Uniunea Europeană a comemorat vineri 30 de ani de la genocidul de la Srebrenica, avertizând împotriva negării, minimalizării şi distorsionării crimelor comise în iulie 1995, când aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucişi de forţele sârbilor bosniaci, transmite dpa, de la care transmiem cele ce urmează.
„Unele evenimente din istorie aruncă o umbră care se întinde peste generaţii. Genocidul de la Srebrenica este unul dintre ele. Se numără între cele mai întunecate capitole din memoria colectivă a Europei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a subliniat importanţa păstrării adevărului istoric: „Este datoria noastră să ne amintim şi să păstrăm adevărul, astfel încât generaţiile viitoare să ştie exact ce s-a întâmplat.”
Von der Leyen a condamnat ferm orice tentativă de rescriere a faptelor: „Respingem şi condamnăm ferm orice negare, distorsionare sau minimizare a genocidului de la Srebrenica, precum şi glorificarea criminalilor de război.” În context, ea a făcut apel la liderii din Bosnia şi din regiunea Balcanilor de Vest să recunoască faptele stabilite şi să contribuie la reconciliere.
În acelaşi ton, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a transmis: „Nu există loc în Europa - sau oriunde altundeva - pentru negarea genocidului, revizionism sau glorificarea celor responsabili. Să mergem împreună pe calea reconcilierii.”
Comemorarea din Bundestag, însă, a fost marcată de controverse generate de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). În timp ce preşedinta Bundestagului, Julia Klockner, a numit Srebrenica „cea mai gravă crimă de război de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace”, parlamentarul AfD Alexander Wolf a pus la îndoială folosirea termenului de genocid, sugerând că este o decizie „politică”. „Acolo, sârbii au împuşcat bărbaţi, dar practic au cruţat femei şi copii”, a spus Wolf, provocând reacţii dure din partea altor formaţiuni parlamentare.
Jurgen Hardt (CDU) l-a acuzat pe Wolf că „este de partea autorilor şi nu a victimelor”, în timp ce Martin Sichert (AfD) a amplificat tensiunile afirmând că „Srebrenica ne avertizează să punem capăt multiculturalismului înainte de a fi prea târziu”, declaraţie care i-a determinat pe parlamentarii de stânga să părăsească sala în semn de protest, conform sursei citate.
Ministrul german de externe, Johann Wadephul, a intervenit neprogramat, reafirmând poziţia oficială a guvernului: „Recunoaştem, desigur, genocidul de la Srebrenica.”
Preşedinta Bundestagului a reamintit că masacrul a fost şi un eşec al comunităţii internaţionale: „Cu violenţă brutală, atacatorii au separat familii şi au deportat femei, copii şi vârstnici. Pe bărbaţi şi băieţi i-au lăsat la urmă pentru a-i ucide sistematic în zilele care au urmat.”
De la Belgrad, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a transmis un mesaj oficial de condoleanţe: „Astăzi se împlinesc treizeci de ani de la comiterea teribilei crime de la Srebrenica. Nu putem schimba trecutul, dar trebuie să schimbăm viitorul. Încă o dată, în numele cetăţenilor Serbiei, transmit condoleanţe familiilor victimelor bosniace, cu încrederea că o crimă similară nu se va mai întâmpla niciodată.”
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:25)
Baba asta de Layen este aeriana .. Nu mai are ce caută in CE …
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:45)
In schimb il ignora total pe cel din Gaza
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:59)
adevarul e ceea ce dicteaza comisia europeana
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 22:41)
Pandemia Covid–19 a trecut de mult, dar Comisia Europeana
a mai comandat 146 millioane de doze de vaccin,prin Ursula Pfitzer
si tot in conditii netransparente – afirma Berliner Zeitung.