Preşedintele SUA, Donald Trump, nu consideră necesară extinderea armistiţiului privind tarifele vamale după termenul limită de 9 iulie, preferând să le trimită direct partenerilor comerciali o scrisoare prin care va stabili în mod direct tarifele pe care aceştia vor trebui să le plătească, potrivit presei internaţionale.
Donald Trump a declarat duminică, la Fox News: ”Nu cred că va trebui să o fac (n.r. să extindă armistiţiul). Aş putea, nu este mare lucru, dar ceea ce vreau să fac şi ceea ce voi face la un moment dat, înainte de 9 iulie, este să trimit o scrisoare tuturor acestor ţări. Sunt 200 de ţări, nu se poate vorbi cu toate. Vom trimite o scrisoare în care le vom spune «asta e ceea ce va trebui să faceţi pentru a cumpăra în Statele Unite, ca în marile depozite»”. Trump a precizat că administraţia de la Washington va stabili tarifele şi, în cazul în care nu vor fi acceptate, le doreşte ”mult noroc” ţărilor în cauză, întrucât acesta va fi sfârşitul acordului.
Amintim că, în noul său mandat de preşedinte, Donald Trump a crescut taxele vamale globale pe care apoi le-a suspendat parţial, ca să le ofere timp ţărilor să negocieze noi acorduri comerciale. În această perioadă, SUA au încheiat deja acorduri cu China şi Regatul Unit.
Vineri, preşedintele SUA a anunţat încetarea oricăror negocieri comerciale între Statele Unite şi Canada, conform Reuters. Trump a decis acest lucru ca urmare a unei taxe stabilite de Canada pe servicii digitale, aplicată companiilor din domeniul tehnologiei, pe care a catalogat-o drept ”un atac direct şi flagrant împotriva SUA”. Oficialul american a declarat: ”Pe baza acestei taxe scandaloase, sistăm toate discuţiile despre comerţ cu Canada, cu efect imediat. Vom anunţa Canada ce tarif va plăti pentru a face afaceri cu Statele Unite ale Americii în perioada următoarelor şapte zile”.
Drept urmare, Guvernul canadian a anunţat că va anula taxa, sperând să ajungă la un acord comercial cu SUA. Ministrul canadian al finanţelor, François-Philippe Champagne, a precizat: ”Canada va anula taxa pe serviciile digitale. Reluarea negocierilor trebuie să conducă la un acord comercial cu Statele Unite până la data de 21 iulie”.
• Şeful diplomaţiei chineze vine în Europa pentru consolidarea relaţiilor comerciale
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a început ieri un turneu în Europa, menit, potrivit Beijingului, să facă din relaţiile sino-europene un pol de ”stabilitate” în faţa Statelor Unite şi a unei lumi în plină schimbare, relatează AFP, conform news.ro.
Turneul său are loc într-un moment în care Beijingul încearcă să-şi consolideze relaţiile cu Europa în confruntarea sa cu Statele Unite, unde preşedintele Donald Trump descrie în mod regulat China ca fiind rivalul strategic al ţării sale. Cu toate acestea, există în continuare divergenţe între Beijing şi Bruxelles, în special în domeniul economic. Printre acestea se numără deficitul comercial masiv în defavoarea UE (357,1 miliarde de dolari), legăturile strânse dintre Beijing şi Moscova, în ciuda războiului din Ucraina, taxele suplimentare europene pe vehiculele electrice fabricate în China şi represaliile chineze împotriva coniacului francez.
”Relaţiile sino-europene sunt în faţa unor oportunităţi importante, într-un moment în care lumea se confruntă cu o accelerare a transformărilor istorice, odată cu ascensiunea îngrijorătoare a unilateralismului, a protecţionismului şi a comportamentelor hegemonice”, a declarat vineri Guo Jiakun, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, într-o critică voalată la adresa Statelor Unite şi a războiului lor comercial.
În acest context, China şi UE trebuie să ”păstreze împreună pacea şi stabilitatea mondială, să apere multilateralismul şi liberul schimb, să păstreze normele internaţionale, echitatea şi justiţia şi să se impună ca forţe stabilizatoare şi constructive într-o lume tulburată”, a subliniat Jiakun.
• Cu cine se întâlneşte Wang Yi în Europa
La Bruxelles, Wang Yi are în plan o întâlnire cu şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, pentru un ”dialog strategic la nivel înalt”, potrivit Beijingului. În timpul vizitei sale în Germania, el se va întâlni cu ministrul afacerilor externe, Johann Wadephul, pentru discuţii pe teme diplomatice şi de securitate. Aceasta este prima vizită a lui Wang în Germania de la instalarea, în mai, a unui nou guvern conservator la Berlin.
În Franţa, ministrul chinez se va întâlni cu omologul său Jean-Noël Barrot, care a efectuat o vizită în China, în martie.
• Războiul din Ucraina, pe ordinea de zi a discuţiilor sino-europene
Războiul din Ucraina ar urma să fie, de asemenea, pe ordinea de zi a discuţiilor sale în Europa, potrivit sursei citate. China face apel în mod regulat la negocieri de pace şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei. Cu toate acestea, China nu a condamnat niciodată Rusia şi şi-a consolidat relaţiile comerciale, diplomatice şi militare cu Moscova de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Europenii acuză în mod regulat Beijingului că oferă Moscovei un sprijin economic crucial pentru efortul său de război.
Pe frontul comercial, relaţiile sino-europene s-au tensionat în ultimii ani. UE reproşează cu precădere gigantului asiatic practici economice pe care le consideră neloiale. Disputa s-a intensificat odată cu introducerea, anul trecut, de către Uniunea Europeană a unor taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice fabricate în China. Ca represalii, Beijingul a vizat în special coniacul francez, Parisul fiind unul dintre principalii susţinători ai acestor taxe suplimentare pentru maşinile fabricate în China.
În ceea ce priveşte coniacul, ”un acord a fost stabilit, dar nu a fost încă validat oficial de Ministerul Comerţului chinez”, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Economiei de la Paris.
În plus, Comisia Europeană a decis în urmă cu două săptămâni să excludă companiile chineze de la contractele publice pentru echipamente medicale cu o valoare mai mare de cinci milioane de euro. Măsura a fost luată în numele restricţiilor impuse firmelor europene pe piaţa chineză. Ca răspuns, Beijingul a criticat ”standardele duble” ale Bruxelles-ului.
Un alt punct de fricţiune bilateral sunt pământurile rare. Din aprilie, autorităţile chineze impun companiilor chineze să obţină licenţe pentru exportul acestor materiale strategice, un sector în care China este un actor mondial important. Aceste metale sunt utilizate într-o mare varietate de produse, în special pentru smartphone-uri şi baterii pentru maşini electrice. Industriile, în special din sectorul auto, au denunţat de atunci autorizaţiile de export acordate cu zgârcenie. Cu toate acestea, în iunie, China a propus UE crearea unui ”canal verde”, adică un acces prioritar, pentru a facilita exporturile de metale rare către bătrânul continent.
Opinia Cititorului