Un craiovean a obţinut îngheţarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului

Anton Iordan
Bănci-Asigurări / 24 martie 2015

Un craiovean a obţinut îngheţarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului

Actualizare 18:18 Banca Românească: "Vom formula apel la decizia instanţei"

Banca Românească transmite că va formula apel la decizia instanţei când va fi comunicată sentinţa, "având în vedere existenţa şi a altor sentinţe care sunt exact opusul celei de la Craiova".

Banca arată, totodată, că decizia formulată de instanţa din Craiova nu este una definitivă şi irevocabilă.

(Elena Deacu)

---

Judecătoria Craiova a decis, săptămâna trecută, într-un proces dintre un debitor şi Banca Românească, îngheţarea cursului de schimb franc elveţian-leu la valoarea de la data contractării împrumutului. Magistraţii au obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus şi dobânda la sumele respective.

Potrivit site-ului instanţei, judecătorii au constatat, pe 16 martie, "caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar" inserate în contractul de credit al reclamantului "privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar". Totodată, judecătoria "constată nulitatea absolută a acestor clauze".

În plus, instanţa a dispus "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei".

Judecătoria Craiova a respins, ca neîntemeiată, cererea privind denominarea în lei a plăţilor. De asemenea, magistraţii au obligat banca să-i achite reclamantului şi "dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acţiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bancile vor pierde procesele pe clauza de risc valutar deoarece ea nu se gaseste in pretul creditului la acordare. Bancile trebuia sa vina cu soluti de convertire si discount in 2011-2013. Acum vb in tribunale

    Cum pot sa i-au legatura cu cel care a castigat acest proces?felicitari

    Multumesc frumos. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro