DIGI Comunications

Transgaz va primi fonduri UE de 1,5 milioane euro pentru proiectarea staţiilor din Corbu, Haţeg şi Horia

E.D.
Companii #Energie / 31 octombrie 2014

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA va beneficia de o finanţare europeană în valoare de 1,5 milioane de euro, ce va fi utilizată în studiul de fezabilitate şi de proiectare de tip front-end (FEED) pentru staţiile de compresoare din Corbu, Haţeg şi Horia.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, studiul face parte din proiectul de interes comun (PCI) intitulat "Conductă de gaz între Bulgaria şi Austria, via România şi Ungaria".

Acest studiu face parte dintr-un număr de 34 de proiecte-cheie de infrastructură cărora statele membre au convenit să le aloce 647 de milioane de euro, din totalul de 5,85 de miliarde prevăzute în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).

Din cele 34 de granturi acordate, 16 sunt în sectorul gazelor naturale şi 18 în sectorul energiei electrice, 28 de granturi sunt destinate finanţării unor studii, cum ar fi evaluările de impact asupra mediului (91,4 milioane de euro), iar 6 granturi sunt destinate proiectelor de construcţii (555,9 milioane de euro).

În cadrul primului apel de propuneri pentru MIE-Energie au fost primite 64 de proiecte eligibile, care au solicitat un sprijin financiar total în valoare de 1,370 de miliarde de euro. Proiectele finanţate vor contribui la creşterea securităţii energetice a Europei şi vor permite să se pună capăt izolării statelor membre faţă de reţelele energetice la nivelul UE. Aceste proiecte vor contribui, de asemenea, la finalizarea pieţei europene a energiei şi la integrarea energiei din surse regenerabile în reţeaua electrică.

Günther H. Oettinger, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu domeniul energiei, a declarat: "Salut decizia luată astăzi, care ne va ajuta să construim rapid infrastructura de care avem nevoie pentru a asigura securitatea energetică a Europei. Criza geopolitică a evidenţiat nevoia unei conectări mai bune a reţelelor energetice. Acest lucru este, de asemenea, esenţial pentru o piaţă integrată a energiei, în care consumatorii beneficiază de cele mai avantajoase oferte din punct de vedere economic."

Majoritatea fondurilor vor finanţa în mod direct sau indirect proiecte din domeniul gazului. În afară de construirea de noi conducte, aceste proiecte din domeniul gazului includ şi terminale pentru trimiterea gazului natural lichefiat (GNL) în regiunea Mării Baltice, în Europa Centrală şi de Sud-Est.

De asemenea, vor fi cofinanţate anumite tehnologii inovatoare din domeniul energiei electrice. Printre acestea se numără un studiu de fezabilitate pentru un cablu subacvatic de curent continuu de înaltă tensiune, cu o lungime de 700 km, între Norvegia şi Marea Britanie, precum şi un proiect privind reţelele inteligente la frontiera dintre Irlanda şi Regatul Unit (Irlanda de Nord).

MIE oferă finanţare pentru proiectele care au avantaje clare dincolo de frontierele naţionale şi care nu sunt viabile din punct de vedere comercial sau pe care utilizatorii din anumite state membre nu şi le pot permite. Următorul apel de propuneri de proiecte va fi lansat în 2015. În cadrul lui se va putea solicita finanţare şi pentru acţiunile propuse în 2014, însă respinse în urma evaluării deoarece nu erau încă suficient de bine definite la momentul încheierii apelului de propuneri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9205
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4728
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6802
Gram de aur (XAU)Gram de aur231.4488

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro