează cheltuieli mari legate de AI

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie

TradeVille: Microsoft anticipează cheltuieli mari legate de AI

Microsoft Corp. din SUA a raportat, la data de 30 octombrie, rezultatele pentru primul trimestru fiscal, încheiat la 30 septembrie, depăşind estimările de pe Wall Street, însă acţiunile au înregistrat scăderi în tranzacţiile târzii, după ce compania a anticipat cheltuieli mai mari legate de AI, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Microsoft este un nume de referinţă în tehnologie, reuşind performanţa de a se menţine constant în Top 10 al companiilor cu cea mai mare capitalizare de piaţă din 1998 - o realizare unică. Compania şi-a extins influenţa într-o varietate de domenii, de la sisteme de operare şi hardware pentru PC, software de productivitate şi publicitate digitală, la gaming pe consolă şi servicii cloud. Modelul său de afaceri este bazat pe marje ridicate şi venituri recurente, majoritar sub formă de abonamente. În prezent, Microsoft joacă un rol major în cursa AI, printr-un parteneriat strâns cu OpenAI, creatoarea ChatGPT.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft din februarie 2014, este a treia persoană care deţine această funcţie în cei aproape 40 de ani de istorie ai companiei, după co-fondatorul Bill Gates şi Steve Ballmer. Nadella a ghidat compania (şi preţul acţiunilor) către noi culmi, contribuind la consolidarea serviciilor de cloud a companiei care, potrivit analiştilor, au înregistrat o creştere a cotei de piaţă de la 18% în 2016, la 37% în 2023.

Microsoft este deţinută majoritar de către investitorii instituţionali, care controlează aproape 74% din totalul acţiunilor. Dintre aceştia, Vanguard Group şi Blackrock deţin procentele cele mai importante, de 8,95%, respectiv 7,25%. În ultimele 12 luni, numărul acţiunilor tranzacţionate de insideri s-a ridicat la 752.038, 64% din totalul tranzacţiilor fiind de vânzare şi restul de cumpărare.

Cheltuielile IT la nivel mondial - prognozate să crească cu 8%, în 2024

Dacă 2023 a fost anul în care am asistat la un adevărat hype creat de inteligenţa artificială în rândul companiilor din Big Tech, 2024 se află sub semnul aşa zis-ului "celui de-al doilea val AI", în care asistăm la o adoptare în masă a funcţionalităţilor AI în toate domeniile de activitate. Cheltuielile IT la nivel mondial sunt prognozate să crească cu 8% în 2024, până la aproximativ 5 trilioane de dolari, ca urmare a intensificării investiţiilor în transformarea digitală.

La baza acestor revoluţii de tehnologie au stat, bineînţeles, cipurile specializate, optimizate pentru algoritmi avansaţi de învăţare automată. Pioniere şi lidere în domeniul AI, cipurile Nvidia sunt utilizate pentru a antrena şi rula diverse modele compleze de limbaj. Cel mai bun exemplu este ChatGPT, care a fost antrenat folosind mii de unităţi de procesare grafică Nvidia, conectate într-un centru avansat cu supercomputere AI, aparţinând Microsoft. Pe lângă companiile tradiţionale de semiconductori, alte companii din Big Tech, precum Microsoft, Amazon şi Alphabet cochetează, de asemenea, cu producerea cipurilor AI.

Piaţa globală a serviciilor IT este estimată să valoreze 1.420 miliarde de dolari în 2024. Outsourcing-ul IT domină piaţa, cu o valoare estimată la 541,10 miliarde de dolari pentru finalul anului curent. Totodată, se estimează că veniturile industriei vor ajunge la 1.879 miliarde de dolari până în 2029, crescând cu o rată anuală compusă (CAGR) de 5,76%, potrivit Statista.

Microsoft - rezultate peste aşteptări

Acesta este primul raport trimestrial al Microsoft după resegmentarea afacerii, o modificare menită să alinieze raportarea cu modul în care este administrată compania. Microsoft a raportat un profit de 3,30 dolari pe acţiune, la venituri de 65,6 miliarde de dolari pentru primul trimestru fiscal, depăşind estimările analiştilor, care preconizau 3,10 dolari pe acţiune şi venituri de 64,57 miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a raportat un profit de 2,99 dolari pe acţiune şi venituri de 56,5 miliarde de dolari.

Veniturile din segmentul de productivitate şi procese de afaceri au crescut cu 12%, atingând 28,32 miliarde de dolari, depăşind consensul analiştilor, de 27,9 miliarde de dolari, potrivit StreetAccount. Această valoare este cu 38% mai mare decât intervalul estimat de conducerea Microsoft în iulie, incluzând ajustările rezultate în urma resegmentarii.

Investitorii au primit o imagine mai clară asupra consumului de servicii de cloud computing al Microsoft. Cel mai important indicator, creşterea veniturilor din Azure (cloud public), a fost de 33% în acest trimestru, peste estimările analiştilor. Contribuţia AI la creşterea Azure a fost de 12 puncte procentuale în trimestrul întâi, comparativ cu 11 puncte procentuale în perioada anterioară. Consensul CNBC pentru creşterea Azure a fost de 32,8%, iar StreetAccount a estimat 29,4%.

