Tranzacţiile OTC turnaround, atractive pentru străini

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2011

Decizia Depozitarului Central să lege tranzacţiile Over-The-Counter (OTC) cu acţiuni listate de Bursa de Valori Bucureşti a provocat nemulţumirea celor care au militat pentru ca astfel de tranzacţii să poată fi încheiate şi pe piaţa noastră de capital. Adriana Tănăsoiu, directorul general al DC, explică, într-un interviu acordat ziarului "BURSA", cum de noi am optat pentru OTC turnaround, în locul unei pieţe OTC, fără nicio restricţie.

(Interviu cu doamna Adriana Tănăsoiu, director general Depozitarul Central - partea I)

Preţul de pe OTC nu va putea să varieze cu mai mult de 2% faţă de piaţa reglementată

Reporter: Acţionarii Depozitarului au votat pentru implementarea tranzacţiilor de tip OTC turnaround cu acţiuni listate. De ce s-a optat pentru acest model de OTC, care prevede restricţii şi nu pentru un OTC pur?

Adriana Tănăsoiu: Nu putem spune că este restricţionat, ci că este un caz particular de OTC. În orice caz, este un pas înainte.

A fost aleasă o cale de mijloc, pentru că au existat păreri împărţite asupra tranzacţiilor OTC pe piaţa de capital autohtonă: unii doreau un control al tranzacţiilor OTC, astfel încât ele să fie legate de Bursă şi lichiditatea de pe piaţa reglementată să nu se mute pe piaţa Over The Counter. Alţii doreau tranzacţii OTC fără nicio reglementare suplimentară...

Reporter: În ce constau aceste reglementări suplimentare?

Adriana Tănăsoiu: Preţul de pe OTC nu va putea să varieze cu mai mult de 1-2% faţă de preţul de pe Bursă. Tranzacţiile OTC turnaround sunt atractive, în special pentru intermediarii străini. Un broker internaţional poate să cumpere de pe bursă o anumită cantitate mai mare de acţiuni şi apoi, prin tranzacţie OTC, să o distribuie către clienţii săi ori poate să adune OTC acţiuni de la clienţi, pe care să le vândă la BVB. Astfel, ne asigurăm că nu se fac tranzacţii OTC care să nu aibă legă­tură cu Bursa de Valori Bucureşti. Volumul achiziţionat de pe bursă nu are voie să difere de cel pe care brokerul îl distribuie către clienţii săi.

Reporter: Ce câştigă brokerii noştri din asta?

Adriana Tănăsoiu: Presupun că şi brokerii români ar putea proceda la fel ca cei străini, deşi, în mod normal, intermediarii autohtoni cumpără pentru clienţii lor direct de pe bursă.

Reporter: Sunt legale aceste res­tricţii pe care le aplicaţi tranzacţiilor OTC? Pot fi ele atacate în instanţă?

Adriana Tănăsoiu: Nu cred că eu sunt în măsură să vă răspund la aceste întrebări pentru că, până la urmă, Depozitarul este instituţia care se ocupă de decontarea tranzacţiilor şi atât.

Reporter: Depozitarul a făcut un Studiu privind impactul OTC asupra pieţei de capital, distribuit doar acţionarilor. De ce nu îl faceţi public prin postarea lui pe site, dat fiind că este un subiect care priveşte întreaga piaţă de capital?

Adriana Tănăsoiu: Nu ştiu dacă îl vom posta pe site.

Studiul include alte studii realizate de diferite organisme europene, institute de cercetare, asociaţii, care estimează la cât se ridică procentul de tranzacţii OTC, din totalul schimburilor încheiate.

Unele studii atrag atenţia că acurateţea datelor depinde foarte mult de raportările pe care le fac intermediarii. Este ştiut că nu există o modalitate coerentă, standardizată de raportare a acestor tranzacţii, ceea ce constituie o problemă.

Reporter: Totuşi, tranzacţii OTC se pot face peste tot în Europa, în afară de ţara noastră... De ce tocmai noi ne-am împotmolit la implementarea lor?

Adriana Tănăsoiu: Ştiţi cum este, fiecare stat a implementat şi MiFID-ul şi tranzacţiile OTC, aşa cum a considerat potrivit pentru situaţia pieţei lui de capital. Unele state din Europa de Vest aveau tranzacţii OTC înainte de Directiva MiFID, însă acolo există o cultură a pieţei de capital de sute de ani.

Nu doar intermediarii au mai multă experienţă, ci şi investitorii. Piaţa noastră este tânără. Atunci când un mecanism nou este implementat, trebuie să se ţină cont de particularităţile pieţei şi de experienţa pe care o au toţi participanţii la piaţă. Astfel, putem gândi o implementare treptată.

Reporter: Şi acest OTC turnaround ar putea fi o etapă către un OTC pur?

Adriana Tănăsoiu: Nu ştiu. În mod sigur ar putea fi o etapă. Care ar fi etapa următoare nu aş putea să vă spun eu. Ar trebui văzut cât de pregătiţi sunt participanţii pentru mai mult decât atât.

Reporter: Unii brokeri susţin că Depozitarul are comisioane prohibitive pentru piaţa OTC. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Adriana Tănăsoiu: Nu avem comisoane speciale pentru OTC, avem comisioane pentru decontare netă şi decontare brută. Tranzacţiile OTC, prin definiţie, sunt tranzacţii cu decontare brută. Comisioanele sunt mai mari pentru că şi operaţiunile pe care le face Depozitarul sunt mai multe.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Totul este organizat dupa gindirea Dlui Farmache.Ca si corifeu al pieyei de capital , el a reusit si de data acesata sa dea un exemplu stralucit de napiata de capital. Radacinile sale, provenite din brokeri de oi, si-au pus si de data aceasta amprenta pe piata de capital mondiala.Astfel vom fi feriti de price fel de surprize.Nu va veni nimeni sa ne caute. Avem de a face cu "xuccesuri" mult mai mari decit cele de pe piata de derivate. Care este egala cu zero barat.Asa ca va dorim numai bine la tot poporu'.Brokerii daca ar avea minte s-ar apuca de altceva. Asa cum e acum pot doar sa se apuce cu miinile de cap/ Cu exceptia celor de la Focsani.Acestia isi freaca miinile linistiti. Pot sa alerge FP-istele prin padure. Si daca nu le prind aclo, sigur gasesc unele printre vapoarele de la Gdansk, parcate la Paltinis. Pamflet.Personaje fara legatura cu realitatea.Piata de capital la fel.

    O decizie a baiatului cu sindrom Down(nu Jones). Decizie venita de la secularul broker de oi. Cred ca e machidon...Ala cu oile.Ala cu Down e dus cu capu'

    Valentin ai inchis biroul cu cheia cind ai sunat la oier, ca sa iti spuna cum sa votezi?

    1. Nu, nu a inchis ,ca l-am auzit si noi din sala...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb