O reconfigurare importantă a structurii economiei private este de aşteptat începând cu 2026, pe fondul schimbărilor fiscale şi al presiunii administrative crescute, susţine Ioana Arsenie, strateg financiar şi fondatoare Trusted Advisor Strategy & Finance.
„Probabil în 2026 se vor vedea rezultatele. Se va consolida, la nivel de individ, asociat în firme sau investitor, care este ecosistemul potrivit. Tot ce nu serveşte business-ului va fi eliminat”, afirmă Arsenie într-o opinie transmisă redacţiei.
Conform acesteia, noile reguli fiscale - precum impozitarea pe profit aplicabilă firmelor cu venituri de peste 100.000 de euro - vor descuraja înfiinţarea de firme multiple pentru optimizarea taxelor. Deja se observă o creştere a numărului de dizolvări voluntare ale SRL-urilor inactive sau cu activitate redusă.
„Formalităţile administrative şi de raportare devin tot mai complexe şi costisitoare, ceea ce face decizia de simplificare mult mai uşoară”, notează strategul financiar.
Un alt fenomen identificat de Arsenie este migrarea continuă între forme juridice precum SRL şi PFA, utilizată ca mijloc de reducere a taxelor, în absenţa unei viziuni clare de dezvoltare sau a respectării principiului independenţei fiscale.
„Acest moment de cotitură va forţa o repoziţionare corectă în economie. Freelancerii nu mai pot funcţiona ca angajaţi mascaţi ai companiilor. Esti freelancer dacă ai autonomie şi mai mulţi clienţi. Eşti antreprenor dacă ai angajaţi şi un model de business propriu”, subliniază Arsenie.
Ea consideră că antreprenorii şi IMM-urile trebuie să îşi revizuiască atent bugetele şi strategiile de preţ, mizând pe valoare şi dezvoltare sustenabilă, nu pe artificii fiscale sau avantaj concurenţial bazat pe costuri minime.
Opinia Cititorului