"Cererea continuă să depăşească capacitatea noastră disponibilă", a declarat Amy Hood, directorul financiar al Microsoft, în cadrul conferinţei cu investitorii, notează TradeVille.

Microsoft a investit miliarde de dolari în construirea infrastructurii sale AI şi extinderea centrelor de date. În acest trimestru, cheltuielile de capital au crescut cu 5,3%, ajungând la 20 de miliarde de dolari, comparativ cu 19 miliarde de dolari în trimestrul anterior, peste estimările Visible Alpha, de 19,23 miliarde de dolari.

În cadrul apelului cu investitorii, directorul financiar al Microsoft, Amy Hood, a menţionat că se aşteaptă ca marja brută a serviciilor cloud pentru al doilea trimestru să fie sub nivelul de anul trecut, influenţată de extinderea infrastructurii AI. Totodată, a adăugat că se anticipează o creştere a cheltuielilor de capital, datorată cererii în creştere pentru servicii cloud şi AI.

Pentru al doilea trimestru, Microsoft estimează o creştere a veniturilor din Azure între 31% şi 32%, uşor sub aşteptările analiştilor, de 32,25%, conform Visible Alpha.

Deşi investiţiile semnificative în AI continuă, acestea nu sunt suficiente pentru a ţine pasul cu constrângerile de capacitate din centrele de date ale Microsoft. Brett Iversen, vicepreşedintele departamentului de relaţii cu investitorii, a confirmat că problemele de capacitate AI vor putea fi adresate abia în a doua jumătate a anului fiscal, din cauza întârzierilor furnizorilor externi în livrarea infrastructurii necesare.

Microsoft - în urcare pe grafic, în 2024

Înainte de publicarea rezultatelor, acţiunile Microsoft se aflau într-un chart pattern de tip triunghi, formare tehnică amplificată de raportul optimist al Alphabet. Investitorii de retail vedeau această configuraţie drept un potenţial semnal anticipativ pentru un raport financiar solid, iar piaţa de opţiuni estima o mişcare de +/- 4,7%. Acţiunile Microsoft au scăzut, totuşi, după anunţarea perspectivei de cheltuieli de capital din cadrul întâlnirii cu investitorii, cu 4,3% în tranzacţiile after-hours, deşi iniţial au crescut pe baza depăşirii aşteptărilor de profit.

În 2024, acţiunile Microsoft au înregistrat o creştere de 17%. Pe termen scurt, Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depăşind Apple, care şi-a recâştigat ulterior această poziţie. Totuşi, la fel ca Alphabet, acţiunile Microsoft aveau una dintre cele mai lente creşteri de la începutul anului (YTD) dintre companiile mari de tehnologie, înainte de raportarea rezultatelor.

Scăderea acţiunilor Microsoft a început pe 18 septembrie, după decizia cheie a Federal Reserve de a reduce rata dobânzii cu jumătate de punct. Acţiunile au fost supuse unor presiuni suplimentare de vânzare după ce un analist de la Oppenheimer a redus prognoza de venituri pentru segmentul Azure al Microsoft pentru anul fiscal ce se încheie în iunie 2025.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Microsoft

Oportunităţi

- BUY: Microsoft se menţine ca una dintre companiile cu cele mai multe ratinguri de BUY ("cumpără") din partea analiştilor de pe Wall Street. În prezent, compania se bucură de votul de încredere a 45 de analişti, în timp ce doar patru dintre cei 60 i-au atribuit un rating de HOLD ("menţine"). Preţul ţintă mediu se de ridică la 495,24 dolari, cu un upside potenţial de aproape 17%. Raportat la preţul maxim, de 600 de dolari, creşterea s-ar putea ridica la peste 50% în următoarele 12 luni.

- AI & Azure: Microsoft este considerat liderul dintre companiile Big Tech în cursa pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, datorită parteneriatului exclusiv cu OpenAI, creatorul ChatGPT. Clienţii Azure beneficiază de acces la cele mai noi modele OpenAI, inclusiv modelele o1, capabile să rezolve probleme complexe de matematică, ştiinţă şi programare.

Riscuri

- Evaluare: Microsoft este în prezent o companie scumpă, faţă de alte companii de tehnologie. Potrivit Seeking Alpha, compania are un P/E forward de 32,76, depăşind mediana sectorului. În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 28% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenadiul de bază, de 312,25 dolari.

- Copilot: Există rapoarte care indică nemulţumiri în rândul utilizatorilor corporate. Criticile sugerează că soft-ul Copilot produce adesea rezultate inconsistente în funcţie de mici ajustări ale prompturilor, ceea ce generează frustrări cu privire la fiabilitatea sa (şi ridică întrebări despre capacitatea sa de scalare în mediul enterprise). Chiar CEO-ul Salesforce, Marc Benioff, şi-a exprimat opinia privind valoarea redusă pe care clienţii o obţin de la Copilot. Utilizatorii corporate ai software-ului Copilot de la Microsoft se plâng că produsul nu oferă suficientă valoare pentru a justifica preţul plătit.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Britannica, Barron's, Yahoo Finance, WSJ, Statista, Nasdaq, SeekingAlpha, TradingView, CNBC, Alpha Spread, Market Watch.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb